Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea, neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire

17.09.2023
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea, neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire

O știți pe aia cu împăratul care stătea peste zece mări, zece țări și vreo câteva continente și se trezește într-o dimineață și își spune “Bă, ce departe stau!”. La fel și eu m-am deșteptat după vreo 15 ore de zbor și vreo 10 de escală, departe, în regiunea cea mai vizitată și mai frumoasă a Indoneziei, Bali.

Aici, 80% dintre balinezi trăiesc din turism. Unii știu să facă turism, alții n-au auzit de motto-ul “clientul nostru, stăpânul nostru”. Dar cum niciun loc de pe lumea asta nu este perfect, Bali cu atât mai puțin. Acest articol se vrea a fi o expunere scrisă echilibrată despre a vizita sau a nu vizita Bali. Dar, să lăsăm BALIvernele deoparte. Iată 10 motive să nu mergi în Bali.

10 motive să nu mergi în Bali

Traficul – Scutere cât vezi cu ochii

Pentru un om care locuiește în București nu credeam să spun “se poate și mai rău” în materie de trafic. Cu o populație de vreo 4 milioane de locuitori întinși pe vreo 5.000 de km pătrați și cu șosele înguste, în Bali nu poți să mergi cu mai mult de 40 km/h. Tocmai de aceea, jumătate din vacanță s-ar putea să o petreci într-o mașină închiriată sau pe scuter. Regulile de circulație lipsesc cu desăvârșire, dar bila albă este că nimeni nu se ceartă niciodată și n-ai să vezi în Bali vreun “road range”. Că vei parcurge 60 de kilometri în două ore și jumătate, asta este o altă discuție. Bonus? Mai circulă și pe parte stângă, ca “englejii”. Și traficul aglomerat vine la pachet cu stres căci, au fost momente când nu am putut să traversăm o intersecție. Și da, intersecțiile semaforizate sunt o excepție în insulă.

 

Poluarea – Ce respirăm?

La pachet cu o insulă sufocată de mașini și scutere vine și poluarea. În Bali nu vei respira aer curat în orașele ca Seminyak sau Canggu. Acest lucru este valabil și pentru Ubud. În împrejurimile centrului cultural (așa cum este Ubud) ai șansa să te bucuri de un aer cât de cât respirabil. Deh, conectarea cu Sinele vine la pachet cu poluarea.

Mâncarea – Ouă ochiuri cu ouă și la desert… oușoare

Când vine vorba despre mâncarea balineză, nu cred să mă fi satisfăcut vreun preparat. Mâncarea cu care defilează balinezii este Nasi Goreng, un orez prăjit amestecat cu legume și pui deasupra căruia pun un ou ochi. Apropo, pentru balinezi, ouăle pregătite în orice chip se mănâncă dimineață, la prânz și seara. Așa că înainte de ajunge în Bali, ar fi bine să faci o dietă care să nu conțină ouă. Vei găsi aici din belșug.

Reptilele Gecko, partenerul de somn

Daca ți-e teamă de animale, Bali nu este alegerea potrivită. Pe această insula trăiesc în jur de 16 specii de șerpi veninoși. Deși localnicii te vor asigura că totul este safe, poți să dai peste o astfel de reptilă fie în plantațiile de orez, fie în drumurile împădurite până la diferite obiective așa cum sunt templele sau cascadele. Noi am întâlnit. Doi. Neveninoși. Dar vii și lungi.

Șarpe neveninos în Bali

Mai mult, faimoșii gecko sunt peste tot. Chiar și în case. În două din trei cazări am avut seara musafiri nepoftiți. Nu sunt periculoși, dar parcă nu-ți vine să închizi ochii când vezi pe tavan o șopârlă de 30 de cm și să știi că în orice moment poate să cadă peste tine în pat. Partea bună la acești gecko este că vânează muștele, țânțarii și alte insecte.

Câinii vagabonzi – “Ham” la tot pasul

Bali arăta în anul 2023 cam ca Bucureștiul în 1993, plin de câini vagabonzi. Îi găsesti la tot pasul și din cauza mizeriei se pare că multe dintre patrupede au rabie. Nu cred că ți-ai dori ca în vacanța pe care ai așteptat-o atâtea luni să ajungi pe la spitalele din Indonezia, mușcat de un câine fără stăpân.

Mizeria din restaurante – Curat, murdar

Dacă în București un restaurant mai puțin curat este o excepție, în Bali un restaurant curat este o excepție. Fix ca în filmul cu Julia Roberts care a ajutat la promovarea insulei, când ajungi la un restaurant (fie turistic, fie local – așa cum sunt Warungurile) este bine să te ghidezi după zicala: “Mănâncă. Roagă-te. Iubește. mai bine “Mănâncă. Roagă-te. ” (Să fie curat!) O furculiță nespălată sau un fir de păr găsit în mâncare sunt situații cu care trebuie să te obișnuiești. Asta, dacă nu vrei să-ți ruinezi vacanța.

Păcălitul turiștilor, sport național în Bali

Probabil din pricina neajunsurilor, balinezii nu ratează nicio ocazie “să te facă” cu zâmbetul pe buze. Fără să se gândească că pe termen lung un turist păcălit prea des înseamnă un turist în minus, profită cât pot de mult. În Bali, negocierea este la ea acasă, dar e greu de înțeles pentru un european. Am mers la un moment dat într-o piață balineză să cumpăr niște fructe. Pentru un kilogram de fructe am reușit să plătesc vreo 20 de dolari. Cum m-au păcălit, păi negocierea a început de la o sumă fabuloasă (n. r. s-a făcut în rupii balineze). Cam de 20 de ori mai mult decât făceau, de fapt, fructele. Când, într-un final am reușit să “negociez” la un sfert, am plecat bucuros cu produsele. Am plătit vreo 20 de dolari, de 15-20 de ori mai mult decât prețul pieței. La fel se întâmplă și cu șoferii care văd în tine nu un om, ci o sursă de bani. Riști să mai iei țeapă pe plajă, în agențiile de schimb valutar sau la diferite intrări unde am citit că îți vând bilete neautorizate la suprapreț (pe asta n-am pățit-o). Totuși, dacă înveți arta negocierii, e posibil să nu pleci păcălit.

Va trebui să scoți bani din buzunar la fiecare activitate. Și, de obicei, prețul final nu-l afli de la început. Mereu apare ceva extra pentru care trebuie să mai bagi mâna în buzunar. Și, deseori, cam vrei, lăsându-te pradă propoziției: “Hai că merită, cine știe când mai ajungem pe aici!”.

Sensibilitatea – Copilăria, moneda prețioasă furată de sărăcie

Mulți dintre oamenii din Bali sunt tragic de săraci. Pentru o mare parte, o viață decentă este un vis. În Bali vezi la tot pasul femei care cerșesc pe trotuar alături de 2-3 copii. În zonele izolate vei întâlni copii care n-au împlinit vârsta de 3-4 ani ce poartă pe cap atât povara vieții cât și coșurile cu brățărele sau alte lucruri ce i-ar putea interesa pe turiști. Și oricât ai fi de dur, nu are cum să nu te impresioneze chipurile lor triste. Din păcate, este imposibil să-i ajuți pe toți. Așa că dacă ești prea sensibil sau din cale afară de empatic, Bali nu-ți va provoca decât tristețe.

Alcoolul – Nu e suficient să te țină doar ficatul, ci și buzunarul

În insula situată în apropierea Ecuatorului alcoolul este foarte scump. De ce? Simplu, alcoolul este considerat un produs de lux și există o taxă suplimentară (200-300% taxa pe alcool). Cel de calitate costă. Într-un restaurant, un pahar de vin este cât o pizza. Doar berea este mai ieftină și poate fi cumpărată la prețuri cuprinse între 3 și 5 dolari. Bintang este cea mai consumată bere din Bali, produsă în Indonezia și cu un gust bun. Alcoolul contrafăcut este ieftin, dar îți poate ruina vacanța.

Mizeria de pe stradă

În zonele aglomerate vei găsi munți de gunoaie. Ce e drept, cu atât de mulți turiști, este greu să păstrezi Bali curat. Cifrele arată că Indonezia este al doilea cel mai mare poluator de plastic al oceanelor din lume, dupa China, scrie businessinsider.com. Iar Bali nu face excepție. Totuși, dacă nu lași munții de gunoaie să-ți strice vacanța, vei avea parte de zile de neuitat.

Gunoaiele din Bali

10 motive să vizitezi Bali

Experiența – Timpul potrivit să vizitezi Bali este… tot timpul

Bali este genul de țară pe care trebuie să ți-o pui în planurile de vacanță măcar o data în viață. S-ar putea să dai nas în nas cu lucruri neobișnuite în Europa, cu obiceiuri demne să te lase cu gura căscată și cu situații de viață pe care nu le vei găsi în niciun alt loc din această lume.

Te vei minuna la tot pasul de obiceiurile lor, de templele care se găsesc pe fiecare stradă sau de zâmbetul pe care ți-l adresează deși ești doar în trecere. Căci, sunt și oameni inimoși, dornici să te îndrume sau să-ți bucure șederea. Bali este pe alocuri o stare de fericire care persistă multă vreme după ce ai ajuns acasă.

Mâncarea – Tărâmul fructelor exotice

Nu, nu este o greșeală de tehnoredactare, deși „mâncarea” a apărut și în lista motivelor pentru care să NU vizitezi Bali. Povestea cu mâncarea din Bali are și părți bune și sănătoase. În această insula aflată la patru ore de zbor de Australia poți găsi tot felul de fructe exotice precum nuci de cocos, durian, mangustan, fructul dragonului, fructul pasiunii, fructul șarpelui, papaya, banana de la mama lor care nu prea se compară cu alea de la Mega Image etc.

Masajul – Mâinile dumnezeiești ale balinezelor

Femeile din Bali au mâini de aur. Se spune că balinezele au învățat să facă masaj pentru a-i bucura pe muncitorii de pe câmpurile de orez ce își petreceau zile întregi pe ogor, în poziții incomode. În 2023, anul scrierii acestui articol, prețul unui masaj era cuprins între 7 și 15 dolari (105.000 și 225.000 de rupii). A meritat fiecare rupie cheltuită.

Obiceiurile și cultura

Balinezii sunt de religie hindu, desi majoritatea indonezienilor sunt musulmani. Te unge pe suflet să vezi dimineața cum ies la poartă femeile să pună ofrandele și să aprindă bețișoarele parfumate. Este genul de obicei pe care nu-l vei mai întâlni în nicio altă parte a lumii. Mai mult, să participi la ceremoniile locale, care sunt destul de dese, te va face să meditezi mai mult la propria-ți credință. Și felul în care localnicii îți vorbesc cu piozitate despre templele lor ce se găsesc în fiecare casă balineză te va face să-i respecți și mai mult pe locuitorii insulei.

Peisajele – “CaniBALI” de Instagram

În Bali vei vedea imagini care-ți taie răsuflarea. Nu degeaba insula este victima, pe bună dreptate, a ceea ce se numește “Efectul Instagram”. Au balinezii o vegetație, nu de-asta cu care suntem noi obișnuiți, ci una de o nuanță verde crud pe care n-o crezi posibilă decât dacă o vezi. Iar plantațiile de orez din Tegalalang sunt menite să exclami: ‘Oare așa o fi și în Rai?’ și să te facă să te freci la ochi. Plajele nu sunt spectaculoase, dar parcă e musai dacă ai ajuns în Bali să încerci un apus în Semyniak sau o baie în ocean. Și să vezi cu ochii tăi și fluxul și refluxul, alea despre care ne-au învățat la geogra. E imposibil ca instantaneele pe care le faci în Bali să nu facă furori pe Instagram. Încă mă uit în imaginile de pe telefon și mă întreb dacă am fost acolo cu adevărat sau e aievea.

Vremea perfectă

Nu credeam că vremea perfectă există. Ei bine, noi am ajuns în Bali în luna septembrie. În Bali există două sezoane, cel ploios și cel uscat. Temperatura este un pic cam… PERFECTĂ. Nici prea cald, nici prea frig. Această constatare este făcută pe parcursul celor două săptămâni petrecute în Indonezia. Totuși, pe cât este de bună temperatura, așteaptă-te să fie instabilă vremea. Se poate ca dimineața să fie nor, la prânz soare și apoi ploaie. Nimic nu schimbă însă temperatura ideală care este cuprinsă între 19 și 30 de grade.

Mirosul de bețișoare parfumate

E greu să petreci săptămâni în Bali și să nu te întorci cu mirosul de bețișoare parfumate în nas. Dimineața, aceste bețișoare sunt aprinse în fața tuturor caselor, magazinelor și templelor balinezilor. Doamne, ce arome! Îți gâdilă nările și nu alta! Iar bețișoarele aromate din Indonezia sunt de o calitate mai bună decât la noi. Sunt ieftine, cu arome diverse și durează mult mai mult.

Zâmbetele și vibe-ul bun

Sărăcie nu înseamnă lipsa de pe chip a zâmbetului. Cel puțin, nu în Bali. Chiar dacă nu au de nici unele, acești indonezieni îți zâmbesc în orice situație. Când te întâmpină la masă, când te primesc în casele lor sau când cumperi ceva de pe tarabele lor. Da, și atunci când te păcălesc, o fac cu zâmbetul pe buze. 😉

Prețurile – Ieftin ca Braga

Deși în ultimii ani prețurile au crescut vertiginos și în Bali din pricina numărului tot mai mare de turiști, sunt anumite produse și servicii care și-au păstrat un preț redus. Așa cum am spus mai sus, masajul este accesibil. Transportul este și el la un preț mic. Cu un dolar (15.000) de rupii poți să mergi câțiva kilometri buni. Noi ne-am descărcat aplicația Grab (un fel de Uber) și a fost o adevărată bucurie să vezi că nu plăteam mai mult de 1 dolar pe o cursă lungă. Poți să găsești și cazări ieftine, dar și resorturi scumpe. Totuși, dacă plătești puțin, nu-ți crea așteptări prea mari.

Empatia – Copilăria, moneda prețioasă furată de sărăcie BIS

Mulți dintre oamenii din Bali sunt tragic de săraci. Pentru o mare parte, o viață decentă este un vis. În Bali vezi la tot pasul femei care cerșesc pe trotuar alături de 2-3 copii. În zonele izolate vei întâlni copii care n-au împlinit vârsta de 3-4 ani ce poartă pe cap atât povara vieții cât și coșurile cu brățărele sau alte lucruri ce i-ar putea interesa pe turiști. Și oricât ai fi de dur, nu are cum să nu te impresioneze chipurile lor triste. Din păcate, este imposibil să-i ajuți pe toți. Așa că dacă ești prea sensibil sau din cale afară de empatic, Bali e un loc unde banii tăi își vor găsi rostul și îi vor bucura pe cei neajutorați.

Concluzie

Abia când vei ajuge acasă și vei privi imaginile din telefon vei înțelege cu adevărat ce înseamnă Bali. O avalanșă de trăiri si impresii care-ți rămân impregnate în simturi și te fac să zâmbești în gând, si de recunostință pentru tot ce ai văzut și simtit dar și de recunostinta că ai ajuns înapoi acasă, după ce ai traversat jumătate de glob în aer.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot