Se lasă sau nu bacșiș la curieri?

22.03.2022
Se lasă sau nu bacșiș la curieri?

Aplicațiile de livrare ne fac viața mai simplă, însă suma dată bacșiș la curieri diferă de la o persoană la alta. În funcție de ceea ce cumpărăm, de platforma pe care o utilizăm și de ceea ce se întâmplă pe parcursul procesului de livrare, recomandările sugerate pot diferi semnificativ.

Mulți dintre cei care fac livrări din aplicații sunt contractori independenți. Aceștia sunt responsabili pentru costurile lor și uneori câștigă mai puțin decât salariul minim pe oră, fără bacșiș.

Bacșisul la curieri. De ce să dăm o mică atenție livratorului?

Se pare că un bacșiș de 15% este o regulă nescrisă atunci când utilizăm un serviciu de curierat, mai ales dacă este vorba de un pachet mic. Dacă volumul comenzii crește, iar serviciile livrării sunt remarcabile, atunci bacșișul poate ajunge chiar la 20% din prețul coletului.

De asemenea, atunci când curierul este nevoit să urce o comandă pe scări, din cauza dimensiunii coletului, munca sa suplimentară merită răsplătită.

Mai sunt cazuri în care șoferul are o atitudine veselă, sociabilă și interacționează cu clientul său, la fiecare pas al procesului de livrare. Dacă acesta face tot posibilul pentru a ne asigura că avem cea mai bună experiență în acest demers, atunci merită un bacșiș care să-l motiveze pe viitor.

Sigur, sunt și situații când bacșișul este mult mai mic. De exemplu, atunci când curierul ajunge în altă locație, contrar indicațiilor explicite, atitudinea sa este groznică, vorbește nepoliticos sau ajunge coletul deteriorat.

Un aspect important referitor la bacșiș este că antreprenorii independenți se bazează pe gratuități pentru a-și întreține familiile și, în unele cazuri, pentru a câștiga salariul minim. De asemenea, nu ar trebui să scoatem din calcul mica atenție oferită curierului în funcție de serviciul deficitar cauzat de starea meteo, trafic sau alte circumstanțe neprevăzute.

Cu toate acestea, șoferilor FedEx le este interzis prin regulile de muncă să accepte plăți de la clienți. De asemenea, șoferilor UPS nu li se interzice să primească bacșișuri, dar sunt încurajați să spună nu.

Prin urmare, deși bacșișul nu este niciodată necesar, putem adăuga o mică atenție ca o modalitate suplimentară de a mulțumi curierului pentru eforturile depuse.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot