O româncă, protagonista celei mai premiate fotografii din lume

28.07.2023
O româncă, protagonista celei mai premiate fotografii din lume

Anual se oferă premii pentru realizări din toate domeniile. Unele dintre cele mai importante premii acordate sunt cele pentru  fotografie. Zeci de mii de profesioniști se luptă anual pentru un loc pe podium, însă doar puțini se pot bucura de laude. În prezent, cea mai premiată poză din lume surprinde portretul unei mici românce.

Care este cea mai veche imagine?

fotografie

În prezent, foarte multe persoane din lume au la îndemână un aparat sau un telefon pentru a face fotografii. Acest lucru nu se putea întâmpla acum zeci de ani, când posibilitățile economice nu erau atât de mari. Mergând și mai mult în istorie, sunt strămoși de-ai noștri care nu știau cum arată un aparat de fotografiat, pentru că în acele timpuri nu exista această tehnologie.

Un anume Joseph Nicephore Niepce a reușit în anul 1826/1827 să surprindă un instantaneu, care ulterior a devenit cea mai veche fotografie ce a supraviețuit timpului. Tehnica inventată de el se numea heliografie și producea imagini pe plăci metalice tratate cu substanțe sensibile la lumină.

Imaginea arată ceea ce Niepce a denumit „Vedere de la geam la Le Gras” și este o placă cu nuanțe gri, cu forme de umbră neclare ale liniilor copacilor și a clădirilor. În anul 1839, în schimbul unor beneficii bănești, guvernul francez a cumpărat tehnica de fotografie, devenind în timp primul sistem de pozare disponibil public. Acest lucru a jucat un rol important în dezvoltarea ei ca fenomen social. În România, cea mai veche fotografie a fost realizată în București mult mai târziu, abia în anul 1856.

Cea mai premiată fotografie surprinde portretul unei românce

În anul 2009, artistul Kerekes Istvan din Târgul Mureș a reușit să surprindă chipul unei fetițe pe prispa unei case din Maramureș. Această imagine a adunat până în prezent peste 600 de premii internaționale în 58 de țări. Recunoașterea internațională a transformat o simplă imagine, în cea mai premiată fotografie din lume.

Fotograful deține peste 3.000 de premii, însă imaginea cu chipul micuței Yelene este cea mai cunoscută. Portretul este expus la o galerie din Oradea și poate fi văzut zilnic atât de turiști cât și de localnici.

Foto: Facebook.com & Artandobject.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot