Ce înseamnă „ort” din expresia „a da ortul popii”?

01.02.2022
Ce înseamnă „ort” din expresia „a da ortul popii”?

Limba este în continuă mișcare. Această mișcare se numește limbaj dinamic. În timp ce unele cuvinte îmbătrânesc, alte noțiuni le iau locul. Cu timpul, ele devin arhaisme, iar vocabularul are nevoie de cuvinte noi care pot exprima schimbări în societate, schimbări economice, sociale și culturale. În categoria arhaismelor intră și substantivul „ort” din expresia „a da ortul popii”.

Deși termenul „ort” nu mai este folosit în mod curent, expresia în sine este folosită de unii dintre noi atunci când spunem despre cineva că a murit. Potrivit dexonline, „ort” era în Țările Române o monedă de argint, având o greutate de aproape 7 grame și reprezentând o pătrime dintr-un leu sau taxa plătită unui preot (popă).

Legătura dintre „ort” și moarte

Inițial, cuvântul era „ortstaler” și provine din limba germană prin intermediul polonezilor. Acest bănuț a circulat în Evul Mediu pe „Bătrânul continent”, chiar și în secolul al XVIII-lea. În limba română, acest termen a căpătat diverse semnificații. Una dintre ele folosite în cele mai vechi timpuri se referă la „ortul starostesc“ (sau vătăşesc) desemnând o taxă specială în Moldova sau în Ţara Românească, plătită unui staroste pentru vinul adus la vânzare în târguri, scrie adevărul.ro.

De asemenea, mai exista o expresie în care era folosit „ortul” și anume „Tot doi bani (sau lei) şi un ort”. Aceasta se referă la ceva „totuna, la fel de neînsemnat”.

Expresia „vedetă” este, totuși, în zilele noastre „a da ortul popii”. Aceasta nu se referă la moartea în sine, ci la parte din obiceiurile funerare. Prin urmare, decedatului i se pune un bănuț în mână pentru a plăti la graniță atunci când trece pe lumea cealaltă. Cu toate acestea, în expresie este amintit preotul și ortul acestuia.

În acest caz, ortul înseamnă o plată modică pentru preotul care însoțea decedatul și se ruga pentru acesta pe tot drumul până la locul de veci. Prin urmare, familia plătea pentru a se îndeplini orânduielile bisericești. Cu timpul, această expresia s-a asociat cu moartea unei persoane.

În România din zilele noastre, mai ales în mediul rural, sătenii leagă un bănuț de mâna mortului susținând că acesta își va plăti cele 24 de vămi până pe lumea cealaltă. De asemenea, unii pun bani în coșciug la priveghi sau la slujba din biserică. Biserica Ortodoxă consideră aceste superstiții ca fiind păgâne și nu le încurajează deloc.

„În primul rând, vămile văzduhului trebuie înţelese în sens spiritual, nu concret, de aceea banii puşi lângă cel decedat nu îşi justifică prezenţa decât prin superstiţii. În acelaşi mod, banii aruncaţi la intersecţii, în spatele convoiului mortuar, îşi au originea în tradiţii laice şi superstiţii şi noi nu încurajăm asemenea gesturi.

Sunt multe tradiţii frumoase care pot fi făcute în numele celor răposaţi, precum pomenirea cu mâncare a celor săraci sau împărţirea banilor unor sărmani”, a declarat preotul Claudiu Băzăvan, de la parohia Catedralei Eroilor Tineri din Ploieşti pentru sursa mai sus menționată.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising