Plantele „vorbesc”, dar nimeni nu le poate auzi. Ce spun specialiștii?

03.04.2023
Plantele „vorbesc”, dar nimeni nu le poate auzi. Ce spun specialiștii?

Un grup de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv a analizat mai multe plante și a observat că acestea comunică între ele, însă oamenii nu le pot auzi deoarece frecvenţa este prea înaltă pentru urechea umană. Cu alte cuvinte, plantele „vorbesc”, lucru pe care nimeni nu l-a crezut posibil până acum.

Cum „vorbesc” plantele?

Oamenii de știință au reușit să înregistreze și să analizeze, pentru prima dată, sunete emise de plante. Acestea au fost observate, în special, în perioadele când plantele sunt stresate. Sunetele ultrasonice nu pot fi auzite cu urechea de oameni, iar la roșii și plantele de tutun zgomotul emis se aseamănă cu cel făcut de popcorn.

Cercetătorii au observat că și porumbul, grâul sau cactușii „vorbesc”. Trebuie precizat că sunetele emise sunt la același nivel cu vocea oamenilor, însă frecvențele lor sunt atât de înalte încât nu pot fi captate de urechea umană.

Am descoperit că plantele emit de obicei sunete atunci când sunt stresate şi că fiecare plantă şi fiecare tip de stres este asociat cu un sunet identificabil specific. Deşi sunt imperceptibile pentru urechea umană, sunetele emise de plante pot fi probabil auzite de diferite animale, precum liliecii, şoarecii şi insectele, au afirmat autorii studiului, potrivit upi.com.

Studiul a presupus ca mai multe plante să fie introduse într-o cutie acustică, într-un subsol, pentru a nu exista zgomot de fond. În încăpere au fost montate microfoane care să înregistreze sunete la frecvenţe cuprinse între 20 şi 250 kilohertzi. Trebuie precizat că frecvența maximă detectată de o persoană adultă este de aproximativ 16 kilohertzi.

Datele colectate au putut identifica plantele care emit sunete și nivelul acestora de stres. Cercetătorii sunt de parere ca mediul înconjurător este plin de sunete pe care oamenii nu le pot auzi. Se pare că plantele „vorbesc” între ele despre deficitul de apă sau alte răni pe care le au. Se presupune că informațiile transmise pot fi captate de dăunătorii, care pot auzi frecvențe înalte, din zonă și astfel știu unde să meargă pentru a se hrăni.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot