Este adevărat că România e singurul loc din Europa unde se produce ceramică neagră?

27.12.2020
Este adevărat că România e singurul loc din Europa unde se produce ceramică neagră?

Vasele din ceramică sunt obiecte de artă apreciate de foarte multă lume. Turiștii care vin în România cumpără astfel de produse pentru a avea amintiri din locurile pe care le-au vizitat. Din păcate, acest meșteșug este din ce în ce mai rar, însă în unele localități din țară încă se mai practică această meserie.

Ceramica neagră produsă în comuna Marginea

Nu multă lume știe, însă, ca în Bucovina, în comuna Marginea, se produce încă ceramică neagră. Acesta este singurul loc din Europa unde sunt create obiecte de artă din ceramică neagră. Localitatea se află la 10 km de Rădăuți și a devenit faimoasă în întreaga lume. Trebuie specificat că ceramica neagră se mai produce ;i în unele țări din America de Sud.

La Marginea, meșteșugul cu ceramică a început prin anii 1.500 când localnicii făceau vase din lut pentru mănăstirile din zonă, ca să fie păstrate alimentele în condiții igienice. Tradiția s-a păstrat, iar turiștii care vin în zonă pot admira vase, ulcele, dar și obiecte de artă din ceramică de lux.

Cum este fabricată ceramica neagră?

Ceramica, în general, se obține cu ajutorul a trei elemente simple: pământ, apă și foc. De obicei, produsele din ceramică sunt de culoare roșiatică, însă la Marginea, acest meșteșug este dus la alt nivel. Localnicii care produc aceste obiecte din ceramică neagră au arta în suflet și știu cum să producă vase și ulcele unice în lume.

Pentru a se obține această culoare deosebită, la un moment dat, în timpul coacerii la cuptor, meșterii închid cuptorul. Momentul este știut doar de ei și nu poate fi unul la întâmplare, pentru că ceramica nu ar mai fi rezistentă. Cu cuptorul închis, vasele se vor coace în fum, care intră în lut și încet, încet oferă acea culoare neagră vaselor, scriu cei de la romaniamama.ro.

Cu timpul zona s-a modernizat, iar meșteșugarii au trecut de la cuptoarele îngropate în pământ la cele electrice. Lutul este și el de o calitate superioară, iar produsele realizate sunt mai rafinate.

Trebuie specificat că viața acestor meșteșugari de ceramică a fost una grea de-a lungul timpului, în special la începutul comunismului, când roata olarului fusese interzisă. Ulterior, câțiva ani mai târziu autoritățile au revenit asupra deciziei și au permis vânzarea vaselor din ceramică. În prezent, la Marginea, încă se mai găsesc ateliere de olărit unde toate procesele de fabricație se produc manual.

Vezi aici cum sunt produse vasele din ceramică neagră de la Marginea!

Pentru a c0manda produse din ceramică neagră, intrați AICI!

Foto: planiada.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot