Ce s-a ales de clădirea în care s-au iubit Mihai Eminescu și Veronica Micle?

17.06.2022
Ce s-a ales de clădirea în care s-au iubit Mihai Eminescu și Veronica Micle?

Dragostea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a rămas în istorie literaturii române. Mărturie stau zecile de scrisori de dragoste dintre cei doi poeți. Iubirea acestora a fost una plină de patos, care însă nu a ținut prea mult. Cu toate acestea, Veronica a fost marea iubire a „poetului nepereche”, Mihai Eminescu.

Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu, cel mai mare poet român din toate timpurile, și Veronica Micle a început în anul 1872 în Viena, capitala Austriei. Relația dintre cei doi a fost scurtă însă s-a reaprins în 1879, atunci când soțul Veronicăi Micle a murit. Se poate citi în epistole faptul că Veronica insista ca Eminescu să se mute la Iași, lucru pe care poetul nu-l agreea. Atunci, Veronica Micle s-a reorientat… către Ion Luca Caragiale.

Unde au locuit în București Mihai Eminescu și Veronica Micle?

Pentru o scurtă perioadă de timp, în anul 1882, Mihai Eminescu și Veronica Micle au stat împreună pe strada Buzești la numărul 5. Poza care ne prezintă locația unde s-a consumat iubirea dintre cei doi poeți a fost realizată în anul 1973 (la aproape 100 de ani distanță), însă se poate observa zona sărăcăcioasă, simplă de cartier.

La momentul realizării fotografiei, autoritățile române doreau să demoleze clădirile din acea zonă, din fericire, însă, mai multe personalități ale vremii au luptat pentru ca imobilul și povestea din spatele lui să nu dispară. Cu toate acestea, nu s-a mai putut face nimic în anul 2010, perioadă în care primarul Bucureștiului era Sorin Oprescu, când clădirea a fost pusă la pământ.

Aceasta este o imagine istorică. Săgeta indică intrarea în casa de pe Buzești nr. 5, locul în care au trăit și s-au iubit Mihai Eminescu și Veronica Micle, în 1882. Poza-i ”trasă” în 1973, când se dorea demolarea locului. Mințile luminate ale timpului s-au implicat enorm, ca povestea să nu piară. A dispărut în 2010, cu diametrala lui Oprescu. Nu trebuie să tragem în fostul primar: zona arăta rău de tot, șobolanul se duela parte în parte cu omul, dar măcar o plăcuță, un stâlpișor, ceva care să amintească de Eminescu trebuia să apară pe acolo, a scris pe Facebook ziaristul Cătălin Oprișan.

Locuința din București în care au trăit Mihai Eminescu și Veronica Micle.

 

Veronica Micle s-a iubit și cu Ion Luca Caragiale

Unul dintre cele mai fascinante triunghiuri amoroase din România a fost relația dintre Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Veronica Micle, dragostea eternă a celui dintâi. Idila dintre nenea Iancu şi Veronica Micle ar fi ieşit la iveală după ce Eminescu i-a spus lui Titu Maiorescu că vrea să se însoare cu Veronica. Titu Maiorescu s-a simțit nevoit să-l informeze pe Eminescu despre aventura amoroasă dintre Veronica și Ion Luca Caragiale.

Poetul a fost extrem de afectat de trădarea prietenului său şi se pare că nu l-a iertat niciodată pe Caragiale, chiar dacă a încercat să depăşească acest episod. Există și voci care spun că Eminescu l-ar fi amenințat pe Caragiale cu un pistol. Se pare că Eminescu nu a fost singurul căruia Caragiale i-a pus coarne ci și actorului Constantin Nottara, căruia i-a cucerit soția. Și această poveste a făcut deliciul presei de scandal a vremii.

Foto: antena3.ro și facebook.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot