De ce poartă înotătorii căști? De ce sportivii se stropesc cu apă înainte de cursă?

16.08.2022
De ce poartă înotătorii căști? De ce sportivii se stropesc cu apă înainte de cursă?

Românul David Popovici este cel mai rapid înotător din lume. Pe data de 14 august 2022, bucureșteanul a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, la CE de natație de la Roma, Italia. David Popovici a înotat cei 100 de metri în 46 de secunde și 86 de sutimi, fiind cu 5 sutimi de secundă mai rapid decât brazilianul Cesar Cielo Filho, care stabilise în anul 2009 recordul mondial al acestei probe cu timpul de 46 de secunde și 91 de sutimi. Deși în România înotul nu se numără printre cele mai iubite sporturi, David este pe cale să schimbe acest aspect. Mulți s-au întrebat de ce înotătorii poartă căști? Redactorii shtiu.ro le vor răspunde la această întrebare.

De ce poartă căști înotătorii?

Principala menire a căștilor de înot este aceea că țin părul departe de ochi și gură, astfel încât înotătorii să poată vedea și respira- în timpul cursei. De asemenea, căștile reduc riscul ca apa să le intre sportivilor în urechi. În cazul profesioniștilor care se luptă să scoată un timp cât mai scurt, căștile reduc rezistența la impactul corpului cu apa și ajută ca timpul final să fie redus. Cu casca pusă, capul devine hidrodinamic, detalii care contează într-o cursă contracronometru, scrie nytimes.com. De multe ori, casca ajută și la menținerea fixă a ochelarilor de protecție. În multe dintre cazuri, sportivii fixsează ochelarii pe sub cască.

Căștile sunt și pentru fani

În mod hilar, căștile îi ajută și pe fani. Astfel, fanii înotătorilor îi pot deosebi pe aceștia când se află în bazin după culoarea căștii. Cel puțin la încălzire, căci în timpul cursei fiecare înotător are culoarul său.

Din ce sunt fabricate căștile pentru înot?

O cască bună de protectie pentru inot trebuie să fie potrivită pentru marimea capului înotătorului, nu trebuie nici să-l strângă, dar nici să fie prea largă pentru a-l incomoda. Căștile de înot profesioniste sunt fabricate din silicon, pentru durabilitate, elasticitate si o buna potrivire pe cap. În anii ’20, atunci când au apărut pentru prima oară, acestea erau făcute din latex.

De ce sportivii se stropesc cu apă înainte de cursă?

Gestul de a se stropi cu apă înainte de cursă ajută la reducerea primului șoc asupra corpului atunci când înotătorul intră în apa rece. A șoca corpul chiar înainte de a monta blocurile de start poate oferi un impuls de adrenalină. De asemenea, acest gest ajută costumul de baie să se lipească de corp. Și înotătorii sunt obsedați de reducerea rezistenței, mai ales când câteva sutimi de secundă pot face diferența între un o medalie de aur și una de bronz.

Înotul, mai scump decât fotbalul

Un serial publicat de Gazeta Sporturilor arată că a practica înot de performanță este mai scump decât alte sporturi, așa cum este, de exemplu, fotbalul. La început, un abonament lunar mediu costă 350-500 de lei, la care se mai adaugă în jur de 300 de lei echipamentul strict necesar. În cazul unui tânăr care vrea să facă performanță, costurile ajung până la 1.000 de lei lunar.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot