Înainte de David Popovici a fost Johnny Weissmüller! „Tarzan” a fost de cinci ori campion olimpic la înot

15.08.2022
Înainte de David Popovici a fost Johnny Weissmüller! „Tarzan” a fost de cinci ori campion olimpic la înot

David Popovici este cel mai rapid înotător din lume. Pe 14 august 2022, bucureșteanul a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, la CE de natație de la Roma. Popovici a înotat cei 100 de metri în 46 de secunde și 86 de sutimi, fiind cu 5 sutimi de secundă mai rapid decât brazilianul Cesar Cielo Filho, care stabilise în 2009 recordul mondial al acestei probe cu timpul de 46 de secunde și 91 de sutimi, scrie digi24.ro. Totuși, puțini sunt cei care își amintesc că România a mai dat lumii un înotător fabulos: pe Johnny Weissmüller, cel care a fost de cinci ori campion olimpic la înot și a ajuns actor la Hollywood.

Povestea lui Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, a început în 1904. Acesta a fost anul în care Johnny a venit pe lume la Freidorf, Austro-Ungaria (astăzi cartier al Timișoarei). Părinții acestuia au emigrat în SUA, împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni. Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA.

La vârsta de 18 ani Johnny Weissmüller a devenit prima persoană care a înotat 100 m în mai puțin de un minut. Se întâmpla pe data de 19 iulie 1922 când tânărul născut la Timișoara reușea să înoate 100 de metri în 57,4 secunde, o performanță uluitoare a acelor vremuri. Acesta a continuat să-și bată propriul record mondial, astfel că pe 17 februarie 1924, a scos un timp de 57,4 secunde pe 100 de metri, scrie olympics.com.

De-a lungul carierei sale, Johnny Weissmüller a câștigat 52 de titluri de campionat național al SUA și a stabilit 67 de recorduri mondiale. În 1950, a fost votat cel mai mare înotător din prima jumătate a secolului al XX-lea de către 250 de jurnalişti sportivi de la Associated Press.

La începutul anilor 1930, faimosul înotător s-a mutat la Los Angeles. Aici a fost încurajat să participe la o audiție pentru rolul lui „Tarzan”. Inițial a refuzat politicos, dar apoi i s-a spus că, dacă merge la MGM, ar putea lua prânzul cu Clark Gable, iar acest lucru l-a convins. Românul a obținut rolul și seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man („Tarzan omul-maimuță”), în anul 1932.

Cum e posibil ca un tip să se caţere în copaci, să spună „Eu Tarzan, tu Jane” şi să câştige un milion de dolari? Johnny Weissmüller

Care a fost ultima sa dorință?

Johnny Weissmüller a fost căsătorit de cinci ori. Johnny Weissmüller a murit în 1984, la vârsta de 79 de ani, în Mexic. Respectându-i-se dorința, la înmormântarea sa, coșciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan, personajul pe care l-a interpretat cu atât de multă dragoste. S-a spus că celebrul strigăt al lui Tarzan a fost tot o realizare proprie a actorului. Fiind neamț de origine, yodeling-ul îi era cunoscut încă din copilărie și l-a inspirat în crearea a ceea ce avea să devină unul dintre cele mai cunoscute sunete din istoria cinematografiei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot