Care sunt cele mai inteligente animale?

17.08.2023
Care sunt cele mai inteligente animale?

Când ne gândim la inteligență, ne referim adesea la abilitatea de a învăța, de a rezolva probleme, de a folosi instrumente, de a comunica și de a avea conștientizare de sine. La om, aceste trăsături sunt evident dominante, dar nu suntem singura specie de pe planetă capabilă de astfel de performanțe. Multe animale demonstrează niveluri remarcabile de inteligență, unele chiar rivalizând cu capacitățile umane în anumite domenii. Dar care sunt cele mai inteligente animale? Răspunsul depinde de criteriile de evaluare, dar hai să ne uităm la câțiva dintre principalii candidați la trofeul de „Cea mai inteligentă ființă de pe Terra, după om”.

Delfinii, mamiferele apelor și oceanelor

Delfinii sunt adesea considerate printre cele mai inteligente animale din lume. Proporțional cu corpul, creierul delfinilor este foarte mare, iar aceasta este una dintre caracteristicile asociate cu inteligența. Delfinii pot învăța trucuri complexe, pot recunoaște reflecția proprie în oglindă (o măsură a conștientizării de sine), pot comunica în moduri complicate și pot folosi instrumente. De asemenea, s-a observat că delfinii au jocuri și ritualuri complexe în interacțiunile lor sociale.

Delfini

Ciorile și corbii

Păsările din familia corvidelor, în special ciorile și corbii, sunt printre cele mai inteligente păsări. Acestea au demonstrat abilitatea de a folosi instrumente, de a rezolva probleme și de a învăța prin observație. Ciorile din Noua Caledonie, de exemplu, pot manipula fire de sârmă pentru a crea unelte de pescuit.

Maimuțele și maimuțele mari

Nu este surprinzător faptul că maimuțele, fiind rudele noastre apropiate în lumea animală, sunt extrem de inteligente. Chimpanzeii, în special, pot folosi o varietate de unelte, pot învăța semne și simboluri și pot planifica pentru viitor. Iar urangutanii au, conform studiilor, cel mai ridicat IQ din lumea animală, scrie a-z-animals.com.

Elefanții

Elefanții au unul dintre cele mai mari creiere din regnul animal și sunt cunoscuți pentru memoria lor remarcabilă. Ei pot comunica folosind infrasunete, pot arăta empatie și pot învăța diverse sarcini. Se spune adesea că „un elefant nu uită niciodată”, iar aceasta este o afirmație bazată pe observații reale ale capacității lor de a-și aminti locuri, indivizi și experiențe.

De ce au dispărut elefanții din Europa?
De ce au disparut elefantii din Europa?

Caracatițele

Deși s-ar putea să surprindă pe mulți, caractițele sunt, de asemenea, extrem de inteligente. Au fost studiate îndelung și unii indivizi au demonstrat abilități precum rezolvarea problemelor și folosirea instrumentelor. Un exemplu faimos este al caracatiței care folosește cochilii de moluște pentru a se proteja sau pentru a-și construi un adăpost.

Papagalii

Mai cunoscute pentru capacitatea lor de a repeta cuvinte și fraze după ce le-au auzit doar o dată sau de două ori, inteligența acestor păsări merge mult mai departe. Într-un studiu efectuat în anul 2019, cercetătorii au dat unui papagal cenușiu african un test clasic folosit adesea pentru a măsura logica și raționamentul la oamenii tineri.

Papagalului i s-au oferit două căni; una conținea un răsfăț ascuns, celalaltă era golă. Când i s-a arătat ce ceașcă era goală, papagalul a dedus corect că recompensa trebuie să fie sub capacul celeilalte cupe. Oamenii nu dezvoltă această capacitate de a face „inferențe prin excludere” până la vârsta de aproximativ doi ani și jumătate. Cu toate acestea, testul papagalului a mers și mai departe. Cercetătorii au încorporat mai multe cupe pentru a face jocurile logice și mai complicate, iar papagalul a continuat să aleagă cupele corecte, uneori chiar „jucând de noroc” în speranța de a-și găsi răsfățul preferat (o bomboană Skittle) în locul unei nuci mai puțin atractivă. Pe parcursul acestor teste, papagalul gri african a avut rezultate mai bune decât majoritatea oamenilor de cinci ani, scrie site-ul thehumaneleague.org.

https://www.youtube.com/watch?v=ozgcKw4MyvY

Care este cel mai inteligent animal dintre toate?

Așadar, care este cel mai inteligent animal? Dificultatea în a răspunde la această întrebare constă în diversitatea formelor de inteligență și în modul în care evaluăm și comparăm aceste abilități. Fiecare animal menționat aici se remarcă în propriul său mod unic și impresionant. Este esențial să înțelegem că inteligența în lumea animală nu este ierarhică, ci mai degrabă adaptată la nevoile și mediul fiecărei specii. Ceea ce este clar, însă, este că regnul animal este plin de surprize, iar studiul inteligenței animalelor ne oferă perspectiva asupra misterelor profunde ale naturii și ale evoluției vieții pe Pământ.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot