De unde vine obiceiul bacșișului?

10.11.2022
De unde vine obiceiul bacșișului?

Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul bacșiș a fost dat în Anglia, în Dinastia Tudorilor (1485 – 1603), iar de atunci s-a răspândit peste tot în lume devenind o cutumă nescrisă.

Se spune că în secolul al XVII-lea oaspeții ofereau deja servitorilor gazdelor bacșișuri, iar obiceiul s-a perpetuat rapid în cafenelele din Londra și, ulterior, în restaurante. În Statele Unite ale Americii această practică a fost primită cu reticență la început, considerând că atacă principiile democrației într-o ţară unde se dorea egalitatea între oameni.

Este sau nu bacșișul un obicei sănătos?

Bacșișurile se practică în prezent peste tot în lume și mulți dintre cei care lucreaza in Horeca sunt de parere că ar trebui să fie cel putin 10% din nota de plată. Acest obicei a devenit o rutină atunci când se achită o consumație la un restaurant sau o cafenea, însă atunci când se primește un colet de la curierat nu întotdeauna se lasă în bani în plus. Dar, de ce trebuie să lasam bacșiș?

De-a lungul timpului, s-a înrădăcinat în societate ideea că trebuie să oferim bacșiș pentru serviciile oferite. Nu are rost să dezbatem daca această practică este la granița corupției, putând fi interpretată ca o mită. Să oferi o sumă de bani cuiva pentru a fi tratat corespunzător poate fi ușor interpretabil. Dacă acest lucru se întâmplă într-un spital, lucrurile nu sunt văzute cu ochi buni de autorități, însă dacă se practică într-un restaurant este un gest de bunăvoință.

Bineînțeles că actul medical este mult mai important și fiecare persoană trebuie tratată la fel, însă același lucru este valabil și într-un local sau o cafenea. Practic un client oferă bacșiș chelnerului pentru că a fost amabil cu el. Acum apare întrebarea logică: nu este obligatoriu în fișa postului să fie amabil cu clientul? Sau este în regulă să fie răutăcios și poate chiar să îi verse supa în poală. Se subînțelege faptul că este o idee extremă, însă este ciudat faptul că trebuie să oferi bani pentru că cineva își face munca pentru care este plătit deja. Unii răutăcioși ar spune că cine gândește așa este o persoană zgârcită. Dar, de exemplu, mie nu îmi oferă nimeni bacșiș pentru că mi-am făcut treaba și am scris acest articol.

Cu toate acestea în societate există această idee că cei mai mulți chelneri sunt plătiți cu minim pe economie și în felul acesta își fac un ban în plus. Aceasta însă este o altă problemă și ține de autoritățile statului care pot reglementa situația. Dar cu ce sunt ei mai presus față de cei care gătesc sau care spală vasele și fac curățenie în restaurant. În plus, nu este echitabil ca un chelner să primească un bacșiș mai mare doar fiindcă a servit o porție de mâncare față de altul care i-a adus clientului doar o bere. Sunt localuri unde bacșișurile se strâng și se împart echitabil la finalul serii între toți angajații, însă cei mai mulți le păstrează pentru ei.

În concluzie se poate spune că bacșișul este un obicei sănătos în anumite condiții, însă profund bolnav în anumite sectoare ale societății.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot