Care sunt cei mai buni cârnați din lume? România se află în top

06.02.2023
Care sunt cei mai buni cârnați din lume? România se află în top

Când vine vorba de mâncare, România are mai multe produse tradiționale apreciate la nivel mondial. Pe lângă mici, sarmalele sau brânza telemea, acum și un sortiment de cârnați, preparat la noi în țară, se află pe lista celor mai buni cârnați din lume. Este vorba de cârnații de Pleșcoi.

Topul celor mai buni cârnați din lume

Site-ul tastatlas.com a publicat topul celor mai buni cârnați din lume, iar România se găsește în acest clasament cu cârnații de Pleșcoi. Aceștia se află pe locul 27, la egalitate de puncte cu cârnații ungurești. Ba mai mult, pe locul 37 este poziționat caltaboșul, care deși nu este un cârnat propriu-zis a fost introdus în acest clasament, fiind considerat foarte gustos. Trebuie precizat că acesta din urmă se mănâncă fiert, ci nu prăjit precum cârnatul obișnuit.

Pe primele trei poziții din clasament se află doi cârnați din Spania și unul din Germania. Locul unu este deținut de cârnatul numit Chistorra, din Țara Bascilor, Spania. Acesta este preparat din carne de porc, condimentat cu usturoi, sare și boia de ardei. Pe locul doi este poziționat Morcilla de Grnada, tot din Spania, iar podiumul este completat de Regensburger wurst din Germania.

Cei mai buni cârnați din România

Cârnații de Pleșcoi sunt considerați cei mai buni cârnați din țara noastră, aflându-se pe locul 27 în lume la acest capitol. Aceștia sunt preparați dintr-un amestec de carne de oaie şi vită (minimum 55% carne de oaie) și condimentați cu usturoi și boia de ardei iute. Ca atare, aceștia au un gust unic și sunt recunoscuți la nivel mondial ca preparat tradițional românesc.

Caltaboșul a fost inclus în clasamentul cârnaților pe locul 37, de site-ul tasteatlas.com. Acesta este realizat în principal din ficat de porc, amestecat cu alte organe și carne. Compoziția este completată cu diverse condimente, nefiind o rețetă fixă, variind foarte mult în funcție de zona țării. Ingredientele sunt fierte cu mirodenii, tocate, amestecate cu ceapă și orez (opțional). Trebuie specificat că, spre deosebire de alții cârnați, caltaboșii se mănâncă fierți și nu prăjiți.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot