Povestea Palatului Lupescu din Râmnicu Sărat

04.04.2022
Povestea Palatului Lupescu din Râmnicu Sărat

Palatul Lupescu din Râmnicu Sărat reprezintă o adevărată bijuterie arhitecturală, în stil neoromânesc. Clădirea a fost construită între anii 1888-1889, după un proiect al celebrului inginer constructor Anghel Saligny. De-a lungul timpului, pragul acestei construcții a fost trecut de persoane importante din istoria țării, inclusiv de către regele Carol I și regina Maria.

Familia Lupescu a iubit Țara Românească

Gheorghe Lupescu (1824-1882), un țăran din zona Râmnicului, s-a făcut remarcat în perioada Unirii Principatelor, când a luat cuvântul în Divanurile Ad-hoc din Țara Românească. Calitățile sale oratorice erau incontestabile, fapt care a adus la alegerea sa ca reprezentant al oamenilor din regiunea Râmnicului Sărat.

Gheorghe Lupescu s-a făcut remarcat, în special, prin discursul din 8 octombrie 1857, când a cerut „să se statornicească lucrurile odată și țara să fie cu obștească adunare, tot ca în vremurile vechi, alcătuită din toate stările de oameni”. Din păcate, dorința acestuia nu a avut ecoul scontat, însă i-a adus respectul printre oamenii din jurul său.

În anul 1882, când acesta a murit, strânsese o avere de câteva sute de hectare, iar fiul său, Gheorghe, și mai apoi nepotul, Ionel, vor duce mai departe tradiția politică. Familia Lupescu a fost o susținătoare a regalității, iar în acest sens Lupeștii au întreprins mai multe acțiuni.

Cum a fost construit Palatul Lupescu?

Între 1888 și 1889, familia Lupescu a decis să construiască o clădire în stil neoromânesc. Palatul Lupescu a fost realizat după un proiect al celebrului inginer constructor Anghel Saligny. Clădirea a fost gândită să aibă 10 camere, fiecare încăpere având propriul său design, cu mobilier de epocă.

În acea perioadă, Anghel Saligny construia vechea gară din Râmnicu Sărat și a fost cazat la boierul Gheorghiță Lupescu în vechiul său conac. De aici a apărut se pare ideea unei clădiri în stil neoromânesc, împrumutând modelul palatelor din Franța, a declarat istoricul Alexandru Gaiță de la Arhivele Naționale Buzău, pentru Agerpres.ro.

În 1916, Ionel Lupescu își va întrerupe studiile și se va înscrie voluntar în Regimentul 9 Infanterie Râmnicu Sărat, distingându-se în luptele de la Doaga și Mărășești. A fost decorat cu medalia Virtutea Militară și a primit distincții asemănătoare din partea Franței, Marii Britanii și Polonie. Deputat și senator de Râmnicu Sărat în mai multe rânduri, după venirea comuniștilor la putere, acesta a fost acuzat că a întreprins o organizație subversivă, Garda Fulger, în scopul răsturnării ordinii sociale, iar pentru acest lucru a fost închis și a murit la închisoarea Jilava în anul 1952, conform historia.ro.

În Palatul Lupescu a stat, în anul 1902, o perioadă regele Carol I și principesa Maria, viitoarea regină Maria, cu ocazia unor manevre militare în zonă. Familia regală a apreciat ospitalitatea oamenilor din regiune și a remarcat frumusețea bijuteriei arhitecturale proiectată de Anghel Saligny.

Palatul Lupescu a fost donat, ulterior, statului român, cu pretenția ca acesta să aibă grijă de întreținerea clădirii. În prezent, casa aparține Ministerului Finanțelor și a găzduit, până în anul 1999, Trezoreria Râmnicu Sărat.

Foto: bzi.ro și dozadebine.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului... citește tot
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
adplus-dvertising