Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?

14.06.2024
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?

Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică, la așezarea geografică, la cultura acelei țări, la istoria sa și, evident, la nivelul de educație al locuitorilor. Dar, care sunt țările cu cel mai scăzut nivel de IQ?

Nepal, IQ mediu: 42,99

În fruntea listei se clasează nepalezii, scrie businessday.ng. În ciuda moștenirii sale culturale bogate și a peisajelor uimitoare, Nepal (stat așezat între China și India, situat la cea mai mare altitudine de pe planetă) nu stă deloc bine la capitolul educație. Acces limitat la educație de calitate, sărăcia și chiar deficiențele nutriționale sunt factori care contribuie la un nivel scăzut de IQ. Aici, IQ-ul mediu este de 42,99. Potrivit recensământului din anul 2007, țara are o populație de aproximativ 29 de milioane de locuitori.

Liberia și Sierra Leone, IQ mediu: 45,07

Pe poziția a 2-a și a 3-a, la egalitate se clasează Liberia și Sierra Leone, situate în Africa de Vest. De-a lungul timpului, populațiile acestor state au îndurat ani de confruntări civile și sărăcie extremă care au afectat, fără îndoială, educația și dezvoltarea generală a intelectului. Traumele provocate de ani de conflicte, lipsa accesului la educație și la asistență medicală de calitate contribuie semnificativ la nivelul scăzut de IQ al acestei națiuni.

Guatemala, IQ mediu: 47,72

Guatemala, o țară din America Centrală, se află pe locul patru pe listă, cu un IQ mediu de 47,72. În ciuda eforturilor de îmbunătățire a sistemelor de educație și de sănătate la care autoritățile lucrează de ani buni, Guatemala continuă să se confrunte cu niveluri ridicate de sărăcie, inegalitate și excluziune socială, în special în rândul comunităților indigene. Accesul limitat la educație de calitate și situația economică din țară joacă un rol în scorurile IQ scăzute.

Cât ar trebui să fie IQ-ul mediu?

IQ-ul mediu la nivel global este, prin definiție, stabilit la 100. Acesta este un standard stabilit pentru a permite comparațiile între diferite grupuri și populații.

România, la coada Europei

Nu ne putem mândri când ne comparăm cu vecinii noștri europeni într-ale inteligenței. În Europa, România se află pe ultimele locuri, cu un IQ mediu de 91. Românii sunt mai „smart” decât sârbii, albanezii, muntenegrenii și sunt la egalitate cu macedonii. Campioni sunt finlandezii, cu un IQ mediu de 101, urmați de Estonia, Olanda și Elveția, toate cu IQ mediu 100, scrie digi24.ro.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot