De ce are elefantul trompă? La ce îi folosește acest organ elefantului?

14.06.2021
De ce are elefantul trompă? La ce îi folosește acest organ elefantului?

Oare vă puteți gândi la elefanți fără să vă imaginați imediat acea trompă? Dar pentru ce folosesc elefanții acel organ ciudat, alungit și de unde îl au?

În afară de câteva excepții mai puțin extreme, cum ar fi cu tapirurile, trompa de elefant este de fapt un organ muscular hidrostatic.

De ce are elefantul trompă? La ce îi folosește?

Trompa elefantului este un nas extins, care este contopit cu buza superioară. Au la capăt „degete” opozabile pentru apucarea obiectelor mici. Una dintre modalitățile prin care putem deosebi speciile de elefanți este prin numărul acestor degete: elefanții africani au doi, în timp ce omologii lor asiatici au doar unul.

Aceste degete sunt foarte puternice și precise, permițând elefantului să ridice o arahidă minusculă, să rupă coaja și apoi să mănânce nuca. Deoarece nu are oase de susținere, trompa de până la 2 metri lungime trebuie să-și susțină propria greutate și greutatea a tot ceea ce ridică, cu cele 150.000 de fascicule separate de fibre musculare care alcătuiesc structura sa internă. Inelele de cartilaj susțin cele două nări până la nivelul trompei, pot cântări 160 kg și pot ridica obiecte de peste două ori mai mari!

Una dintre funcțiile principale ale trompei de elefant este hrănirea și adăparea. Cu două picioare înalte, asemănătoare unui stâlp și cu un cap mare și greu, îndoirea sau întinderea pot fi foarte obositoare!

Trompa atenuează acest lucru, permițând elefantului să pască pământul sau copacii pentru hrană, fără a-și muta capul deloc. De asemenea, pot aspira și stropi aproape 14 litri de apă în gură. Vegetarieni din fire, elefanții preiau și digeră o cantitate incredibilă de alimente în fiecare zi.

Elefantul miroase foarte bine

Cu un simț al mirosului de până la patru ori mai mare decât cel al unui câine, datorită trompei, elefantul poate căuta prieteni și rude, prădători potențiali și surse de hrană sau apă. Lungimea și flexibilitatea îi permit, de asemenea, să interpreteze cu acuratețe direcția mirosului.

Schimbând forma și dimensiunea nărilor lor, elefanții își pot controla vocalizările trompetante pentru a comunica cu alți indivizi din turmă, pentru a trimite un mesaj rivalilor sau chiar membrilor altor specii.

Elefanții pot fi adesea văzuți împletindu-și trompele cu alți elefanți, în special cu prietenii sau familia, ca o formă de salut la fel ca o strângere de mână sau o îmbrățișare umană.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot