Este periculos cuptorul cu microunde?

27.04.2020
Este periculos cuptorul cu microunde?

Cuptorul cu microunde se găsește, în ziua de astăzi, în toate bucătăriile moderne. Acesta a ușurat semnificativ munca gospodinelor, dar și a bucătarilor profesioniști. Modul rapid de încălzire și preparare a mâncării îl face să fie utilizat la scară largă.

În jurul cuptorului sunt numeroase controverse, multe voci susținând că acesta este dăunător pentru sănătate, însă alții nu sunt de aceeași părere. În rândurile de mai jos vom vedea unde este adevărul.

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Acest aparat minune conține un tub numit magnetron, care produce radiații electromagnetice. Dispozitivul convertește energia electrică primită în unde radio de scurtă frecvenţă. Aceste unde acționează direct asupra moleculelor din alimente, în special a celor din apă, făcându-le să vibreze. În felul acesta se degajă căldură, iar mâncarea este încălzită.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră cuptorul cu microunde ca fiind un aparat sigur, atâta timp cât sunt respectate condițiile de utilizare.

Cum trebuie folosit?

Cuptorul are niște condiții de utilizare stricte pentru a nu dăuna sănătății. Aşadar, este interzisă încălzirea alimentelor în recipiente din plastic, metal sau aluminiu, fiind acceptate doar sticla şi ceramica. Totodată, este bine ca acest aparat să fie utilizat cât mai puțin, fiindcă până la urmă emite radiații electromagnetice.

Celebrul Dr. Oz din SUA are câteva sfaturi atunci când este folosit cuptorul cu microunde:

1. Este important să consumăm alimente sănătoase.
2. Nu trebuie să utilizăm altfel de recipiente decât cele din sticlă termorezistentă sau ceramică.
3. Alimentele ar trebui ţinute pe foc sau la microunde cât mai puţin pentru a-şi păstra proprietăţile nutriţionale.
4. Este recomandat să stăm la distanţă de cuptorul cu microunde atunci când este pornit.
5. Este important să ne asigurăm că cuptorul funcţionează bine, nu este avariat.

În concluzie, cuptorul este un aparat sigur de folosit atâta timp cât sunt respectate regulile de utilizare și nu este folosit în exces.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot