Ce înseamnă fine dining?

24.04.2023
Ce înseamnă fine dining?

În lume există tot felul de restaurante, fiecare cu specificul lui, unele dintre ele având și o anumită conduită vestimentară. Dintre acestea cele mai apreciate sunt restaurantele cu stele Michelin. Cu toate acestea, experiență fine dining este cu totul altceva și nu oricine are parte în viață de un astfel de eveniment.

Experiența fine dining

Fine dining (masă rafinată) este o experiență culinară de lux, care implică servirea unui meniu sofisticat și pretențios, într-un mediu elegant și rafinat. Fine dining-ul implică de obicei o atenție deosebită acordată detalilor, precum decorul, aranjarea meselor, prezentarea și gustul mâncării, dar și servirea profesională și atentă a chelnerilor.

De asemenea, prețurile pentru fine dining sunt de obicei mai ridicate decât cele pentru restaurantele obișnuite, iar aceasta este o experiență culinară care se adresează în general unei clientele selecte și sofisticate.

„Mâncarea nu înseamnă doar consumul de energie. Este o experiență” Guy Fieri

Așadar, restaurantele care oferă o astfel de experiență impun un cod vestimentar atât pentru clienții săi, cât și pentru chelneri. Locația este una de lux, în care materialele folosite sunt de calitate superioară. Fețele de masă trebuie să fie obligatoriu albe, iar atitudinea chelnerilor ireproșabilă.

Cum a apărut experiența fine dining?

Restaurantele rafinate care ofereau o experiență culinară deosebită, au apărut pentru prima dată la Paris, în Franța, în anii 1780. César Ritz, un dezvoltator elvețian, a colaborat cu bucătarul francez Auguste Escoffier, la Grand Hotel din Monte Carlo, pentru a realiza un restaurant unic. Aceasta a fost prima locație din lume care a oferit condiții de cazare de lux și restaurante sofisticate, toate sub același acoperiș. În Franța, mesele rafinate au devenit încă un alt mod de a imita aristocrația.

Această idee s-a dezvoltat rapid în toată Europa. Primele restaurante rafinate din Statele Unite ale Americii au funcționat în New York City, precum Delmonico’s în secolul al XIX-lea. Locația conținea o pivniță de 1.000 de sticle de vin valoroase, iar beciul există și în prezent. Trebuie precizat că și la noi în țară sunt restaurante care oferă o experiență fine dining, cele mai multe fiind în București și Cluj

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot