„Majoritatea sunt” sau „Majoritatea este”? Cum se face acordul corect?

15.07.2022
„Majoritatea sunt” sau „Majoritatea este”? Cum se face acordul corect?

De multe ori, limba română naște discuții aprinse, mai ales când la mijloc sunt expresii des folosite de mulți dintre noi. „Majoritatea” face parte din numeroasele cuvinte din limba română care generează confuzii mai ales când trebuie să facem acordul.

În limba română există o regulă generală a acordului predicatului cu subiectul, însă mai sunt două tipuri de acord: acordul prin atracție și acordul după înțeles. În cazul acordului prin atracție, predicatul se acordă cu un alt cuvânt din propoziție, nu cu subiectul lui. Acordul după înțeles se face în acele cazuri în care subiectul este precedat de un substantiv la plural. În această categorie se încadrează și majoritatea.

Cum se face acordul în cazul substantivului „majoritatea”

„Majoritatea” este unul dintre acele cuvinte care pot fi fie singular, fie plural. Dacă vă referiți la acest cuvânt pentru a descrie o mulțime de indivizi, atunci cuvântul trebuie acordat la plural, scrie Antena 1:

„Majoritatea utilizatorilor de e-mail sunt supărați de creșterea numărului de spam.”

Dacă substantivul este folosit pentru a descrie un grup colectiv, atunci acordul se face la singular:

„O majoritate de 90% se opune programării următoarei ședințe la ora 6:00 dimineața”.

Dacă nu sunteți sigur la ce vă referiți, atunci alegeți orice formă vă sună cel mai bine.

„Majoritatea” ar trebui să fie folosit numai cu substantive numărabile: „a mâncat majoritatea prăjiturilor”, nu „a mâncat majoritatea plăcintei”. În schimb, se poate spune „a mâncat cea mai mare parte din plăcintă”.

Cât despre nuanța pleonastică a sintagmei „marea majoritate”, George Pruteanu explica în urmă cu câțiva ani faptul că această exprimare nu este un pleonasm.

„Nu, `marea majoritate` nu e pleonasm, deoarece o majoritate poate fi mică, la limită (51%) sau mare (99%)”, își motiva decizia Pruteanu.

De asemenea, pronumele nehotărât FIECARE este o altă formă care poate pune probleme atunci când ne aflăm în postura de a realiza ACORDUL. Acesta poate ține locul unui substantiv exprimat într-un enunț anterior, însă trebuie avut în vedere faptul că atunci când se află în poziția de subiect se acordă cu verbul care îndeplinește rolul de predicat, la persoana a III-a singular.

Au fost invitați douăzeci de colegi la petrecerea de ieri. Fiecare a primit invitația prin e-mail. (și nu Fiecare au primit invitația…)

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot