De ce nu zâmbeau oamenii în pozele vechi?

18.02.2022
De ce nu zâmbeau oamenii în pozele vechi?

În prezent, realizarea unei poze nu mai reprezintă ceva senzațional, însă în trecut lucrurile nu au stat așa. Prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate, se numește „Vedere de la fereastra din Le Gras”. Aceasta a fost realizată în anul 1827 de către inventatorul francez Nicéphore Niépce (1765-1833).

La început în fotografii oamenii nu zâmbeau, ci abia după 100 de ani de la apariția primei poze lumea a început să fie mai veselă. Dar, oare de ce nu se zâmbea?

De ce lumea nu zâmbea în pozele vechi?

Un motiv pentru care oamenii nu zâmbeau în pozele din trecut ar fi faptul că aceștia aveau o dantură deficitară. Da, este adevărat. Potrivit specialiștilor în domeniu, oamenii din acele vremuri aveau dinții urâți și încercau să nu îi prezinte prea des.

Oamenii aveau dinți urâți, iar alții nu aveau deloc. Drept urmare, fiecare încerca să mascheze acest defect, a povestit Angus Trumble, directorul National Portrait Gallery din Canberra, Australia, pentru time.com.

Un alt motiv pentru care nu se zâmbea în primele fotografii realizate, în trecut, era acela al expunerii. Timpul pentru realizarea unei poze dura foarte mult, astfel că oamenilor le era greu să zâmbească continuu. Deși pare greu de imaginat, în ziua de astăzi, este adevărat.

Experții spun că motivul profund al lipsei zâmbetelor, de la început, este că fotografia s-a îndrumat de la obiceiurile preexistente în pictură, o formă de artă în care mulți au găsit expresiile faciale vesele neplăcute și nepotrivite pentru portrete.

Unele fotografii timpurii cu zâmbete arată importanța contextului în determinarea expresiei de pe chipul subiectului. O fotografie a doi ofițeri în războiul mexicano-american din 1847 îl arată pe unul zâmbind, iar o imagine a jucătorilor de poker din 1853 are, de asemenea, un bărbat zâmbitor și unul concentrat pe cărțile lui.

Odată cu trecerea timpului, realizarea fotografiilor a devenit disponibilă pentru toată lumea și astfel expresiile faciale din poze s-au diversificat. Altfel spus, ceea ce a schimbat probabil acele expresii formale cel mai mult a fost ascensiunea fotografiei instantanee.

Normele fotografiei spontane, amatoare, au început să se transforme într-o poză mai formală, pe măsură ce oamenii și-au dezvoltat noi așteptări cu privire la modul în care doreau să fie văzuți. Pe măsură ce timpul trecea, fotografia și pictura au început să interacționeze, fiecare încercând să profite de beneficiile celuilalt. Pictorii au încercat să imite claritatea și spontaneitatea fotografiilor, iar fotografi au dorit să evoce arta picturii fine.

Așadar, societățile s-au dezvoltat, anii au trecut, iar lumea a început să zâmbească în fotografii din ce în ce mai mult. Trebuie precizat însă că dacă o persoană zâmbește în fotografie nu înseamnă automat că este și fericită.

Curiozități din lumea fotografiei:

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului... citește tot
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
adplus-dvertising