Cum a luat naștere bufetul suedez, locul de unde românii pleacă cu brațele pline?

17.02.2023
Cum a luat naștere bufetul suedez, locul de unde românii pleacă cu brațele pline?

Mâncarea este una dintre plăcerile vieții și este apreciată peste tot în lume. De-a lungul timpului, odată cu dezvoltarea societăților, preparatele culinare s-au diversificat și au devenit mai complexe și mai complete din punct de vedere nutrițional. La fel și servirea.

Smörgåsbord este celebrul bufet suedez

Suedia este una dintre țările nordice ale continentului european care a intrat în istorie și pentru faptul că a creat celebrul bufet suedez. Această modalitate de a lua masa fără ca ospătarii să interacționeze cu clienții a luat naștere în secolul al XVI-lea. Inițial, au fost servite platouri cu pâine, unt, brânză, pește, mezeluri și cârnați, însoțite de băuturi alcoolice tradiționale, precum rachiul.

De aceste mese, servite în acest fel, se bucurau oamenii din clasele superioare ale societății suedeze. Aceștia erau încântați de faptul că nu trebuie să interacționeze cu chelnerii și pot pune în farfurie ceea ce doresc din mâncărurile expuse. La început, bufetul suedez era servit înainte de cină și cuprindea tot felul de mâncăruri reci și calde. Ulterior, bufetul suedez a devenit masă principală de seară, având denumirea originală de Smörgåsbord.

Ce poți mânca la un bufet suedez?

Odată cu trecerea timpului, acest concept de servire a preparatelor culinare a fost preluat și de alte țări. Ca atare, în anul 1939, la Târgul Internațional de la New York, americanii au fost impresionați de felul cum a fost servită mâncarea de către delegația suedeză și au preluat și ei acest model.

Așadar, bufetul suedez a ajuns să fie servit în unitățile de cazare, la diferite evenimente sociale și de business, fiindcă oferă posibilitatea celor prezenți să consume doar ceea ce doresc din mâncărurile oferite. Un bufet suedez este compus din aperitive reci și calde, preparate gătite, salate, garnituri, deserturi și băuturi alcoolice și non-alcoolice. Trebuie precizat că bufetul suedez poate fi tradițional românesc, franțuzesc, italienesc și așa mai departe.

Bufetul suedez oferă posibilitatea clienților să se servească după bunul plac, însă este indicat să se respecte câteva reguli de bun simț. Răbdarea este foarte importantă, fiindcă trebuie să aștepți ca persoana din fața ta să își aleagă produsele culinare dorite. Nu este în regulă să îți pui mâncare în farfurie cu mâna și trebuie folosite ustensilele speciale puse la dispoziție de chelneri.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot