Plăcinta Dobrogeană, recunoscută ca produs tradițional românesc

06.03.2023
Plăcinta Dobrogeană, recunoscută ca produs tradițional românesc

Românii au un motiv de bucurie, fiindcă țara noastră are încă un produs alimentar tradițional recunoscut la nivel internațional. România și Bulgaria s-au luptat aproximativ 2 ani pentru a deține drepturile asupra „Plăcintei Dobrogene”.

România a câștigat recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului „Plăcintă Dobrogeană”. Preparatul culinar a fost publicat deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat. Bulgarii s-au luptat ca preparatul culinar să le fie atribuit lor, însă nu au avut câștig de cauză.

Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, iar vecinii noştri au făcut o opoziţie hotărâtă şi susţinută aproape doi ani, a declarat pentru Agerpres Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerul Agriculturii.

Vecinii noștri au primit aprobarea să folosească denumirea acestui produs culinar numai la nivel local, în regiunea situată în apropierea de sudul Constanței, pentru o perioadă de 10 ani. Bulgarii solicitaseră ca numele să poată să fie folosit pentru o perioadă de 15 ani, însă au fost refuzați.

Câte produse are România recunoscute la nivel internațional?

Până în prezent, România are recunoscute la nivel internațional 10 produse tradiționale: Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap și Telemeaua de Ibăneşti.

În ceea ce privește băuturile alcoolice tradiționale, recunoscute la nivel internațional, găsim următoarele produse: Rachiu de fructe (Pălincă, Tuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş, Horincă de Cămârzana) şi din categoria Rachiu de vin (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea).

Cea mai bună rețetă de Plăcintă Dobrogeană?

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă telemeaua și brânza de vaci peste care se adaugă jumătate din smântână (250 g) și 3 ouă. Trebuie precizat că Plăcinta Dobrogeană se face doar în tavă rotundă. Așa că se ia o tavă și se unge cu unt sau ulei. După aceea se iau foile de plăcintă şi se ung cu ulei, după care se adaugă 3-4 linguri din compoziția de brânză. Se continuă așa până se termină toate foile de plăcintă. În prealabil, foile sunt răsucite și se formează un rulou.

Rulourile din tavă sunt unse, ulterior, cu ulei și se adaugă peste ele o compoziție formată din restul de smântână (250 g) și 3 ouă bătute bine. Plăcinta se bagă la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute. După aceea se ridică temperatura la 200 de grade Celsius și se mai ține 10 minute pentru a se rumeni bine. După ce se răcește, plăcinta se servește alături de un iaurt, un pahar de lapte sau un pahar de vin. Poftă bună!

Foto: savoriurbane.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot