Noaptea minții. Un paznic nou angajat i-a desenat ochi unui personaj dintr-un tablou extrem de valoros

28.12.2022
Noaptea minții. Un paznic nou angajat i-a desenat ochi unui personaj dintr-un tablou extrem de valoros

Tabloul, denumit „Three Figures” adică ” Trei figuri”, a fost expus publicului la Centrul prezidențial „Boris Elțîn” din Ekaterinburg. Pictura realizată de Anna Leporskaya între 1932 și 1934, fusese asigurată pentru 75 de milioane de ruble (1,4 milioane de dolari americani) și era prezentată în cadrul unei expoziții de artă abstractă.

Un paznic al expoziției, plictisit se pare de artă, a decis să aducă o „îmbunătățire” unei picturi care i se părea… prea abstractă. Bărbatul a luat un pix și a decis să facă ochi figurilor din tabloul Annei Leporskaya. Alexander Drozdov, directorul executiv al Centrului „Boris Elțîn”, nu a dorit să facă public numele agentului de securitate, însă a precizat că acesta lucra pentru o companie privată și a fost concediat după eveniment. Cu toate acestea, ulterior s-a aflat că era vorba despre Alexandr Vasiliev, în vârstă de 63 de ani.

Așa arată tabloul original semnat de Anna Leporskaya.

Restaurarea tabloului a fost o problemă

Curatorul expoziției, Anna Reshetkina, a anunțat că tabloul a fost vandalizat cu un pix al centrului unde a fost expusă expoziția. Motivele care au stat la această decizie nu se știu exact, însă se crede că bărbatul avea probleme psihice, altfel nu făcea așa ceva. Restaurarea picturii a întâmpinat unele probleme și a costat 4.600 de dolari americani.

Cereneala a pătruns ușor în stratul de vopsea, deoarece albul de titan folosit pentru a picta fețele din pictură nu era acoperit cu lac de autor, așa cum se întâmpla adesea în pictura abstractă din acea vreme. Din fericire, paznicul a desenat cu un pix fără a pune prea multă presiune și, prin urmare, tabloul nu a fost deteriorat. Figura din stânga a avut unele probleme deoarece a fost distrus stratul de vopsea, a declarat Ivan Petrov în Art Newspaper, potrivit theguardian.com.

Paznicul și-a cerut scuze

După acest eveniment, Alexandr Vasiliev a fost condamnat de o instanță din Rusia la 180 de ore de muncă în folosul comunității și obligat să urmeze un tratament psihiatric. Bărbatul și-a cerut scuze pentru fapta sa și a mărturisit de ce a recurs la acest gest.

Copii de 16-17 ani stăteau în picioare, discutând de ce nu există ochi, gură, frumusețe! Erau fete în grup și mi-au zis: ‘Desenează ochii, lucrezi aici’, a declarat Alexandr Vasiliev, potrivit lenta.ru.

Alexandr Vasiliev este un veteran de război care a luptat în Afganistan și Cecenia. El a fost distins cu medalia „Pentru curaj” după ce a fost rănit grav în 1995. Înainte de a lucra la Centrul prezidențial „Boris Elțîn”, acesta a fost angajat ca agent de pază la o bancă care s-a închis ulterior.

Foto: theartnewspaper.ru

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot