Care sunt cele mai inteligente animale?

17.08.2023
Care sunt cele mai inteligente animale?

C├ónd ne g├óndim la inteligen╚Ť─â, ne referim adesea la abilitatea de a ├«nv─â╚Ťa, de a rezolva probleme, de a folosi instrumente, de a comunica ╚Öi de a avea con╚Ötientizare de sine. La om, aceste tr─âs─âturi sunt evident dominante, dar nu suntem singura specie de pe planet─â capabil─â de astfel de performan╚Ťe. Multe animale demonstreaz─â niveluri remarcabile de inteligen╚Ť─â, unele chiar rivaliz├ónd cu capacit─â╚Ťile umane ├«n anumite domenii. Dar care sunt cele mai inteligente animale? R─âspunsul depinde de criteriile de evaluare, dar hai s─â ne uit─âm la c├ó╚Ťiva dintre principalii candida╚Ťi la trofeul de ÔÇ×Cea mai inteligent─â fiin╚Ť─â de pe Terra, dup─â omÔÇŁ.

Delfinii, mamiferele apelor și oceanelor

Delfinii sunt adesea considerate printre cele mai inteligente animale din lume. Propor╚Ťional cu corpul, creierul delfinilor este foarte mare, iar aceasta este una dintre caracteristicile asociate cu inteligen╚Ťa. Delfinii pot ├«nv─â╚Ťa trucuri complexe, pot recunoa╚Öte reflec╚Ťia proprie ├«n oglind─â (o m─âsur─â a con╚Ötientiz─ârii de sine), pot comunica ├«n moduri complicate ╚Öi pot folosi instrumente. De asemenea, s-a observat c─â delfinii au jocuri ╚Öi ritualuri complexe ├«n interac╚Ťiunile lor sociale.

Delfini

Ciorile și corbii

P─âs─ârile din familia corvidelor, ├«n special ciorile ╚Öi corbii, sunt printre cele mai inteligente p─âs─âri. Acestea au demonstrat abilitatea de a folosi instrumente, de a rezolva probleme ╚Öi de a ├«nv─â╚Ťa prin observa╚Ťie. Ciorile din Noua Caledonie, de exemplu, pot manipula fire de s├órm─â pentru a crea unelte de pescuit.

Maimu╚Ťele ╚Öi maimu╚Ťele mari

Nu este surprinz─âtor faptul c─â maimu╚Ťele, fiind rudele noastre apropiate ├«n lumea animal─â, sunt extrem de inteligente. Chimpanzeii, ├«n special, pot folosi o varietate de unelte, pot ├«nv─â╚Ťa semne ╚Öi simboluri ╚Öi pot planifica pentru viitor. Iar urangutanii au, conform studiilor, cel mai ridicat IQ din lumea animal─â, scrie a-z-animals.com.

Elefan╚Ťii

Elefan╚Ťii au unul dintre cele mai mari creiere din regnul animal ╚Öi sunt cunoscu╚Ťi pentru memoria lor remarcabil─â. Ei pot comunica folosind infrasunete, pot ar─âta empatie ╚Öi pot ├«nv─â╚Ťa diverse sarcini. Se spune adesea c─â ÔÇ×un elefant nu uit─â niciodat─âÔÇŁ, iar aceasta este o afirma╚Ťie bazat─â pe observa╚Ťii reale ale capacit─â╚Ťii lor de a-╚Öi aminti locuri, indivizi ╚Öi experien╚Ťe.

De ce au disp─ârut elefan╚Ťii din Europa?
De ce au disparut elefantii din Europa?

Caracati╚Ťele

De╚Öi s-ar putea s─â surprind─â pe mul╚Ťi, caracti╚Ťele sunt, de asemenea, extrem de inteligente. Au fost studiate ├«ndelung ╚Öi unii indivizi au demonstrat abilit─â╚Ťi precum rezolvarea problemelor ╚Öi folosirea instrumentelor. Un exemplu faimos este al caracati╚Ťei care folose╚Öte cochilii de molu╚Öte pentru a se proteja sau pentru a-╚Öi construi un ad─âpost.

Papagalii

Mai cunoscute pentru capacitatea lor de a repeta cuvinte ╚Öi fraze dup─â ce le-au auzit doar o dat─â sau de dou─â ori, inteligen╚Ťa acestor p─âs─âri merge mult mai departe. ├Äntr-un studiu efectuat ├«n anul 2019, cercet─âtorii au dat unui papagal cenu╚Öiu african un test clasic folosit adesea pentru a m─âsura logica ╚Öi ra╚Ťionamentul la oamenii tineri.

Papagalului i s-au oferit dou─â c─âni; una con╚Ťinea un r─âsf─â╚Ť ascuns, celalalt─â era gol─â. C├ónd i s-a ar─âtat ce cea╚Öc─â era goal─â, papagalul a dedus corect c─â recompensa trebuie s─â fie sub capacul celeilalte cupe. Oamenii nu dezvolt─â aceast─â capacitate de a face ÔÇ×inferen╚Ťe prin excludereÔÇŁ p├ón─â la v├órsta de aproximativ doi ani ╚Öi jum─âtate. Cu toate acestea, testul papagalului a mers ╚Öi mai departe. Cercet─âtorii au ├«ncorporat mai multe cupe pentru a face jocurile logice ╚Öi mai complicate, iar papagalul a continuat s─â aleag─â cupele corecte, uneori chiar ÔÇ×juc├ónd de norocÔÇŁ ├«n speran╚Ťa de a-╚Öi g─âsi r─âsf─â╚Ťul preferat (o bomboan─â Skittle) ├«n locul unei nuci mai pu╚Ťin atractiv─â. Pe parcursul acestor teste, papagalul gri african a avut rezultate mai bune dec├ót majoritatea oamenilor de cinci ani, scrie site-ul thehumaneleague.org.

https://www.youtube.com/watch?v=ozgcKw4MyvY

Care este cel mai inteligent animal dintre toate?

A╚Öadar, care este cel mai inteligent animal? Dificultatea ├«n a r─âspunde la aceast─â ├«ntrebare const─â ├«n diversitatea formelor de inteligen╚Ť─â ╚Öi ├«n modul ├«n care evalu─âm ╚Öi compar─âm aceste abilit─â╚Ťi. Fiecare animal men╚Ťionat aici se remarc─â ├«n propriul s─âu mod unic ╚Öi impresionant. Este esen╚Ťial s─â ├«n╚Ťelegem c─â inteligen╚Ťa ├«n lumea animal─â nu este ierarhic─â, ci mai degrab─â adaptat─â la nevoile ╚Öi mediul fiec─ârei specii. Ceea ce este clar, ├«ns─â, este c─â regnul animal este plin de surprize, iar studiul inteligen╚Ťei animalelor ne ofer─â perspectiva asupra misterelor profunde ale naturii ╚Öi ale evolu╚Ťiei vie╚Ťii pe P─âm├ónt.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoie╚Öti, povestea singurului pod construit de ╚śtefan cel Mare care exist─â ╚Öi este func╚Ťional ╚Öi azi
Podul de la Negoie╚Öti, povestea singurului pod construit de ╚śtefan cel Mare care exist─â ╚Öi este func╚Ťional ╚Öi azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de c├ónd domnitorul ╚śtefan cel Mare a condus cu m├ón─â de fier destinele Moldovei. ╚śtefan cel Mare a avut cea mai lung─â domnie din perioada medieval─â din ╚Ü─ârile... cite╚Öte tot
Chiar au fost 60 de grade ├«n vara anului 1931 la Bucure╚Öti? „60 de grade la Bucure╚Öti. Cea mai mare ar╚Öi╚Ť─â din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade ├«n vara anului 1931 la Bucure╚Öti? „60 de grade la Bucure╚Öti. Cea mai mare ar╚Öi╚Ť─â din Europa a fost la noi”, ...
Tr─âim zile caniculare ├«n care temperatura coboar─â cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de c─âldur─â asociate cu ├«nc─âlzirea global─â, mul╚Ťi internau╚Ťi... cite╚Öte tot
Care este singurul om dup─â care sunt denumite dou─â ╚Ť─âri?
Care este singurul om dup─â care sunt denumite dou─â ╚Ť─âri?
Trebuie s─â fi fost o persoan─â important─â pentru ca o ╚Ťar─â s─â-╚Ťi poarte numele. Dar, ce p─ârere ave╚Ťi despre un om al c─ârui nume este purtat de dou─â state diferite. Este vorba despre Simon... cite╚Öte tot