Care e povestea stâncii elefant, Elephant Rocks, din Noua Zeelandă?

11.01.2021
Care e povestea stâncii elefant, Elephant Rocks, din Noua Zeelandă?

Pe coasta de nord a Taranaki, lângă Tongaporutu, se pot vedea două formațiuni stâncoase de 25 de metri cunoscute sub numele de Trei Surori. O altă formațiune spectaculoasă numită Elephant Rock a stat odată alături de „surori”, înainte de a-și pierde trunchiul în urma eroziunii în anul 2016.

Interesant este că la începutul secolului erau patru surori, dar marea le-a revendicat pe rând. Minunatele formațiuni se află pe partea de mare a autostrăzii de stat 3 la nord de podul Tongaporutu.

La maree joasă, se poate merge pe lângă râu și în jurul punctului pentru a găsi formațiunile. În peșterile din apropiere se poate vedea, de asemenea, un desen stâncos al unui picior ciudat cu șase degete.

Povestea stâncii elefant, Elephant Rocks, din Noua Zeelandă

Elephant Rocks se află lângă Duntroon din North Otago, Noua Zeelandă și este o colecție de roci mari de calcar degradate. Acestea sunt situate la o fermă privată, la 5 kilometri sud de Duntroon, în Valea Maerewhenua. Zona mai largă din jurul Duntroon este cunoscută pentru geologia sa interesantă și fosilele conservate.

Stâncile Elefantului sunt rămășițele degradate ale formațiunii de calcar Otekaike care se află deasupra Oligocenului Kokoamu Greensand. Pe coasta de nord a Taranaki, lângă Tongaporutu, se pot vedea două (anterior trei) formațiuni stâncoase de 25 de metri cunoscute sub numele de Trei Surori. O altă formațiune spectaculoasă numită Elephant Rock a stat odată alături de surori, înainte de a-și pierde trunchiul în urma eroziunii în anul 2016. Interesant este că la începutul secolului erau patru surori, dar marea le-a revendicat pe rând.

Minunatele formațiuni se află pe partea de mare a autostrăzii de stat 3 la nord de podul Tongaporutu.  a maree joasă, se poate merge pe lângă râu și în jurul punctului pentru a găsi formațiunile. În peșterile din apropiere se poate vedea, de asemenea, un desen stâncos al unui picior ciudat cu șase degete.

Elephant Rocks lângă Duntroon din North Otago, Noua Zeelandă, sunt o colecție de roci mari de calcar degradate. Acestea sunt situate la o fermă privată, la 5 kilometri sud de Duntroon, în Valea Maerewhenua. Zona mai largă din jurul Duntroon este cunoscută pentru geologia sa interesantă și fosilele conservate.

Pășunile fac parte dintr-o fermă privată, iar uneori oile sunt prezente. Accesul este permis printr-o plimbare de 5 minute de-a lungul terenului agricol, vizavi de un parc de pe Insula Cliff-Duntroon Road. Traseul pentru ciclism Alpi-Ocean trece pe lângă sit.

Stâncile Elefantului sunt rămășițele degradate ale formațiunii de calcar Otekaike care se află deasupra Oligocenului Kokoamu Greensand. Aceste formațiuni variază între 1-10 metri și sunt împrăștiate în mod natural în jurul unui câmp de iarbă pe un deal mic, pe o suprafață de aproximativ 200 de metri.

Formațiunile în sine sunt rotunjite și marcate de intemperii, dar nu seamănă în mod specific cu formele de elefant. În 2005 au fost fundalul filmului Walt Disney The Chronicles of Narnia. O serie de filme internaționale au folosit peisajul din Noua Zeelandă pentru a transmite lumi mitice.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot