Hannah Stilley, persoana fotografiată cu cea mai veche dată de naștere

03.06.2022
Hannah Stilley, persoana fotografiată cu cea mai veche dată de naștere

Nicéphore Niépce (1765-1833) a fost primul care a inventat fotografia, reușind să proiecteze o imagine pe o plăcă metalică cu depunere de halogenură de argint (1827). De atunci și până în prezent lucrurile au evoluat foarte mult, iar acum oamenii pot să își facă poze și singuri, și au mereu la purtător (în telefon) un aparat de fotografiat.

Privind în trecut, o fotografie a atras atenția mai multor oamenii și a devenit virală pe rețelele de socializare. Poza o înfățișează pe Hannah Stilley Gorby și, potrivit informațiilor, a fost persoana fotografiată cu cea mai veche dată de naștere.

Cum a fost descoperită fotografia cu Hannah Stilley?

Hannah Stilley s-a născut în anul 1746, cu 23 de ani înaintea lui Napoleon și cu 10 ani înaintea lui Mozart. Părinții ei au fost coloniști americani cu origini suedeze. Hannah a avut 7 surori și 4 frați. Aceasta s-a căsătorit cu Joseph Gorby (1749-1825), pe data de 20 decembrie 1770, în Biserica Sfânta Treime din Wilmington și a avut 6 copii.

Fotografia, care a făcut înconjurul lumii, în prezent, pare să fi fost făcută în timpul anului 1840. Cu toate acestea, există multe îndoieli cu privire la veridicitatea datelor și informațiilor. Singura sursă de identificare a pozei o reprezintă cartea din 1936 a lui Alva Gorby, „Familia Gorby. Origine, istorie și genealogie”. Din păcate, acolo există câteva erori, care pun la îndoială fiabilitatea informațiilor.

Chiar și așa, foarte mulți oameni consideră că povestea pozei este reală, iar americanca Hannah Stilley a fost persoana fotografiată cu cea mai veche dată de naștere.

Când a fost făcută prima fotografie?

Prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate, se numește „Vedere de la fereastra din Le Gras”. Aceasta a fost realizată în anul 1827 de către inventatorul francez Nicéphore Niépce (1765-1833).

Poza cu pricina a fost captată prin calotipie (vechi procedeu de fotografiere în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare) și a fost realizată în iunie sau iulie 1827.

Curiozități din lumea fotografiei:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot