De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

08.03.2023
De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

Femeile sunt partea frumoasă a vieții și motivul pentru care bărbații zâmbesc zilnic. Cu ajutorul ei, viața are continuitate. Astfel că, luna martie este momentul în care sexul frumos este celebrat, atât pe 1 martie, cât și pe 8 martie. Femeia înseamnă putere, frumusețe, rafinament. Primăvara înseamnă renaștere, astfel că femeia poate fi asociată ca fiind simbol al acestui anotimp. De ce Ziua Femeii este celebrată pe 8 martie?

De ce ziua femeii este pe 8 martie?

ziua femeii

Ziua internațională a femeii este sărbătorită anual pe data de 8 martie. Aceasta comemorează realizările sociale, politice și economice ale doamnelor. Lupta împotriva discriminării sexului frumos a fost dintotdeauna o temă pe care multe state au adoptat-o. Din păcate, această discriminare încă este prezentă în multe părții ale lumii, inclusiv în România.

Această zi a fost adoptată oficial în anul 1977 într-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Cu mult timp înainte de a fi oficial adoptată, conceptul zilei a apărut în Statele Unite pentru prima dată în anul 1909.

La data de 28 februarie 1909, un număr total de 15.000 de femei au mărșăluit prin New York cu diferite cerințe. Acestea doreau ore de muncă mai scurte, salarii mai competitive, dar și istoricul drept la vot.

În aceeași perioadă, în Europa a avut loc Conferința Internaționala a Femeilor Muncitoare din Copenhaga. Lidera grupului, Clara Zetkin a prezentat ideea unei zile internaționale a femeii. Pe 8 martie 1911, acest eveniment a fost pentru prima dată celebrat în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Ziua Internațională a Mamei

În România, data de 8 martie are dublu însemnătate. Timp de 24 de ore, femeile și mamele de pretutindeni sunt sărbătorite.
Din punct de vedere istoric, originea acestei sărbători are o istorie lungă. Încă din secolul al XVII-lea, în Marea Britanie, a doua zi de duminică a Postului Mare a fost sărbătorită „duminica mamei”.

Oficial, în anul 1912, Anna Jarvis a creat Asociația Internațională Ziua Mamei. Conform precizărilor ei, fiecare familia este obligată moral să-și onoreze propria mamă.

Deși este o zi stabilită la nivel internațional, există diferite perioade când țările o sărbătoresc. În România este pe data de 8 Martie, împreună cu Ziua Femeii. În majoritatea țărilor arabe, ziua mamei este sărbătorită pe 21 martie. Cele mai multe țări din lume respectă această zi în a doua duminică din luna mai. În Indonezia este sărbătorită pe 22 decembrie.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce ne trezim noaptea să bem apă?
De ce ne trezim noaptea să bem apă?
Noaptea este momentul în care corpul și mintea umană reușesc să se odihnească. Cele 8 ore de somn reprezintă un prilej în care reușim să fim degajați de stresul zilnic. Pentru a ne odihni... citește tot
De ce câinele nu trebuie hrănit doar cu hrană uscată?
De ce câinele nu trebuie hrănit doar cu hrană uscată?
Câinele poate fi hrănit cu hrană uscată (cunoscută și sub denumirea de crochete sau boabe), însă nu este indicat ca patrupedul să consume doar tipul acesta de mâncare. Experții în... citește tot
Este Spania membru al NATO? De ce este diferită Spania față de alți membri cu drepturi depline
Este Spania membru al NATO? De ce este diferită Spania față de alți membri cu drepturi depline
Spania a devenit membru NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) în data de 30 mai 1982. Admiterea țării în NATO a avut loc la scurt timp după reintrarea ei în rândul... citește tot