La ce spun ardelenii „struț”? Nu are nicio legătură cu pasărea! Ce este „futelnița” în Ardeal? Dar „batoză”?

11.01.2024
La ce spun ardelenii „struț”? Nu are nicio legătură cu pasărea! Ce este „futelnița” în Ardeal? Dar „batoză”?

Toată lumea știe ce este struțul: cea mai mare pasăre care trăiește pe Terra, un animal cu picioare lungi și puternice, cu gât lung și golaș, cu aripi mici, inapte pentru zbor. Totuși, ardelenii spun „struț” la cu totul altceva.

Ardelenii, recunoscuți pentru calmitatea de care dau dovadă și pentru graiul molcom, utilizează multe cuvinte „ciudate” pentru restul românilor. De exemplu, unui om „murdar”, ardelenii îi spun „piscos”, iar unuia extrem de murdar îi zic „moscos”. În Ardeal, cada se numește „vană”, ia „badogul” este o bere la doză.

Totuși, la ce zic ardelenii „struț”? Ei bine, „Struțul” nu este doar cea mai mare pasăre din lume, ci sunt flori care se pun în piept la nuntaşi. Deși în ultima perioadă nu prea se mai poartă florile în piept la nunți, de dragul vremurilor trecute ardelenii le numesc tot „struț”.

Patul este… futelniță

Ardelenii, oameni plini de imaginație îi spun patului… „futelniță”. Nici nu e greu de ghicit de ce și care este legătura dintre pat și procreere. Căci, vrând nevrând, patul este locul unde magia se întâmplă. Și aceasta nu este singura legătură dintre pat și sex. O cercetare publicată în anul 2018 arată că oamenii care obișnuiesc să își facă patul dimineața au parte de o viață sexuală mai intensă.

Printre regionalismele din Ardeal se mai numără „batoză” (mașină agricolă), „acareturi” (constructii auxiliare ce țin de o gospodarie), „bitang” (bastard), „copaci” (potcovar), „tocană” (mămăligă), „picioici” (cartofi), „oiagă” (sticlă), „blid” (farfurie), „movosin” (violet).

De unde vine interjecția „No” la ardeleni?

Cei mai cunoscuți termeni folosiți în Ardeal (toponimul Ardeal ar veni din maghiarul „erdely” care înseamnă „dincolo de pădure”) sunt: ”Ioi” sau ”Musai”. Termenul „musai” vine tot din germană, iar termenul nemţesc înseamnă „trebuie să fie”. Chiar şi colocvialul „budă”, folosit pentru toaletă, vine din limba germană, termenul nemţesc însemnând colibuţă, bordeiaş.

Din limba maghiară există alte două cuvinte celebre în limbajul ardelenilor, „Ioi”, o intejecţie asemanătoare cu „Oau” sau „Vai”, dar şi „Tulai”, care provine din maghiarul „tolvaj”, acesta însemnând “tâlhar”. Asadar, spune specialistul, la origine putea fi tradus prin „Hoţii!”, iar mult mai târziu a devenit „Vai”. În multe zone se foloseşte şi ca exprimare fie a mirării, fie a noutății. Şi vestitul „No” vine, după unii cercetători, tot din maghiară şi ar fi sinonim cu ”Ia”.  Se spune că cei care o folosesc, utilizează interjecția pentru a marca o pauză în vorbire.  De asemenea, o fac pentru a avea suficient timp să-și pregătească următoarele cuvinte.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot