De ce poartă înotătorii căști? De ce sportivii se stropesc cu apă înainte de cursă?

16.08.2022
De ce poartă înotătorii căști? De ce sportivii se stropesc cu apă înainte de cursă?

Românul David Popovici este cel mai rapid înotător din lume. Pe data de 14 august 2022, bucureșteanul a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, la CE de natație de la Roma, Italia. David Popovici a înotat cei 100 de metri în 46 de secunde și 86 de sutimi, fiind cu 5 sutimi de secundă mai rapid decât brazilianul Cesar Cielo Filho, care stabilise în anul 2009 recordul mondial al acestei probe cu timpul de 46 de secunde și 91 de sutimi. Deși în România înotul nu se numără printre cele mai iubite sporturi, David este pe cale să schimbe acest aspect. Mulți s-au întrebat de ce înotătorii poartă căști? Redactorii shtiu.ro le vor răspunde la această întrebare.

De ce poartă căști înotătorii?

Principala menire a căștilor de înot este aceea că țin părul departe de ochi și gură, astfel încât înotătorii să poată vedea și respira- în timpul cursei. De asemenea, căștile reduc riscul ca apa să le intre sportivilor în urechi. În cazul profesioniștilor care se luptă să scoată un timp cât mai scurt, căștile reduc rezistența la impactul corpului cu apa și ajută ca timpul final să fie redus. Cu casca pusă, capul devine hidrodinamic, detalii care contează într-o cursă contracronometru, scrie nytimes.com. De multe ori, casca ajută și la menținerea fixă a ochelarilor de protecție. În multe dintre cazuri, sportivii fixsează ochelarii pe sub cască.

Căștile sunt și pentru fani

În mod hilar, căștile îi ajută și pe fani. Astfel, fanii înotătorilor îi pot deosebi pe aceștia când se află în bazin după culoarea căștii. Cel puțin la încălzire, căci în timpul cursei fiecare înotător are culoarul său.

Din ce sunt fabricate căștile pentru înot?

O cască bună de protectie pentru inot trebuie să fie potrivită pentru marimea capului înotătorului, nu trebuie nici să-l strângă, dar nici să fie prea largă pentru a-l incomoda. Căștile de înot profesioniste sunt fabricate din silicon, pentru durabilitate, elasticitate si o buna potrivire pe cap. În anii ’20, atunci când au apărut pentru prima oară, acestea erau făcute din latex.

De ce sportivii se stropesc cu apă înainte de cursă?

Gestul de a se stropi cu apă înainte de cursă ajută la reducerea primului șoc asupra corpului atunci când înotătorul intră în apa rece. A șoca corpul chiar înainte de a monta blocurile de start poate oferi un impuls de adrenalină. De asemenea, acest gest ajută costumul de baie să se lipească de corp. Și înotătorii sunt obsedați de reducerea rezistenței, mai ales când câteva sutimi de secundă pot face diferența între un o medalie de aur și una de bronz.

Înotul, mai scump decât fotbalul

Un serial publicat de Gazeta Sporturilor arată că a practica înot de performanță este mai scump decât alte sporturi, așa cum este, de exemplu, fotbalul. La început, un abonament lunar mediu costă 350-500 de lei, la care se mai adaugă în jur de 300 de lei echipamentul strict necesar. În cazul unui tânăr care vrea să facă performanță, costurile ajung până la 1.000 de lei lunar.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot