De la ce vine denumirea de PECO?

03.11.2022
De la ce vine denumirea de PECO?

Anii de dinainte de revoluție au însemnat pentru români o amprentă care poate fi vizibilă chiar și 30 de ani mai târziu. Majoritatea persoanelor de vârsta a II-a încă spun că merg la PECO atunci când vor să pună combustibil în mașină. Cu toate acestea, noțiunea de PECO nu mai există de ani buni. La ce făcea referire această denumire?

Le este dor românilor de comunism?

PECO

Comunismul ca politică de stat a fost introdusă în România începând cu anul 1947. Peste 42 de ani mai târziu, epoca cenușie avea să se termine într-o baie de sânge unde mii de cetățeni au căzut victime.

Conform istoriei, în cele peste 4 decenii de teroare, regimul a fost condus de doi titani ai epocii, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. A fost nevoie de doar 2 oameni pentru a pune la pământ categorii sociale, politice, grupuri religioase și etnice. Arhivele naționale numără cel puțin 1 milion de oameni care au picat victime, în diferite forme. Unii au fost deținuți politici și arestați în închisorile de maximă securitate. Cei mai mulți au fost trimiși la munca dificilă, iar alții au fost torturați sau chiar uciși.

De-a lungul anilor post-decembriști s-au realizat mai multe sondaje care au arătat simpatia românilor pentru epoca de mult apusă. Chiar dacă au fost ținuți în frig, românii consideră că liderii trecuți priveau viitorul țării cu ochi mai buni decât liderii din prezent.

ICCMER și CSOP, două instituții de renume din România au arătat că românii consideră comunismul ca fiind o „idee bună, dar prost aplicată”. Peste 50% din corespondenți aveau sentiment de nostalgie pentru regimul totalitar. Din cei peste 1.000 de oameni intervievați, peste 70% susțineau că statul din prezent ar trebui să ia exemplul celui comunist și să asigure locuri de muncă cetățenilor.

Ce înseamnă PECO? Produse Etilate cu Cifra Octanică

În epoca comunistă, toate serviciile și bunurile erau realizate și distribuite prin intermediul societăților de stat. Acest lucru era valabil inclusiv pentru piața de carburanți. România, stat cu o industrie puternică a petrolului, și-a creat propria companie de carburant.

PECO a rămas în memoria colectivă locul în care te duci să faci plinul la mașină. Prescurtarea vine de la Produse Etilate cu Cifra Octanică, denumire folosită în perioada 1954-1990. Numărul stațiilor era destul de redus, numai orașele bine dezvoltate având astfel de benzinării. În orașele mici exista o singură stație. După ce Ceaușescu a plătit datoria externă a țării, raționalizarea carburantului a însemnat o creștere a cozilor. Fiecare proprietar putea alimenta cu maximum 20 litri pe lună. În anul Revoluției, prețul unui litru de benzină era 9 lei, iar calitatea carburantului era slabă.

Foto: Zf.ro & 4tuning.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot