Câte cuvinte pe minut vorbește o persoană obișnuită?

20.06.2022
Câte cuvinte pe minut vorbește o persoană obișnuită?

Dacă nu ești un narator de cărți audio sau un vorbitor public frecvent (sau ai o altă activitate care implică relația dintre timp și vorbire), s-ar putea să nu ai nicio idee despre numărul de cuvinte pe care oamenii tind să le rostească într-un minut dat.

În primul rând, depinde de tipul de discurs pe care îl ții: o prezentare, o conversație normală. Dar chiar și atunci când o împarți în categorii separate, estimările privind cuvintele pe minut variază foarte mult. Dacă vorbești ocazional cu un prieten, unele surse susțin că probabil rostești undeva între 100 și 130 de cuvinte pe minut, în timp ce altele citează un interval de 120 până la 150 de „vorbe”. Potrivit firmei de formare profesională în domeniul vorbirii Successfully Speaking, discursul conversațional se situează de obicei între 150 și 180 de cuvinte pe minut.

Cât de multe cuvinte rostim într-un minut?

Oricare ar fi ritmul mediu de vorbire în conversație, se consideră în general că prezentările ar trebui să fie rostite mai lent decât o conversație uzuală. Improve Podcast estimează că media se situează între 100 și 150 de cuvinte pe minut. Dar discursurile sunt destul de des ținute într-un ritm mai rapid. VirtualSpeech a analizat cifrele a cinci discursuri TED populare de diferite lungimi și a constatat că ratele de vorbire se încadrează de fapt între 154 (susținut de Brené Brown) și 201 (Tony Robbins) cuvinte pe minut.

În general, se presupune că naratorii de cărți audio, gazdele de radio și cei care realizează podcast-uri vorbesc puțin mai repede decât în timpul unei conversații obișnuite: în jur de 150-160 de cuvinte pe minut. Licitatorii sunt într-o clasă aparte, înregistrând aproximativ 250 de cuvinte pe minut. Iar comentatorii, care trebuie să țină pasul cu ritmul rapid al jocului, pot chiar să-i depășească pe licitatori.

Cine este cel mai rapid vorbitor din lume?

Dar când vine vorba de cel mai rapid vorbitor dintre toți, nimeni nu a făcut-o mai bine decât Sean Shannon, care deține recordul mondial pentru „cel mai rapid vorbitor”. În 1995, Shannon a recitat discursul de 260 de cuvinte „A fi sau a nu fi” din Hamlet al lui Shakespeare în 23,8 secunde – ceea ce înseamnă 655 de cuvinte pe minut.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot