De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

08.03.2023
De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

Femeile sunt partea frumoasă a vieții și motivul pentru care bărbații zâmbesc zilnic. Cu ajutorul ei, viața are continuitate. Astfel că, luna martie este momentul în care sexul frumos este celebrat, atât pe 1 martie, cât și pe 8 martie. Femeia înseamnă putere, frumusețe, rafinament. Primăvara înseamnă renaștere, astfel că femeia poate fi asociată ca fiind simbol al acestui anotimp. De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

De ce ziua femeii este pe 8 martie?

ziua femeii

Ziua internațională a femeii este sărbătorită anual pe data de 8 martie. Aceasta comemorează realizările sociale, politice și economice ale doamnelor. Lupta împotriva discriminării sexului frumos a fost dintotdeauna o temă pe care multe state au adoptat-o. Din păcate, această discriminare încă este prezentă în multe părții ale lumii, inclusiv în România.

Această zi a fost adoptată oficial în anul 1977 într-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Cu mult timp înainte de a fi oficial adoptată, conceptul zilei a apărut în Statele Unite pentru prima dată în anul 1909.

La data de 28 februarie 1909, un număr total de 15.000 de femei au mărșăluit prin New York cu diferite cerințe. Acestea doreau ore de muncă mai scurte, salarii mai competitive, dar și istoricul drept la vot.

În aceeași perioadă, în Europa a avut loc Conferința Internaționala a Femeilor Muncitoare din Copenhaga. Lidera grupului, Clara Zetkin a prezentat ideea unei zile internaționale a femeii. Pe 8 martie 1911, acest eveniment a fost pentru prima dată celebrat în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Ziua Internațională a Mamei

În România, data de 8 martie are dublu însemnătate. Timp de 24 de ore, femeile și mamele de pretutindeni sunt sărbătorite.
Din punct de vedere istoric, originea acestei sărbători are o istorie lungă. Încă din secolul al XVII-lea, în Marea Britanie, a doua zi de duminică a Postului Mare a fost sărbătorită „duminica mamei”.

Oficial, în anul 1912, Anna Jarvis a creat Asociația Internațională Ziua Mamei. Conform precizărilor ei, fiecare familia este obligată moral să-și onoreze propria mamă.

Deși este o zi stabilită la nivel internațional, există diferite perioade când țările o sărbătoresc. În România este pe data de 8 Martie, împreună cu Ziua Femeii. În majoritatea țărilor arabe, ziua mamei este sărbătorită pe 21 martie. Cele mai multe țări din lume respectă această zi în a doua duminică din luna mai. În Indonezia este sărbătorită pe 22 decembrie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Se tot vorbește cu sau fără dovezi despre reîncarnare. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați de ceea ce se întâmplă după moarte. Iar una dintre explicații poate fi... citește tot
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
În anul 1973, muncitori care lucrau la o balastiera pe malul Muresului au descoperit un obiect misterios, despre care unii spun ca ar fi de origine extraterestră. Lucratorii au scos din pamânt, de... citește tot