Este periculos cuptorul cu microunde?

27.04.2020
Este periculos cuptorul cu microunde?

Cuptorul cu microunde se găsește, în ziua de astăzi, în toate bucătăriile moderne. Acesta a ușurat semnificativ munca gospodinelor, dar și a bucătarilor profesioniști. Modul rapid de încălzire și preparare a mâncării îl face să fie utilizat la scară largă.

În jurul cuptorului sunt numeroase controverse, multe voci susținând că acesta este dăunător pentru sănătate, însă alții nu sunt de aceeași părere. În rândurile de mai jos vom vedea unde este adevărul.

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Acest aparat minune conține un tub numit magnetron, care produce radiații electromagnetice. Dispozitivul convertește energia electrică primită în unde radio de scurtă frecvenţă. Aceste unde acționează direct asupra moleculelor din alimente, în special a celor din apă, făcându-le să vibreze. În felul acesta se degajă căldură, iar mâncarea este încălzită.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră cuptorul cu microunde ca fiind un aparat sigur, atâta timp cât sunt respectate condițiile de utilizare.

Cum trebuie folosit?

Cuptorul are niște condiții de utilizare stricte pentru a nu dăuna sănătății. Aşadar, este interzisă încălzirea alimentelor în recipiente din plastic, metal sau aluminiu, fiind acceptate doar sticla şi ceramica. Totodată, este bine ca acest aparat să fie utilizat cât mai puțin, fiindcă până la urmă emite radiații electromagnetice.

Celebrul Dr. Oz din SUA are câteva sfaturi atunci când este folosit cuptorul cu microunde:

1. Este important să consumăm alimente sănătoase.
2. Nu trebuie să utilizăm altfel de recipiente decât cele din sticlă termorezistentă sau ceramică.
3. Alimentele ar trebui ţinute pe foc sau la microunde cât mai puţin pentru a-şi păstra proprietăţile nutriţionale.
4. Este recomandat să stăm la distanţă de cuptorul cu microunde atunci când este pornit.
5. Este important să ne asigurăm că cuptorul funcţionează bine, nu este avariat.

În concluzie, cuptorul este un aparat sigur de folosit atâta timp cât sunt respectate regulile de utilizare și nu este folosit în exces.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot