De la ce vine denumirea de PECO?

03.11.2022
De la ce vine denumirea de PECO?

Anii de dinainte de revoluție au însemnat pentru români o amprentă care poate fi vizibilă chiar și 30 de ani mai târziu. Majoritatea persoanelor de vârsta a II-a încă spun că merg la PECO atunci când vor să pună combustibil în mașină. Cu toate acestea, noțiunea de PECO nu mai există de ani buni. La ce făcea referire această denumire?

Le este dor românilor de comunism?

PECO

Comunismul ca politică de stat a fost introdusă în România începând cu anul 1947. Peste 42 de ani mai târziu, epoca cenușie avea să se termine într-o baie de sânge unde mii de cetățeni au căzut victime.

Conform istoriei, în cele peste 4 decenii de teroare, regimul a fost condus de doi titani ai epocii, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. A fost nevoie de doar 2 oameni pentru a pune la pământ categorii sociale, politice, grupuri religioase și etnice. Arhivele naționale numără cel puțin 1 milion de oameni care au picat victime, în diferite forme. Unii au fost deținuți politici și arestați în închisorile de maximă securitate. Cei mai mulți au fost trimiși la munca dificilă, iar alții au fost torturați sau chiar uciși.

De-a lungul anilor post-decembriști s-au realizat mai multe sondaje care au arătat simpatia românilor pentru epoca de mult apusă. Chiar dacă au fost ținuți în frig, românii consideră că liderii trecuți priveau viitorul țării cu ochi mai buni decât liderii din prezent.

ICCMER și CSOP, două instituții de renume din România au arătat că românii consideră comunismul ca fiind o „idee bună, dar prost aplicată”. Peste 50% din corespondenți aveau sentiment de nostalgie pentru regimul totalitar. Din cei peste 1.000 de oameni intervievați, peste 70% susțineau că statul din prezent ar trebui să ia exemplul celui comunist și să asigure locuri de muncă cetățenilor.

Ce înseamnă PECO? Produse Etilate cu Cifra Octanică

În epoca comunistă, toate serviciile și bunurile erau realizate și distribuite prin intermediul societăților de stat. Acest lucru era valabil inclusiv pentru piața de carburanți. România, stat cu o industrie puternică a petrolului, și-a creat propria companie de carburant.

PECO a rămas în memoria colectivă locul în care te duci să faci plinul la mașină. Prescurtarea vine de la Produse Etilate cu Cifra Octanică, denumire folosită în perioada 1954-1990. Numărul stațiilor era destul de redus, numai orașele bine dezvoltate având astfel de benzinării. În orașele mici exista o singură stație. După ce Ceaușescu a plătit datoria externă a țării, raționalizarea carburantului a însemnat o creștere a cozilor. Fiecare proprietar putea alimenta cu maximum 20 litri pe lună. În anul Revoluției, prețul unui litru de benzină era 9 lei, iar calitatea carburantului era slabă.

Foto: Zf.ro & 4tuning.ro

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot