Știai că unii pești își pot schimba sexul? 20 de curiozități despre pești

27.09.2021
Știai că unii pești își pot schimba sexul? 20 de curiozități despre pești

Peștii se numără printre primele ființe care au apărut pe Terra, și anume cu peste 450 de milioane de ani în urmă. Adică înaintea dinozaurilor.

În lume, în momentul de față există peste 32.000 de tipuri de pești, adică mai multe specii decât mamiferele, păsările ori reptilele la un loc.

Sunt creaturi uimitoare, care au o mulțime de trăsături și de abilități neobișnuite pe care, cu siguranță, nu le știai.

20 de curiozități despre pești

Știai că aproximativ 450 de specii de pești își pot schimba sexul în timpul vieții? Peștii individuali pot deveni bărbați sau femele, după nevoie, pentru a se putea reproduce împreună cu partenerul. Atunci când este singur poate chiar să-și fertilizeze de unul singur propriile ouă!

 

În continuare îți prezentăm 20 dintre cele mai interesante lucruri despre pești care cu siguranță te vor surprinde:

1. Omul are 9.000 de papile gustative, în timp ce peștele Somn are peste 27.000! Peștii au papile gustative pe tot corpul și pot gusta fără să deschidă gura!

2. Peștii pot scoate sunete, iar cel mai zgomotos dintre ei este peștele croaker. Peștii își folosesc anumite părți ale corpului pentru a mormăi, a șuiera, a scârțâi, a plânge și a țipa pentru a transmite diverse mesaje.

3. Știai că și peștele se poate îneca? Acest lucru se poate întâmpla dacă nu există suficient oxigen în apă.

4. Peștii care trăiesc în ape poluate își pierd simțul mirosului.

5. Peștele-balon au în corp o toxină de 1.200 de ori mai otrăvitoare decât cianura, care poate ucide până la 30 de oameni.

6. Peștii pot fi arși de soare chiar și sub apă! Acest lucru este posibil atunci când există în apă care îi împiedică să se scufunde mai mult în apă pentru a se adăposti.

7. Peștele leopard (Ctenopoma acutirostre) poate să tragă oxigen din aer cu care poate să se mențină în poziție verticală pentru a se confunda cu o frunză datorita aripioarei puternice.

8. Peștele papagal produce un fel de mucus cu care se poate acoperi complet pentru a se proteja.

9. Anumite specii de pești, cum ar fi rechinii, nu posedă o vezică de aer care să le permită să se mențâină pe linia de plutire astfel că trebuie să înoate continuu. Când nu înoată, rechinul se scufundă pe fundul apei.

10. Deși pare incredibil, unele specii de pești zbura (aluneca) sau sări pe suprafața apei sau chiar urca pe o stâncă din apă.

11. Peștele de gheață din Antarctica are un fel de antigel în sânge care îl ajută să trăiască la -1 grad Celsius.

12. Cel mai mare pește din lume este rechinul-balenă „Rhincodon typus”. Acesta poate să ajungă la o lungime de 15 metri și o greutate de peste 20 de tone.

13. Cel mai mic pește din lume este masculul din specia „Photocorynus spiniceps”, care măsoară doar 6,2 mm în lungime. Femela atinge 46 mm.

14. Unele specii de pești nu au oase, iar scheletul corpului este alcătuit doar din cartilaje, de unde și denumirea de Pești Cartilaginoși.

15. Peștii simt durerea și stresul, la fel ca mamiferele și ca păsările.

16. Peștii dorm cu ochii deschiși precum iepurii.

17. Peștișorul de aur se decolorează dacă nu îl atinge nici o rază de soare.

18. Majoritatea peștilor, cu excepția anghilelor, nu pot înota inapoi.

19. Peștele pulmonar poate supraviețui pe uscat câteva zile fără apă, deoarece posedă atât plămâni, cât și branhii.

20. Peștele sabie este cel mai rapid pește, putând atinge o viteză de aproximativ 109 km/h. la polul opus se află căluțul de mare, care se deplasează cu o viteză de numai 0,16 km/h.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot