Fiecare a primit sau fiecare au primit? Cum se face acordul?

08.10.2021
Fiecare a primit sau fiecare au primit? Cum se face acordul?

Categoria pronumelui este una largă și diversă în limba română, iar utilizarea anumitor forme pronominale generează, uneori, confuzii.

Fiecare a primit sau fiecare au primit?

Pronumele nehotărât FIECARE este una dintre aceste forme care pot pune probleme atunci când ne aflăm în postura de a realiza ACORDUL. Acesta poate ține locul unui substantiv exprimat într-un enunț anterior, însă trebuie avut în vedere faptul că atunci când se află în poziția de subiect se acordă cu verbul care îndeplinește rolul de predicat, la persoana a III-a singular.

Exemple:

Au fost invitați douăzeci de colegi la petrecerea de ieri. Fiecare a primit invitația prin e-mail. (și nu Fiecare au primit invitația…)

Înlocuind substantivul colegi din enunțul formulat anterior, tentația de a realiza un acord prin atracție, la plural, este des întâlnită. Se constată că ea este cu atât mai puternică atunci când forma pronominală FIECARE este însoțită de un atribut exprimat printr-un substantiv la plural, care îl determină:

Fiecare dintre invitați a fost întâmpinat cu un pahar de vin spumant. (Și nu Fiecare dintre invitați au fost întâmpinați… – situație în care avem de a face cu un acord prin atracție; fiind mai apropiat de forma verbală, vorbitorii tind să facă acordul cu substantivul invitați, și nu cu pronumele aflat în poziție de subiect).

Același tip de greșeală apare și în situația în care pronumele fiecare îndeplinește funcțiile sintactice de complement direct sau indirect și este dublat obligatoriu de un clitic pronominal personal (forma scurtă a pronumelui personal):

Au venit să ne colinde trei copii. I-am dat fiecăruia câte un măr. (Și nu Le-am dat fiecăruia câte un măr.)

În exemplul de mai sus, atât forma fiecăruia, cât și i- sunt complemente indirecte (Cui i-am dat? → fiecăruia, i-); pronumele i- anticipează complementul indirect exprimat prin pronume nehotărât și, de aceea, ambele vor fi la aceeași persoană și la același număr (deci, la singular).

Pe stradă, erau trei copii care se jucau. Pe fiecare l-am admirat de la fereastra camerei mele. (Și nu Pe fiecare i-am admirat de la fereastra...), explicațiile fiind similare celor din exemplul de mai sus, numai că, de această dată, pronumele fiecare și cel personal au funcția sintactică de complement direct.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot