Plăcinta Dobrogeană, recunoscută ca produs tradițional românesc

06.03.2023
Plăcinta Dobrogeană, recunoscută ca produs tradițional românesc

Românii au un motiv de bucurie, fiindcă țara noastră are încă un produs alimentar tradițional recunoscut la nivel internațional. România și Bulgaria s-au luptat aproximativ 2 ani pentru a deține drepturile asupra „Plăcintei Dobrogene”.

România a câștigat recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului „Plăcintă Dobrogeană”. Preparatul culinar a fost publicat deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat. Bulgarii s-au luptat ca preparatul culinar să le fie atribuit lor, însă nu au avut câștig de cauză.

Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, iar vecinii noştri au făcut o opoziţie hotărâtă şi susţinută aproape doi ani, a declarat pentru Agerpres Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerul Agriculturii.

Vecinii noștri au primit aprobarea să folosească denumirea acestui produs culinar numai la nivel local, în regiunea situată în apropierea de sudul Constanței, pentru o perioadă de 10 ani. Bulgarii solicitaseră ca numele să poată să fie folosit pentru o perioadă de 15 ani, însă au fost refuzați.

Câte produse are România recunoscute la nivel internațional?

Până în prezent, România are recunoscute la nivel internațional 10 produse tradiționale: Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap și Telemeaua de Ibăneşti.

În ceea ce privește băuturile alcoolice tradiționale, recunoscute la nivel internațional, găsim următoarele produse: Rachiu de fructe (Pălincă, Tuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş, Horincă de Cămârzana) şi din categoria Rachiu de vin (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea).

Cea mai bună rețetă de Plăcintă Dobrogeană?

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă telemeaua și brânza de vaci peste care se adaugă jumătate din smântână (250 g) și 3 ouă. Trebuie precizat că Plăcinta Dobrogeană se face doar în tavă rotundă. Așa că se ia o tavă și se unge cu unt sau ulei. După aceea se iau foile de plăcintă şi se ung cu ulei, după care se adaugă 3-4 linguri din compoziția de brânză. Se continuă așa până se termină toate foile de plăcintă. În prealabil, foile sunt răsucite și se formează un rulou.

Rulourile din tavă sunt unse, ulterior, cu ulei și se adaugă peste ele o compoziție formată din restul de smântână (250 g) și 3 ouă bătute bine. Plăcinta se bagă la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute. După aceea se ridică temperatura la 200 de grade Celsius și se mai ține 10 minute pentru a se rumeni bine. După ce se răcește, plăcinta se servește alături de un iaurt, un pahar de lapte sau un pahar de vin. Poftă bună!

Foto: savoriurbane.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising