Ce înseamnă „ort” din expresia „a da ortul popii”?

01.02.2022
Ce înseamnă „ort” din expresia „a da ortul popii”?

Limba este în continuă mișcare. Această mișcare se numește limbaj dinamic. În timp ce unele cuvinte îmbătrânesc, alte noțiuni le iau locul. Cu timpul, ele devin arhaisme, iar vocabularul are nevoie de cuvinte noi care pot exprima schimbări în societate, schimbări economice, sociale și culturale. În categoria arhaismelor intră și substantivul „ort” din expresia „a da ortul popii”.

Deși termenul „ort” nu mai este folosit în mod curent, expresia în sine este folosită de unii dintre noi atunci când spunem despre cineva că a murit. Potrivit dexonline, „ort” era în Țările Române o monedă de argint, având o greutate de aproape 7 grame și reprezentând o pătrime dintr-un leu sau taxa plătită unui preot (popă).

Legătura dintre „ort” și moarte

Inițial, cuvântul era „ortstaler” și provine din limba germană prin intermediul polonezilor. Acest bănuț a circulat în Evul Mediu pe „Bătrânul continent”, chiar și în secolul al XVIII-lea. În limba română, acest termen a căpătat diverse semnificații. Una dintre ele folosite în cele mai vechi timpuri se referă la „ortul starostesc“ (sau vătăşesc) desemnând o taxă specială în Moldova sau în Ţara Românească, plătită unui staroste pentru vinul adus la vânzare în târguri, scrie adevărul.ro.

De asemenea, mai exista o expresie în care era folosit „ortul” și anume „Tot doi bani (sau lei) şi un ort”. Aceasta se referă la ceva „totuna, la fel de neînsemnat”.

Expresia „vedetă” este, totuși, în zilele noastre „a da ortul popii”. Aceasta nu se referă la moartea în sine, ci la parte din obiceiurile funerare. Prin urmare, decedatului i se pune un bănuț în mână pentru a plăti la graniță atunci când trece pe lumea cealaltă. Cu toate acestea, în expresie este amintit preotul și ortul acestuia.

În acest caz, ortul înseamnă o plată modică pentru preotul care însoțea decedatul și se ruga pentru acesta pe tot drumul până la locul de veci. Prin urmare, familia plătea pentru a se îndeplini orânduielile bisericești. Cu timpul, această expresia s-a asociat cu moartea unei persoane.

În România din zilele noastre, mai ales în mediul rural, sătenii leagă un bănuț de mâna mortului susținând că acesta își va plăti cele 24 de vămi până pe lumea cealaltă. De asemenea, unii pun bani în coșciug la priveghi sau la slujba din biserică. Biserica Ortodoxă consideră aceste superstiții ca fiind păgâne și nu le încurajează deloc.

„În primul rând, vămile văzduhului trebuie înţelese în sens spiritual, nu concret, de aceea banii puşi lângă cel decedat nu îşi justifică prezenţa decât prin superstiţii. În acelaşi mod, banii aruncaţi la intersecţii, în spatele convoiului mortuar, îşi au originea în tradiţii laice şi superstiţii şi noi nu încurajăm asemenea gesturi.

Sunt multe tradiţii frumoase care pot fi făcute în numele celor răposaţi, precum pomenirea cu mâncare a celor săraci sau împărţirea banilor unor sărmani”, a declarat preotul Claudiu Băzăvan, de la parohia Catedralei Eroilor Tineri din Ploieşti pentru sursa mai sus menționată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot