O româncă, protagonista celei mai premiate fotografii din lume

28.07.2023
O româncă, protagonista celei mai premiate fotografii din lume

Anual se oferă premii pentru realizări din toate domeniile. Unele dintre cele mai importante premii acordate sunt cele pentru  fotografie. Zeci de mii de profesioniști se luptă anual pentru un loc pe podium, însă doar puțini se pot bucura de laude. În prezent, cea mai premiată poză din lume surprinde portretul unei mici românce.

Care este cea mai veche imagine?

fotografie

În prezent, foarte multe persoane din lume au la îndemână un aparat sau un telefon pentru a face fotografii. Acest lucru nu se putea întâmpla acum zeci de ani, când posibilitățile economice nu erau atât de mari. Mergând și mai mult în istorie, sunt strămoși de-ai noștri care nu știau cum arată un aparat de fotografiat, pentru că în acele timpuri nu exista această tehnologie.

Un anume Joseph Nicephore Niepce a reușit în anul 1826/1827 să surprindă un instantaneu, care ulterior a devenit cea mai veche fotografie ce a supraviețuit timpului. Tehnica inventată de el se numea heliografie și producea imagini pe plăci metalice tratate cu substanțe sensibile la lumină.

Imaginea arată ceea ce Niepce a denumit „Vedere de la geam la Le Gras” și este o placă cu nuanțe gri, cu forme de umbră neclare ale liniilor copacilor și a clădirilor. În anul 1839, în schimbul unor beneficii bănești, guvernul francez a cumpărat tehnica de fotografie, devenind în timp primul sistem de pozare disponibil public. Acest lucru a jucat un rol important în dezvoltarea ei ca fenomen social. În România, cea mai veche fotografie a fost realizată în București mult mai târziu, abia în anul 1856.

Cea mai premiată fotografie surprinde portretul unei românce

În anul 2009, artistul Kerekes Istvan din Târgul Mureș a reușit să surprindă chipul unei fetițe pe prispa unei case din Maramureș. Această imagine a adunat până în prezent peste 600 de premii internaționale în 58 de țări. Recunoașterea internațională a transformat o simplă imagine, în cea mai premiată fotografie din lume.

Fotograful deține peste 3.000 de premii, însă imaginea cu chipul micuței Yelene este cea mai cunoscută. Portretul este expus la o galerie din Oradea și poate fi văzut zilnic atât de turiști cât și de localnici.

Foto: Facebook.com & Artandobject.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot