De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

08.03.2023
De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

Femeile sunt partea frumoasă a vieții și motivul pentru care bărbații zâmbesc zilnic. Cu ajutorul ei, viața are continuitate. Astfel că, luna martie este momentul în care sexul frumos este celebrat, atât pe 1 martie, cât și pe 8 martie. Femeia înseamnă putere, frumusețe, rafinament. Primăvara înseamnă renaștere, astfel că femeia poate fi asociată ca fiind simbol al acestui anotimp. De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

De ce ziua femeii este pe 8 martie?

ziua femeii

Ziua internațională a femeii este sărbătorită anual pe data de 8 martie. Aceasta comemorează realizările sociale, politice și economice ale doamnelor. Lupta împotriva discriminării sexului frumos a fost dintotdeauna o temă pe care multe state au adoptat-o. Din păcate, această discriminare încă este prezentă în multe părții ale lumii, inclusiv în România.

Această zi a fost adoptată oficial în anul 1977 într-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Cu mult timp înainte de a fi oficial adoptată, conceptul zilei a apărut în Statele Unite pentru prima dată în anul 1909.

La data de 28 februarie 1909, un număr total de 15.000 de femei au mărșăluit prin New York cu diferite cerințe. Acestea doreau ore de muncă mai scurte, salarii mai competitive, dar și istoricul drept la vot.

În aceeași perioadă, în Europa a avut loc Conferința Internaționala a Femeilor Muncitoare din Copenhaga. Lidera grupului, Clara Zetkin a prezentat ideea unei zile internaționale a femeii. Pe 8 martie 1911, acest eveniment a fost pentru prima dată celebrat în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Ziua Internațională a Mamei

În România, data de 8 martie are dublu însemnătate. Timp de 24 de ore, femeile și mamele de pretutindeni sunt sărbătorite.
Din punct de vedere istoric, originea acestei sărbători are o istorie lungă. Încă din secolul al XVII-lea, în Marea Britanie, a doua zi de duminică a Postului Mare a fost sărbătorită „duminica mamei”.

Oficial, în anul 1912, Anna Jarvis a creat Asociația Internațională Ziua Mamei. Conform precizărilor ei, fiecare familia este obligată moral să-și onoreze propria mamă.

Deși este o zi stabilită la nivel internațional, există diferite perioade când țările o sărbătoresc. În România este pe data de 8 Martie, împreună cu Ziua Femeii. În majoritatea țărilor arabe, ziua mamei este sărbătorită pe 21 martie. Cele mai multe țări din lume respectă această zi în a doua duminică din luna mai. În Indonezia este sărbătorită pe 22 decembrie.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Ce faci cu VARZA murată primăvara. Mulţi români o aruncă, însă e greşit. Aşa te...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising