De unde vine numele modelului Dacia Logan?

22.04.2020
De unde vine numele modelului Dacia Logan?

Dacia este cel mai mare producător Român de automobile. Din anul 1999, compania de la Mioveni funcționează sub egida Renault. Dacia Logan este una dintre mașinile care a făcut istorie după achiziționarea companiei de către francezii de la Renault.

Dacia a luat naștere în 1966 la Colibași (astăzi Mioveni), județul Argeș, după un acord între autoritățile române de la acea vreme și producătorul francez de automobile, Renault. Se dorea astfel asamblarea unui model Renault sub marca Dacia. Construcția Uzinei de Autoturisme Mioveni s-a încheiat într-un timp record de doar un an și jumătate.

La 20 august 1968 se începe producția modelului Dacia 1100, o berlină cu tracțiune și motor pe spate. Primul automobil ieșit pe poarta fabricii a fost făcut cadou președintelui Nicolae Ceaușescu.

De atunci și până acum, obiectul de activitate al societății îl constituie producerea și comercializarea de automobile, piese auto, mașini unelte și instalații pentru industria de automobile.

Numele mașinilor scoase pe poarta de la Mioveni nu este ales la întâmplare. Fostul şef de comunicare Dacia, Liviu Ion, a povestit cum se desfășoară procesul alegerii numelui unui automobil. În ceea ce privește Loganul situația este foarte frumoasă și au fost analizate mai multe aspecte.

Alegerea numelui Logan a durat doi ani. Logan a fost reţinut pentru că este un nume uşor de pronunţat în multe limbi şi, deci, coerent cu caracterul internaţional al acestui model. Fonetic, se aseamănă cu verbul englezesc „To log in/To log on” care înseamnă a se conecta, a intra în sistem. Logan are şi o tuşă familială, este un prenume des întâlnit în Scoţia.

Mai multe sectoare din grup (Design, Produs, Marketing, Programe, Juridic, Comunicare etc) sunt implicate în alegerea numelui. Procesul are trei etape: în prima se stabileşte caietul de sarcini cu obiectivele numelui care va fi ales; a doua permite verificarea disponibilităţii juridice, a uşurinţei pronunţării şi a coerenţei semnificaţiilor; a treia presupune decizia luată de Comitetul pentru Nume, care se reuneşte din două în două luni.

În urma interesului mediatic suscitat de prima prezentare a vehiculului în faţa presei, numele Logan beneficiază de notorietate, fiind asociat imediat cu Dacia şi Renault, a declarat Liviu Ion pentru pr-romania.ro.

Modelul Dacia Logan a fost lansat pe data de 2 iunie 2004 la Salonul Auto de la Paris și a intrat în producție începând cu data de 1 septembrie 2004. În octombrie 2010, la fabrica din Mioveni s-a produs automobilul Dacia Logan cu numărul 1.000.000, la șase ani de la începerea producerii acestuia.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot