Ce semnifică expresia „a deschide cutia Pandorei”?

25.11.2021
Ce semnifică expresia „a deschide cutia Pandorei”?

Limba română este plină de expresii și proverbe, care fac, de multe ori, sarea și piperul unei conversații. Expresia „a deschide cutia Pandorei” a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri și face referire la un subiect interzis, sensibil, ce ar putea declanșa controverse în orice discuție.

Cu alte cuvinte, expresia semnifică să spui adevărul fără menajamente, indiferent că acest lucru poate duce la apariția reacțiilor negative. Se spune ca lumea preferă adevărul cu conotații pozitive, iar atunci când lucrurile sunt grave vrea să fie mințită frumos.

De unde vine expresia „a deschide cutia Pandorei”?

Potrivit legendei, Pandora a fost în mitologia greacă prima femeie de pe Pământ, fiind creată de zeii care au dorit să înfăptuiască o ființă perfectă. Aceștia erau geloși pe Zeus care crease bărbatul și au decis să formeze femeia perfectă. Astfel, Hefaistos, zeul meșteșugăritului, i-a format corpul și fața din apă și pământ, iar ceilalți zei au înzestrat-o cu diferite calități: Afrodita i-a dat frumusețea, Atena înțelepciunea, Apollo talentul muzical, Hermes puterea de convingere. De altfel, numele Pandora înseamnă în limba greacă „cu toate darurile”.

După ce Prometeu a creat și el oameni din lut, cărora le-a dat viață cu razele Soarelui și le-a oferit focul furat de pe Olimp, Zeus s-a simțit jignit de îndrăzneala acestuia și a decis să se răzbune. El l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie în care zeii au depus toate relele: cruzimea (Ares), aroganța (Poseidon), suferința/durerea (Hefaistos), vanitatea (Hermes), lăcomia și gelozia Herei, pofta trupească (Afrodita), ura (Artemis), lăcomia (Atena), bolile (Apollo), lenea (Dionis), tristețea (Demetra), teama, înșelăciunea și subjugarea muritorilor de către zei (Zeus) și, nu în cele din urmă, suferința și moartea (Hades). Doar Hestia s-a deosebit de ceilalți zei depunând în această cutie speranța, potrivit Wikipedia.org.

Ulterior, Zeus i-a oferit-o pe Pandora lui Prometeu, împreună cu cutia acesteia drept cadou. Acesta a refuzat, simțind că ceva nu este în regulă, însă fratele său, Epimeteu, a acceptat fiind vrăjit de frumusețea Pandorei. Curioasă din fire, femeia a deschis cutia și astfel toate relele din ea s-au împrăștiat pe Pământ. De frică, aceasta a închis capacul, neobservând că mai rămăsese pe fundul cutiei speranța.

Așadar, expresia se referă la curiozitatea oamenilor, care atunci când este prea multă strică. Potrivit specialiștilor în comportamentul uman, o curiozitate prea mare poate atrage după sine controverse și poate duce la evenimente negative.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot