Cine este ființa care a prins si Unirea lui Cuza și pe Iohannis președinte?

13.10.2020
Cine este ființa care a prins si Unirea lui Cuza și pe Iohannis președinte?

Originară din Insulele Seychelles, în Oceanul Indian, țestoasa Jonathan trăiește în prezent în Insula Sfânta Elena, ultimul domiciliu al lui Napoleon Bonaparte.

Născut în 1832, Jonathan a egalat, astfel, recordul de cea mai vârstnică țestoasă din toate timpurile, deținut până acum de broasca țestoasă marină Tu’i Malila. Aceasta a trăit în Madagascar și a murit în anul 1965, la vârsta de 188 de ani.

În timpul vieții sale, Jonathan a fost contemporan cu cele două războaie mondiale, cu Revoluția Rusă, cu șapte monarhi pe tronul britanic și cu 39 de președinți americani.

Ca o curiozitate, Jonathan s-a născut anterior lansării ” Penny Black” – primul timbru poștal (1840), înainte de construirea primului zgârie-nori (1885) și de finalizarea Turnului Eiffel (1887) – cea mai înaltă structură de fier.

De asemenea, Jonathan s-a născut înaintea realizării primei fotografii (1838), a becului incandescent (1878) sau a primului zbor cu motor (1903).

Jonathan a trăit cu 65 de ani mai mult decât cel mai vârstnic om din lume, franțuzoaica Jeanne Calment, care a trăit 122 de ani și 144 de zile, între anii 1875 și 1997.

Unde locuiește Jonathan în prezent?

Jonathan s-a născut în Insulele Seychelles, în Oceanul Indian, dar, începând cu anul 1882, pe când avea 50 de ani, trăiește pe îndepărtata insulă Sfânta Elena din Atlanticul de Sud.

Insula Sf. Elena este cunoscută pentru că a fost ultimul loc de odihnă al lui Napoleon Bonaparte, care a fost exilat aici după înfrângerea suferită în celebra bătălie de la Waterloo (1815). Împăratul exilat și Jonathan nu s-au întâlnit niciodată deoarece Napoleon a murit în 1821, cu mai mult de șase decenii înainte de sosirea pe insulă a țestoasei.

Jonathan a ajuns pe această insulă ca dar din partea consulului francez pentru guvernatorul de atunci al acestui teritoriu britanic din Atlanticul de Sud, William Gray-Wilson și de atunci locuiește la reședința acestuia.

Casa lui Jonathan este gazonul îngrijit al reședinței „Plantation”, un conac în stil georgian construit de Compania Indiilor de Est în 1791–1792. El a împărțit terenul cu alte trei broaște țestoase gigantice: David, Emma și Fred.

Jonathan a trăit timp de 26 de ani alături de femela lui, Frederica, însă nu a avut niciodată pui deoarece examinatorii au descoperit că Frederica era de fapt… Frederic.

Ce evenimente majore din istoria României a trăit țestoasa Jonathan?

Și pentru că aminteam anterior de câteva repere istorice, să spunem că Jonathan a eclozat în același an în care se năștea politicianul român Gheorghe Grigore Cantacuzino.

În 1848, pe când Jonathan era doar un „adolescent” de 16 ani, a pornit Revoluția Pașoptistă, iar Transilvania se afla sub stăpânirea Imperiului austro-ungar.

Unsprezece ani mai târziu, țestoasa Jonathan ”afla” despre unirea Țării Românești cu Moldova, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza.

În 1877-1878, pe vremea când Jonathan se bronza încă pe plajele din Seychelles, bravii soldați români luau cu asalt redutele de la Plevna, Grivița și Vidin pentru a-și câștiga independența față de Imperiul Otoman.

În primăvara anului 1907, pe când Jonathan se pregătea să împlinească 75 de ani, dar se bucura de o viață liniștită, undeva în Moldova, la Flămânzi, pornea Răscoala țărănească, o mișcare socială a țăranilor sătui de sărăcie, de lipsa de pământ și de obligaţiile tot mai mari puse ca un jug greu pe spinarea lor de către moșieri.

La vârsta 84 de ani, când țestoasa Jonathan trăia fericită în Insula Sfânta Ana alături de partenera sa Frederica, a urmat Primul Război Mondial din 1914-1918, în care România a ridicat armele, în august 1916, împotriva forțelor austro-ungare.

Doi ani mai târziu, la sfârșitul Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar avea să fie desființat, ceea ce a făcut posibilă, la 1 decembrie 1918, formarea României Mari prin Unirea Banatului, Bucovinei și a Transilvaniei cu România, o altă bornă din istoria României trăită de Jonathan.

Un alt reper important din istoria modernă a României cu care Jonathan a fost contemporan îl reprezintă abdicarea Regelui Mihai I, eveniment care s-a produs în decembrie 1947 – ianuarie 1948, moment la care țestoasa noastră depășise deja vârsta de 115 ani.

Un ultim eveniment major din istoria recentă a țării noastre ”bifat” de Jonathan a fost Revoluția din decembrie 1989, dată la care longeviva țestoasă avea deja 157 de ani.

Având în vedere vârsta lui, Jonathan a depășit deja cu mult durata medie de viață a unei țestoase – 150 de ani. Dar, din cauza vârstei înaintate, el suferă de cataractă și și-a pierdut simțul mirosului, însă starea lui de sănătate este destul de bună așa că este de așteptat să mai prindă destule borne istorice de la noi și de pretutindeni.

Foto: Guinness World Records

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot