De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață”?

20.07.2022
De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață”?

Limba română este plină de expresii greu de tradus în alte limbi ale lumii. Fiecare dintre ele are o istorie și de-a lungul timpului multe s-au pierdut și au dispărut din limbajul de zi cu zi. Cei care le mai folosesc încă sunt bunicii noștri. Una dintre aceste expresii este și faimoasa „moaș-ta pe gheață”.

Dacă stăm să ne gândim la copilăria noastră, cu siguranță ne aducem aminte de o trăznaie care era urmată de o semi-înjurătură a bătrânilor. Fie că aruncam mingea la vecini și le stricam florile, fie că le furam cireșele sau caisele abia coapte, întreaga întâmplare se lăsa cu o mustrare și, după caz, o înjurătură.

Ce înseamnă expresia „moaș-ta pe gheață”?

„Moaș-ta pe gheață” reprezintă una dintre acele expresii care stârnesc curiozitatea tinerilor din ziua de azi. Intonația, dar și contextele în care era folosită în trecut, erau similare unei înjurături. Uneori se combina și cu verbe, de exemplu „du-te-n moaș-ta pe gheață” sau „dă-te-n moaș-ta pe gheață”.

Se pare că această mustrare verbală ar fi una specifică locuitorilor din Bucovina. În această zonă a României, „moș/moșică” sunt sinonime pentru „bunic/bunică”. De asemenea, poate reprezenta și femeia care ia parte sau ajută la nașterea unui copil. Cu toate acestea, expresia este folosită în majoritatea zonelor țării. Unii susțin că ar însemna „ia mai lasă-mă în pace” sau o trimitere subtilă la origini. „Pe gheață” poate fi o formulare eufemistică a acțiunii violente. Expresia mai poate fi interpretată și ca un blestem. Să alunece pe gheață moașa care ar trebui să ajute la nașterea ta. Să se întâmple ceva rău și să nu te mai naști.

Astfel, potrivit Dilema Veche, în Micul dicţionar academic, expresia este reluată și termenul „gheață” capătă o tentă pozitivă.

„Exprimă simpatie și admirație pentru cineva (care a rezolvat cu istețime o situație dificilă)”.

De-a lungul anilor, semnificația expresiei „moaș-ta pe gheață” nu s-a schimbat, însă este o formulă de ocară care nu conține cuvinte vulgare sau scene agresive.

Expresii românești greu de înțeles în orice alt grai

Ești beton! („You are concrete!” tradus în engleză)
Ești varză!
I-a picat fața!
Freacă menta
Dai cu mucii-n fasole
Face din rahat bici
Tace ca porcu-n păpușoi

Cele mai amuzante înjurături 100% românești

Foto: abcnews.go.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot