Ce plante de apartament sunt benefice pentru organismul uman?

28.04.2023
Ce plante de apartament sunt benefice pentru organismul uman?

Persoanele care locuiesc la apartament au un spațiu limitat mai mic decât cei care locuiesc la curte. Cu toate acestea, oamenii încearcă să-și creeze un loc de odihnă cu câteva plante care să înfrumusețeze și să schimbe atmosfera interioară.

Cele mai bune plante de apartament

Cele mai multe plante de apartament au rolul de a înfrumuseța spațiul interior, însă unele dintre ele sunt benefice pentru organismul uman, fiindcă împrospătează aerul și elimină substanțele chimice nocive din preajma lor.

Planta șarpelui sau limba soacrei este cunoscută în lumea științifică sub numele de Sansevieria trifasciata. Aceasta este o plantă veșnic verde, care se dezvoltă în toate anotimpurile. Ea poate fi identificată prin frunzele sale ascuțite, care cresc foarte mari.

Limba soacrei.

Un studiu din anul 1989, valabil și în prezent, a arătat că această plantă poate elimina cantități importante de poluanți din aer, precum benzenul, care este un produs chimic inflamabil, incolor sau galben deschis. Totodată, planta poate curăța aerul și de formaldehidă, un gaz incolor, inflamabil care poate provoca iritații și chiar cancer, dar și de tricloretilenă, o substanță chimică organică incoloră, cancerigenă.

Planta se simte bine la lumină și în zone calde, însă poate rezista și în condiții mai vitrege. Este indicat ca aceasta să fie udată regulat primăvara și vara și mai puțin în restul anului.

Pothos de aur sau iedera diavolului este cunoscută în lumea științifică sub numele de Epipremnum aureum. Într-un studiu efectuat de NASA s-a descoperit că planta poate curăța aerul de formaldehidă și TCE. Totodată, s-a observat că îndepărtează 73% din benzenul existent în jurul ei. Trebuie precizat că planta se simte în largul ei într-un mediu luminos și umed.

Iedera diavolului.

Palmierul de bambus, denumit științific Chamaedorea seifrizii, ajută la curățarea mediului înconjurător de formaldehidă, benzen și TCE. Această plantă nu preferă lumina directă, iar apa trebuie pusă doar când solul este uscat.

O altă plantă bună pentru interior este Chlorophytum comosum, denumită popular planta păianjen. Aceasta curăță aerul de toxine, precum formaldehida, dioxidul de azot, oxidul de carbon, xilen, benzen, toluen, fum de țigară și amoniac.

Alte plante de apartament extrem de benefice pentru organismul uman sunt: dracaena, ferigile și iedera engleză.

Foto: Wikipedia.org și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot