Fiecare a primit sau fiecare au primit? Cum se face acordul?

08.10.2021
Fiecare a primit sau fiecare au primit? Cum se face acordul?

Categoria pronumelui este una largă și diversă în limba română, iar utilizarea anumitor forme pronominale generează, uneori, confuzii.

Fiecare a primit sau fiecare au primit?

Pronumele nehotărât FIECARE este una dintre aceste forme care pot pune probleme atunci când ne aflăm în postura de a realiza ACORDUL. Acesta poate ține locul unui substantiv exprimat într-un enunț anterior, însă trebuie avut în vedere faptul că atunci când se află în poziția de subiect se acordă cu verbul care îndeplinește rolul de predicat, la persoana a III-a singular.

Exemple:

Au fost invitați douăzeci de colegi la petrecerea de ieri. Fiecare a primit invitația prin e-mail. (și nu Fiecare au primit invitația…)

Înlocuind substantivul colegi din enunțul formulat anterior, tentația de a realiza un acord prin atracție, la plural, este des întâlnită. Se constată că ea este cu atât mai puternică atunci când forma pronominală FIECARE este însoțită de un atribut exprimat printr-un substantiv la plural, care îl determină:

Fiecare dintre invitați a fost întâmpinat cu un pahar de vin spumant. (Și nu Fiecare dintre invitați au fost întâmpinați… – situație în care avem de a face cu un acord prin atracție; fiind mai apropiat de forma verbală, vorbitorii tind să facă acordul cu substantivul invitați, și nu cu pronumele aflat în poziție de subiect).

Același tip de greșeală apare și în situația în care pronumele fiecare îndeplinește funcțiile sintactice de complement direct sau indirect și este dublat obligatoriu de un clitic pronominal personal (forma scurtă a pronumelui personal):

Au venit să ne colinde trei copii. I-am dat fiecăruia câte un măr. (Și nu Le-am dat fiecăruia câte un măr.)

În exemplul de mai sus, atât forma fiecăruia, cât și i- sunt complemente indirecte (Cui i-am dat? → fiecăruia, i-); pronumele i- anticipează complementul indirect exprimat prin pronume nehotărât și, de aceea, ambele vor fi la aceeași persoană și la același număr (deci, la singular).

Pe stradă, erau trei copii care se jucau. Pe fiecare l-am admirat de la fereastra camerei mele. (Și nu Pe fiecare i-am admirat de la fereastra...), explicațiile fiind similare celor din exemplul de mai sus, numai că, de această dată, pronumele fiecare și cel personal au funcția sintactică de complement direct.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot