Mașinile Dacia, o istorie neterminată

02.08.2022
Mașinile Dacia, o istorie neterminată

În perioada 17-23 octombrie 2022, Dacia va lansa primul model hibrid, mai exact varianta E-tech a Daciei Jogger, la Salonul Auto din Paris, conform arenait.ro. Mașina cunoscută de toți românii are o istorie care începe din anii 60 și continuă până în ziua de astăzi.

Cum a luat naștere Dacia?

După cel de-al Doilea Război Mondial, au existat câteva țări care au ajuns „state comuniste”, printre acestea numărându-se și România începând cu 1947. Fiecare țară comunistă avea propria marcă de mașini, așa că liderul politic Nicolae Ceaușescu vine cu propunerea de a organiza o licitație la Poiana Brașov în 1966. Acolo au venit reprezentanți ai Renault, Fiat, Alfa Romeo, Peugeot, și DKW, alături de una sau două automobile, cu scopul de a le testa și a vedea, ulterior, care dintre acestea va câștiga și va intra în producție. Licitația a fost câștigată de Renault, urmând ca firma să trimită, pentru început, piese complexe din Franța la Colibași sau Mioveniul de astăzi, unde inginerii români au continuat să construiască restul pieselor și apoi să le asambleze.

Prima mașină a fost Dacia 1100, care se afla sub licența Renault R8 și a apărut pe piață pe datade 20 august 1968, conform renaultgroup.com. Nicolae Ceaușescu a fost nemulțumit de ea, spunând că era „prea luxoasă pentru idioți”. După ce s-au scos scaunele încălzite, radioul și oglinzile laterale, s-a construit prototipul unei Dacia și i-a fost oferită cadou liderului României, urmând apoi să fie pusă la vânzare înainte de termenul inițial. În total, au fost construite 37.000 de mașini Dacia 1100.

Succesoarea Daciei 1100 a fost Dacia 1300, de data aceasta sub licența Renault R12. Primul model ieșea pe piață în 1969. Mașina a avut atât de multe modificări, încât fabricarea ei s-a întins din 1968 și s-a terminat în 2004, fiecare ediție având alte dotări și motoare. Dacia 1300 a fost un succes în rândul publicului român și nu numai, iar de aceea au început exporturile în țările vecine.

În perioada comunismului,  inginerii s-au bazat pe mai multe prototipuri ale acestui model și astfel au apărut Dacia 1300 break, pick-up și sport. Bazat pe acest model a apărut în 1975 Dacia 1302, acesta fiind și primul vehicul utilitar.  În anii ’80, au apărut Dacia 1310, care era o mașină sport și Dacia 1320, care nu s-a bucurat de prea mult succes, cu doar 2500 de vehicule vândute.

Dacia, în perioada post-comunistă

În anul 1991, a fost lansată Dacia 1325 Liberta, care era considerată o extindere a Daciei 1320. Deși aceasta era un „simbol” al libertății abia instaurate după căderea comunismului, această mașină s-a fabricat în doar 5,200 de modele până în 1996. În 2004, grupul Renault a cumpărat acțiuni ale Daciei și astfel a apărut pe piață Dacia Loganul, ce conține piese de la Renault.

Dacia Liberta

Povestea firmei de mașini românești nu este aproape de final, ea mereu aflându-se în continuă evoluție, începând cu lansarea noului model hibrid în toamna anului 2022.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot