David Popovici a explicat de ce înotătorii de pe culoarele 8 și 1 sunt dezavantajati

05.09.2022
David Popovici a explicat de ce înotătorii de pe culoarele 8 și 1 sunt dezavantajati

Un român este cel mai rapid înotător din lume. Numele său? David Popovici. Pe data de 14 august 2022, bucureșteanul a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, la CE de natație de la Roma, Italia. David Popovici a înotat cei 100 de metri în 46 de secunde și 86 de sutimi, fiind cu 5 sutimi de secundă mai rapid decât brazilianul Cesar Cielo Filho, care stabilise în anul 2009 recordul mondial al acestei probe cu timpul de 46 de secunde și 91 de sutimi. Sportivul a povestit „De ce înotătorii de pe culoarele 8 și 1 sunt dezavantajati?”.

Cele mai cunoscute probe de înot (olimpice) sunt liber: 50, 100, 200, 400, 800, 1500 m, spate: 50, 100, 200 m, fluture: 50, 100, 200 m, bras: 50, 100, 200 m și probe individuale mixte: 200 și 400 m.

Într-o competiție de înot participă opt sportivi. Fiecare înotător are culoarul său. Cea mai cunoscută probă de înot este cea de 100 de metri liber, acolo unde Popovici este cel mai rapid. Favoritul probei înoată, de obicei, pe culoarul al 4-lea.

Invitat în luna august la podcastul „Fair Play cu Bogdan Mălăele”, David a explicat de ce înotătorii de pe culoarele 8 și 1 sunt dezavantajati.

„Cel mai bun clasat în finală va fi întotdeauna în culoarul 4. Al doilea va fi pe culoarul al 5-lea, al treilea pe 3 și tot așa. Pe culoarul al 8-lea este cel mai slab considerat. Acesta va primi foarte multe valuri. Inițial primește dintr-o singură direcție, apoi izbindu-se în perete, în marginea bazinului și acestea merg înapoi. El va fi mai afectat, mai ales dacă cei de pe culoarele centrale sunt mai corpolenți”, a spus Popovici.

De ce poartă căști înotătorii?

Principala utilizare a căștilor de înot este aceea că țin părul departe de ochi și gură, astfel încât înotătorii să poată vedea și respira- în timpul cursei. De asemenea, căștile reduc riscul ca apa să le intre sportivilor în urechi. În cazul profesioniștilor care se luptă să scoată un timp cât mai scurt, căștile reduc rezistența la impactul corpului cu apa și ajută ca timpul final să fie redus. Cu casca pusă, capul devine hidrodinamic, detalii care contează într-o cursă contracronometru, scrie nytimes.com. În multe dintre situații, casca ajută și la menținerea fixă a ochelarilor de protecție. Uneori, sportivii fixsează ochelarii pe sub cască.

Căștile sunt și pentru fani

În mod hilar, căștile îi ajută și pe fani. Astfel, fanii înotătorilor îi pot deosebi pe aceștia când se află în bazin după culoarea căștii. Cel puțin la încălzire, căci în timpul cursei fiecare înotător are culoarul său.

Vezi AICI cursa lui David Popovici!

Foto: gds.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot