Fabuloasa istorie a Cercului Militar Național

12.09.2022
Fabuloasa istorie a Cercului Militar Național

Palatul Cercului Militar Național reprezintă instituția culturală centrală a Armatei române. Clădirea, situată în Capitala țării are o istorie bogată, pornită încă din timpul lui Carol I. Construcția a fost finalizată după zeci de ani și a trecut prin clipe grele în Primul Război Mondial, însă cu toate acestea a rezistat și are un profil cultural-educativ, dar și de reprezentare și protocol.

Cum a fost construit Cercul Militar Național?

Pe data de 15 decembrie 1876 a luat naștere Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București. Funcționarea acestei forme de asociere privată a ofițerilor a mers prin cotizațiile membrilor și și-a desfășurat activitatea în diferite clădiri închiriate din București, de-a lungul timpului. Inițial, Cercul Militar al ofițerilor a fost pus sub patronajul lui Carol I, iar primul conducător a fost generalul Alexandru Zefcari, în perioada 1876 – 1877, se arată pe site-ul cmn.ro.

În anul 1889, generalul Eracle Arion a avansat ideea construirii unei clădiri proprii pentru Cercul Militar. Palatul a început să fie ridicat abia în anul 1911, pe locul fostei Mănăstiri Sărindar. Locația a fost una mlăștinoasă, astfel că s-a decis realizarea unei fundații pe piloni de stejar, înfipți în terenul ferm de sub mocirlă, la recomandarea inginerilor Anghel Saligny și Elie Radu.

În timpul Primului Război Mondial, clădirea, care se afla la roșu, a fost devastată de trupele Puterilor Centrale. Drept urmare, Cercul Militar a fost evacuat după ce Bucureștiul a fost invadat în aprilie 1916. Începând cu 1919, după ce armata română revine în Capitală, se reiau reparațiile la clădire.

Pe data de 4 februarie 1923, în prezența regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, a ministrului de război, generalul Gheorghe Mărdărescu, și a comandantului Corpului 2 Armată, generalul Ștefan Holban, a avut loc inaugurarea oficială, solemnă, a Palatului Cercului Militar, potrivit Wikipedia.org.

Cum arată Cercul Militar Național?

În prezent, clădirea adăpostește Muzeul Militar Național, Biblioteca Militară Națională și Cercul Militar Național. Construcția este o adevărată bijuterie arhitecturală, având la interior mai multe săli cu design specific. Printre acestea se numără: Sala Maură, Sala Bizantină, Sala Gotică, Sala de Marmură și multe altele. Pe zidul exterior al clădirii se găsește o placă comemorativă în amintirea fostei Mănăstiri Sărindar.

Acesta este locul unde s-a aflat altarul sfintei mănăstiri „Sărindar”, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, zidită la anul 1652, prin grija voievodului Matei Basarab, cum însuși mărturisea în pisania bisericii:

„Făcând domnia mea 40 de biserici, precum mă făgăduisem lui Dumnezeu, am îndeplinit cu aceasta pre care am zidit-o din temelie, în locul unei bisericuțe vechi ce se zicea „a coconilor…” și eu am numit-o „Serindarul”, leat 7160 (1652), lăsând tot hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ca să fie pomenire părinților, nouă și fiilor noștri, amin”.

Foto: shtiu.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising