Ce vârstă are cea mai veche clădire din România?

13.07.2018
Ce vârstă are cea mai veche clădire din România?

Cine ar fi crezut că una dintre cele mai vechi clădiri din țara noastră care este încă în picioare are peste 1.000 de ani vechime? Este vorba despre Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur.

Ce vârstă are cea mai veche clădire din România?

Povestea bisericii ar fi început undeva în a doua jumătate a secolului al XI-lea, în timpul domniei regelui Ladislau I al Ungariei, atunci când a început construcția lăcașului de cult.

În a doua jumătate a secolului al XI-lea a funcționat aici, în interiorul fortificației regale-comitatense, abația benedictină Monasterium Beatae Mariae de Clus, înconjurată cu un zid de apărare.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

Mănăstirea a fost distrusă aproape complet în anul 1241 după maria invazie tătară, pentru ca în anul 1263 regele Béla al IV-lea să decidă reconstrucția bisericii. În anul 1465 abația s-a înconjurat cu o fortificație de apărare. Ulterior, mănăstirea a funcționat ca loc de autentificare a documentelor. Până în anul 1556, biserica Calvaria era cel mai important notariat din Transilvania.

În anul 1598, clădirea a fost distrusă de un traznet și din nou reconstuită. Apoi, a intrat în posesia călugărilor iezuiți, cei care au deținut-o de drept.

Instaurarea regimului comunist a făcut ca în 1948 clădirea să intre în posesia Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1994 edificiul a revenit în folosința Bisericii Romano-Catolice, ulterior el fiind renovat.

Calvaria

Care este cea mai veche casa locuibilă din București?

Cea mai veche casa locuibilă din București are 250 de ani. Conform istoricilor, construcția casei a început în jurul anului 1760. Primul proprietar ar fi fost un boier al cărui nume s-a pierdut între timp. Urmașii boierului au vândut casa în anul 1815 unui negustor armean pe nume Kevork Nazaretoglu. Acesta a murit în 1840 și casa a ajuns în posesia fiului armeanului.

Imobilul ce poartă și astăzi numele „Casa Melik” ajunge ulterior pe mâinile arhitecului Iacob Melik, cel care era soțul Anei, nepoata lui Nazaretoglu. La Revoluția din 1848, soții Melik au fost exilați. După 9 ani de exil, cei doi s-au întors și au renovat casa în anul 1857.

Aceștia nu au avut moștenitori direcți și casa a ajuns pe mâna comunităţii armene care trăia în zonă. Imobilul a rezistat bombardamentelor atât din primul, cât și din Al Doilea Război Mondial. Din anul 1921 și până în anul 1947 casa a adăpostit un azil, așa cum și-a dorit Ana Melik în testament. Ulterior, imobilul a avut mai mulți proprietari.

Astăzi, în Casa Melik funcţionează Muzeul Theodor Pallady, care adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răuţ. Casa Melik, situată pe strada Spătarului la numărul 22, a fost declarată monument istoric.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, dezvăluire despre Ion Țiriac: “E singurul român care își...
Cum arată locuința lui Ion Țiriac. Are pat de 16 metri pătrați, tapițat cu piele...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Sora Deliei şi Radu Sifreddi se despart. Anunţul neaşteptat făcut luni seară
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru români! Legea a fost deja promulgată
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Cu cine a fost înlocuită Corina Dănilă și unde s-a mutat emisiunea ei de pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising