Se lasă sau nu bacșiș la curieri?

22.03.2022
Se lasă sau nu bacșiș la curieri?

Aplicațiile de livrare ne fac viața mai simplă, însă suma dată bacșiș la curieri diferă de la o persoană la alta. În funcție de ceea ce cumpărăm, de platforma pe care o utilizăm și de ceea ce se întâmplă pe parcursul procesului de livrare, recomandările sugerate pot diferi semnificativ.

Mulți dintre cei care fac livrări din aplicații sunt contractori independenți. Aceștia sunt responsabili pentru costurile lor și uneori câștigă mai puțin decât salariul minim pe oră, fără bacșiș.

Bacșisul la curieri. De ce să dăm o mică atenție livratorului?

Se pare că un bacșiș de 15% este o regulă nescrisă atunci când utilizăm un serviciu de curierat, mai ales dacă este vorba de un pachet mic. Dacă volumul comenzii crește, iar serviciile livrării sunt remarcabile, atunci bacșișul poate ajunge chiar la 20% din prețul coletului.

De asemenea, atunci când curierul este nevoit să urce o comandă pe scări, din cauza dimensiunii coletului, munca sa suplimentară merită răsplătită.

Mai sunt cazuri în care șoferul are o atitudine veselă, sociabilă și interacționează cu clientul său, la fiecare pas al procesului de livrare. Dacă acesta face tot posibilul pentru a ne asigura că avem cea mai bună experiență în acest demers, atunci merită un bacșiș care să-l motiveze pe viitor.

Sigur, sunt și situații când bacșișul este mult mai mic. De exemplu, atunci când curierul ajunge în altă locație, contrar indicațiilor explicite, atitudinea sa este groznică, vorbește nepoliticos sau ajunge coletul deteriorat.

Un aspect important referitor la bacșiș este că antreprenorii independenți se bazează pe gratuități pentru a-și întreține familiile și, în unele cazuri, pentru a câștiga salariul minim. De asemenea, nu ar trebui să scoatem din calcul mica atenție oferită curierului în funcție de serviciul deficitar cauzat de starea meteo, trafic sau alte circumstanțe neprevăzute.

Cu toate acestea, șoferilor FedEx le este interzis prin regulile de muncă să accepte plăți de la clienți. De asemenea, șoferilor UPS nu li se interzice să primească bacșișuri, dar sunt încurajați să spună nu.

Prin urmare, deși bacșișul nu este niciodată necesar, putem adăuga o mică atenție ca o modalitate suplimentară de a mulțumi curierului pentru eforturile depuse.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot