De ce sar floricelele de porumb?

17.10.2022
De ce sar floricelele de porumb?

Cine nu a mâncat măcar o dată în viață popcorn? Aceste floricele de porumb sunt delicioase și pot fi consumate atunci când privești un film sau o emisiune preferată, însă ele pot fi mâncate și ca desert sau o mică gustare. Popcornul nu este greu de realizat, însă procesul în sine este unul de-a dreptul spectaculos. Cei mici sunt cei mai fascinați de modul cum boabele de porumb crapă și sar atunci când sunt la prăjit.

De ce sare popcornul?

Procesul prin care boabele de porumb se transformă în popcorn este unul spectaculos și a fost analizat de doi oameni de știință francezi: Emmaanuel Virot și Alexandre Ponomarenko. Aceștia au studiat fenomenul în profunzimea lui pentru a înțelege ce se întâmplă în această situație.

Se pare că totul ține de vaporii de apă din boabele de porumb. Trebuie precizat că popcornul este realizat din anumite specii de porumb, fiindcă nu toate boabele crapă la prăjire. Cercetătorii au descoperit că fiecare bobiță de porumb are o compoziție unică și, ca atare, procesul de transformare în floricele are loc în momente diferite.

Imediat după ce boabele de porumb sunt puse la încălzit începe procesul de evaporare al vaporilor. Pe măsură ce temperatura a crescut umezeala din boabe s-a transformat în aburi. După 100 de grade Celsius lucrurile încep să se schimbe vizibil, iar la 180 de grade Celsius aproximativ toate boabele de porumb crapă și interiorul bogat în amidon crește în volum.

Am descoperit că temperatura critică este de circa 180 de grade Celsius, indiferent de forma şi mărimea bobului de porumb, a precizat Emmanuel Virot, de la École Polytechnique din Paris, potrivit mediafax.ro.

Oamenii de știință au mai văzut că primul lucru care apare după ce boaba de porumb a crăpat este o structură denumită „picior”. Datele studiate au arătat că toată energia fierbinte este transmisă acestei structuri din amidon. Așa se face că bobul de porumb ajunge să sară în aer la câțiva centimetri.

Potrivit Wikipedia.org, boabele de porumb sunt prăjite în ulei vegetal, iar după expandare se sărează sau li se adaugă unt. De asemenea, în unele locuri se consumă și floricele de porumb caramelizate (au un adaos de caramel).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Hilar! Cum a murit Albert Camus într-un accident rutier cu biletul de tren nefolosit în buzunar?
Hilar! Cum a murit Albert Camus într-un accident rutier cu biletul de tren nefolosit în buzunar?
A scris că viața nu are sens — apoi a câștigat Premiul Nobel și a murit trei ani mai târziu, cu un bilet de tren nefolosit în buzunar. Pe 4 ianuarie 1960, scriitorul Albert Camus se afla în... citește tot
Platforma care Transformă Experiența Jucătorilor Români în Mediul Online
Platforma care Transformă Experiența Jucătorilor Români în Mediul Online
Industria jocurilor de noroc online din România a explodat în ultimii ani, iar odată cu ea a apărut și o nevoie stringentă: aceea de a avea resurse credibile care să ghideze jucătorii prin... citește tot
Cum Regina Angliei nu a recunoscut cine este și a devenit „o bătrânică necunoscută” păcălind doi turiști americani
Cum Regina Angliei nu a recunoscut cine este și a devenit „o bătrânică necunoscută” păcălind doi turiști americani
Când Regina Elisabeta a II‑a îşi lasă coroana acasă şi păşeşte printre paji­ştile din Balmoral Estate, nimeni nu se aşteaptă la o farsă regală. Totuşi, exact aşa s-a întâmplat... citește tot