Ce înseamnă fine dining?

24.04.2023
Ce înseamnă fine dining?

În lume există tot felul de restaurante, fiecare cu specificul lui, unele dintre ele având și o anumită conduită vestimentară. Dintre acestea cele mai apreciate sunt restaurantele cu stele Michelin. Cu toate acestea, experiență fine dining este cu totul altceva și nu oricine are parte în viață de un astfel de eveniment.

Experiența fine dining

Fine dining (masă rafinată) este o experiență culinară de lux, care implică servirea unui meniu sofisticat și pretențios, într-un mediu elegant și rafinat. Fine dining-ul implică de obicei o atenție deosebită acordată detalilor, precum decorul, aranjarea meselor, prezentarea și gustul mâncării, dar și servirea profesională și atentă a chelnerilor.

De asemenea, prețurile pentru fine dining sunt de obicei mai ridicate decât cele pentru restaurantele obișnuite, iar aceasta este o experiență culinară care se adresează în general unei clientele selecte și sofisticate.

„Mâncarea nu înseamnă doar consumul de energie. Este o experiență” Guy Fieri

Așadar, restaurantele care oferă o astfel de experiență impun un cod vestimentar atât pentru clienții săi, cât și pentru chelneri. Locația este una de lux, în care materialele folosite sunt de calitate superioară. Fețele de masă trebuie să fie obligatoriu albe, iar atitudinea chelnerilor ireproșabilă.

Cum a apărut experiența fine dining?

Restaurantele rafinate care ofereau o experiență culinară deosebită, au apărut pentru prima dată la Paris, în Franța, în anii 1780. César Ritz, un dezvoltator elvețian, a colaborat cu bucătarul francez Auguste Escoffier, la Grand Hotel din Monte Carlo, pentru a realiza un restaurant unic. Aceasta a fost prima locație din lume care a oferit condiții de cazare de lux și restaurante sofisticate, toate sub același acoperiș. În Franța, mesele rafinate au devenit încă un alt mod de a imita aristocrația.

Această idee s-a dezvoltat rapid în toată Europa. Primele restaurante rafinate din Statele Unite ale Americii au funcționat în New York City, precum Delmonico’s în secolul al XIX-lea. Locația conținea o pivniță de 1.000 de sticle de vin valoroase, iar beciul există și în prezent. Trebuie precizat că și la noi în țară sunt restaurante care oferă o experiență fine dining, cele mai multe fiind în București și Cluj

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot