Se lasă sau nu bacșiș la curieri?

22.03.2022
Se lasă sau nu bacșiș la curieri?

Aplicațiile de livrare ne fac viața mai simplă, însă suma dată bacșiș la curieri diferă de la o persoană la alta. În funcție de ceea ce cumpărăm, de platforma pe care o utilizăm și de ceea ce se întâmplă pe parcursul procesului de livrare, recomandările sugerate pot diferi semnificativ.

Mulți dintre cei care fac livrări din aplicații sunt contractori independenți. Aceștia sunt responsabili pentru costurile lor și uneori câștigă mai puțin decât salariul minim pe oră, fără bacșiș.

Bacșisul la curieri. De ce să dăm o mică atenție livratorului?

Se pare că un bacșiș de 15% este o regulă nescrisă atunci când utilizăm un serviciu de curierat, mai ales dacă este vorba de un pachet mic. Dacă volumul comenzii crește, iar serviciile livrării sunt remarcabile, atunci bacșișul poate ajunge chiar la 20% din prețul coletului.

De asemenea, atunci când curierul este nevoit să urce o comandă pe scări, din cauza dimensiunii coletului, munca sa suplimentară merită răsplătită.

Mai sunt cazuri în care șoferul are o atitudine veselă, sociabilă și interacționează cu clientul său, la fiecare pas al procesului de livrare. Dacă acesta face tot posibilul pentru a ne asigura că avem cea mai bună experiență în acest demers, atunci merită un bacșiș care să-l motiveze pe viitor.

Sigur, sunt și situații când bacșișul este mult mai mic. De exemplu, atunci când curierul ajunge în altă locație, contrar indicațiilor explicite, atitudinea sa este groznică, vorbește nepoliticos sau ajunge coletul deteriorat.

Un aspect important referitor la bacșiș este că antreprenorii independenți se bazează pe gratuități pentru a-și întreține familiile și, în unele cazuri, pentru a câștiga salariul minim. De asemenea, nu ar trebui să scoatem din calcul mica atenție oferită curierului în funcție de serviciul deficitar cauzat de starea meteo, trafic sau alte circumstanțe neprevăzute.

Cu toate acestea, șoferilor FedEx le este interzis prin regulile de muncă să accepte plăți de la clienți. De asemenea, șoferilor UPS nu li se interzice să primească bacșișuri, dar sunt încurajați să spună nu.

Prin urmare, deși bacșișul nu este niciodată necesar, putem adăuga o mică atenție ca o modalitate suplimentară de a mulțumi curierului pentru eforturile depuse.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot