De ce sar floricelele de porumb?

17.10.2022
De ce sar floricelele de porumb?

Cine nu a mâncat măcar o dată în viață popcorn? Aceste floricele de porumb sunt delicioase și pot fi consumate atunci când privești un film sau o emisiune preferată, însă ele pot fi mâncate și ca desert sau o mică gustare. Popcornul nu este greu de realizat, însă procesul în sine este unul de-a dreptul spectaculos. Cei mici sunt cei mai fascinați de modul cum boabele de porumb crapă și sar atunci când sunt la prăjit.

De ce sare popcornul?

Procesul prin care boabele de porumb se transformă în popcorn este unul spectaculos și a fost analizat de doi oameni de știință francezi: Emmaanuel Virot și Alexandre Ponomarenko. Aceștia au studiat fenomenul în profunzimea lui pentru a înțelege ce se întâmplă în această situație.

Se pare că totul ține de vaporii de apă din boabele de porumb. Trebuie precizat că popcornul este realizat din anumite specii de porumb, fiindcă nu toate boabele crapă la prăjire. Cercetătorii au descoperit că fiecare bobiță de porumb are o compoziție unică și, ca atare, procesul de transformare în floricele are loc în momente diferite.

Imediat după ce boabele de porumb sunt puse la încălzit începe procesul de evaporare al vaporilor. Pe măsură ce temperatura a crescut umezeala din boabe s-a transformat în aburi. După 100 de grade Celsius lucrurile încep să se schimbe vizibil, iar la 180 de grade Celsius aproximativ toate boabele de porumb crapă și interiorul bogat în amidon crește în volum.

Am descoperit că temperatura critică este de circa 180 de grade Celsius, indiferent de forma şi mărimea bobului de porumb, a precizat Emmanuel Virot, de la École Polytechnique din Paris, potrivit mediafax.ro.

Oamenii de știință au mai văzut că primul lucru care apare după ce boaba de porumb a crăpat este o structură denumită „picior”. Datele studiate au arătat că toată energia fierbinte este transmisă acestei structuri din amidon. Așa se face că bobul de porumb ajunge să sară în aer la câțiva centimetri.

Potrivit Wikipedia.org, boabele de porumb sunt prăjite în ulei vegetal, iar după expandare se sărează sau li se adaugă unt. De asemenea, în unele locuri se consumă și floricele de porumb caramelizate (au un adaos de caramel).

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot