Povestea construcției mănăstirii ortodoxe Sumela din Turcia. Imagini fabuloase!

09.12.2021
Povestea construcției mănăstirii ortodoxe Sumela din Turcia. Imagini fabuloase!

Mănăstirea Sumela este închinată Fecioarei Maria și se găsește în districtul Maçka a provinciei Trabzon, din Turcia. Lăcașul de cult este cea mai mare atracție turistică din Parcul Național Altindere, fiindcă este situat pe un perete de munte, la 1.200 de metri altitudine.

Cum a fost construită mănăstirea Sumela?

Nu se știe cu exactitate când a fost construită mănăstirea Sumela, însă se presupune că în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I. Doi preoți greci, Barnaba si Sofronie, ar fi „vinovați” de ridicarea lăcașului de cult. Potrivit legendei, aceștia ar fi găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una dintre peșterile muntelui și ar fi decis să construiască acolo o mănăstire.

Icoana Fecioarei Maria a devenit simbolul acestui lăcaș de cult, aflat la 62 de km de orașul Trabzon, din Turcia. Pelerini din toată lumea vin, în fiecare an, să simtă energia divină dată de mănăstirea Sumela.

De-a lungul timpului, mănăstirea a ajuns o ruină de mai multe ori, însă de fiecare dată s-a reușit restaurarea ei. Aceasta a ajuns la forma din prezent, în secolul al XIII-lea, în timpul existenței Imperiului Trebizond. În acea perioadă, lăcașul de cult a primit fonduri imperiale, iar în anul 1365 i se confirmă o libertate și autonomie totală, împreună cu toate pământurile din jur. Totodată, mănăstirea era scutită de la plata impozitelor, exceptând unul semestrial.

Călugării și pelerinii și-au continuat viața liniștiți, mănăstirea devenind celebră în secolul al XIX-lea. Aceasta a fost închisă de ruși pentru un timp, când au cucerit regiunea între anii 1916-1918.

Biserica Adormirii Maicii Domunului și complexul monahal însumează un număr de 72 de camere, așezate pe 5 niveluri de altitudine. Cel superior era folosit pe post de punct de observare. Toate clădirile erau acoperite de picturi și fresce. O mare parte dintre construcții au fost sculptate în stâncă sau au folosit piatra luată direct din munte, potrivit crestinortodox.ro.

Lăcașul de cult a fost părăsit definitiv acum 100 de ani

Mănăstirea Sumela a fost părăsită definitiv de călugări în anul 1923, când au avut loc schimburi de locuitori între greci și turci, ca urmare a tratatului de la Lausanne. În prezent, frescele mănăstirii, care înfățișează scene biblice, s-au avariat serios odată cu trecerea timpului.

Locația a devenit o atracție turistică din punct de vedere cultural și religios, dar, în special, datorită faptului că oferă o priveliște la 1.200 m altitudine care îți taie răsuflarea. Autoritățile turce încearcă să restaureze întregul complex monahal și să îi ofere strălucirea de altădată.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot