Hannah Stilley, persoana fotografiată cu cea mai veche dată de naștere

03.06.2022
Hannah Stilley, persoana fotografiată cu cea mai veche dată de naștere

Nicéphore Niépce (1765-1833) a fost primul care a inventat fotografia, reușind să proiecteze o imagine pe o plăcă metalică cu depunere de halogenură de argint (1827). De atunci și până în prezent lucrurile au evoluat foarte mult, iar acum oamenii pot să își facă poze și singuri, și au mereu la purtător (în telefon) un aparat de fotografiat.

Privind în trecut, o fotografie a atras atenția mai multor oamenii și a devenit virală pe rețelele de socializare. Poza o înfățișează pe Hannah Stilley Gorby și, potrivit informațiilor, a fost persoana fotografiată cu cea mai veche dată de naștere.

Cum a fost descoperită fotografia cu Hannah Stilley?

Hannah Stilley s-a născut în anul 1746, cu 23 de ani înaintea lui Napoleon și cu 10 ani înaintea lui Mozart. Părinții ei au fost coloniști americani cu origini suedeze. Hannah a avut 7 surori și 4 frați. Aceasta s-a căsătorit cu Joseph Gorby (1749-1825), pe data de 20 decembrie 1770, în Biserica Sfânta Treime din Wilmington și a avut 6 copii.

Fotografia, care a făcut înconjurul lumii, în prezent, pare să fi fost făcută în timpul anului 1840. Cu toate acestea, există multe îndoieli cu privire la veridicitatea datelor și informațiilor. Singura sursă de identificare a pozei o reprezintă cartea din 1936 a lui Alva Gorby, „Familia Gorby. Origine, istorie și genealogie”. Din păcate, acolo există câteva erori, care pun la îndoială fiabilitatea informațiilor.

Chiar și așa, foarte mulți oameni consideră că povestea pozei este reală, iar americanca Hannah Stilley a fost persoana fotografiată cu cea mai veche dată de naștere.

Când a fost făcută prima fotografie?

Prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate, se numește „Vedere de la fereastra din Le Gras”. Aceasta a fost realizată în anul 1827 de către inventatorul francez Nicéphore Niépce (1765-1833).

Poza cu pricina a fost captată prin calotipie (vechi procedeu de fotografiere în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare) și a fost realizată în iunie sau iulie 1827.

Curiozități din lumea fotografiei:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot