Cum se acordă stele Michelin restaurantelor?

27.06.2022
Cum se acordă stele Michelin restaurantelor?

Mulți bucătari visează să obțină o stea Michelin sau să câștige un premiu de la Wine Spectator sau de la Fundația James Beard. Aceste distincții râvnite pot atrage o avalanșă de atenție din partea presei, ca să nu mai vorbim de respectul industriei și de noi clienți.

Potrivit Guide Michelin, o stea este acordată pentru o bucătărie de excepție. Criteriile sunt calitatea ingredientelor, armonia aromelor, măiestria tehnicilor, personalitatea bucătarului exprimată în bucătăria sa și, la fel de important, consecvența atât în timp, cât și în întregul meniu. Se acordă o stea Michelin pentru mâncarea din farfurie, nimic altceva. Stilul unui restaurant și gradul său de formalitate sau informalitate nu au nicio influență asupra premiului.

Stelele Michelin sunt acordate pe o scară de la una la trei stele, doar cele mai bune unități din lume fiind calificate cu punctaj maxim. Pentru a obține o stea Michelin, un restaurant trebuie să fie „un local foarte bun în această categorie”.

Două stele Michelin sunt acordate atunci când personalitatea și talentul bucătarului sunt cu adevărat evidente în mâncărurile sale. Mâncarea este rafinată și ispititoare. Trei stele Michelin este cea mai înaltă distincție, acordată pentru bucătăria superlativă a unor bucătari aflați la vârful profesiei lor. Bucătăria lor este ridicată la rang de artă, iar unele dintre mâncărurile lor sunt destinate să devină celebre.

Istoria stelelor Michelin

Potrivit sursei de mai sus, ghidul a fost inițial menit să încurajeze automobiliștii să exploreze Franța și, bineînțeles, să cumpere mai multe anvelope Michelin. Micul ghid roșu a fost inițial gratuit, până la relansarea sa în 1920, costând șapte franci. Acesta enumera hotelurile și restaurantele pe categorii. Sistemul de stele Michelin, de la zero la trei, a început în 1931.

Ghidul s-a extins acum la 30 de teritorii de pe trei continente. Inspectorii restaurantelor sunt profesioniști experimentați în domeniul alimentației și al băuturilor care vizitează și analizează restaurantele în mod anonim, astfel încât restaurantele nu știu când sunt luate în considerare pentru o stea Michelin.

Până la acordarea unei stele, aceștia merg frecvent în diferite perioade ale anului, la prânz, la cină, în weekend și în timpul săptămânii pentru a se asigura că oaspeții vor primi același standard ridicat ori de câte ori vizitează acel restaurant.

Între timp, premiile James Beard Restaurant and Chef Awards au început în 1991 și recunosc bucătarii, restaurantele, designul restaurantelor și multe altele remarcabile din Statele Unite. Wine Spectator recunoaște restaurantele cu liste de vinuri remarcabile în trei categorii: Award of Excellence, Best of Award of Excellence și Grand Award.

Potrivit Viața Perfectă, primul restaurant de lux din România cu o stea Michelin se va deschide în Săftica în interiorul Institutului Culinar Disciples Escoffier. Unul dintre bucătarii care vor conduce restaurantul este Chef Ciprian Nicolescu, acesta având o stea Michelin.

Dup cum scrie Travel Triangle, iată care sunt cele mai bune restaurante cotate cu stele Michelin din întreaga lume:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
De mai bine de trei ani, din clipa în care a început războiul din Ucraina se tot vorbește despre un posibil conflict nuclear la scară mondială. Puțini sunt cei care știu că Vladimir Putin a... citește tot