De ce vederea se strică odată cu trecerea anilor?

11.09.2023
De ce vederea se strică odată cu trecerea anilor?

Vederea care se deteriorează odată cu trecerea anilor este un proces natural numit presbiopie sau „vârsta de citire.” Acest fenomen apare pe măsură ce ochii își pierd treptat abilitatea de a se concentra în mod corespunzător asupra obiectelor aflate la distanță mică, cum ar fi textul la o distanță normală de lectură. Iată câteva dintre motivele pentru care vederea poate să se deterioreze pe măsură ce îmbătrânim:

Înăsprirea lentilei oculare: Lentila naturală din ochi (cunoscută sub numele de cristalin) devine mai rigidă și mai puțin flexibilă pe măsură ce îmbătrânim. Această rigiditate face mai dificilă ajustarea focală a ochilor pentru obiectele apropiate.

Slăbirea mușchilor ciliari: Mușchii ciliari, care controlează forma cristalinului și focalizarea ochilor, devin mai slabi și mai puțin eficienți pe măsură ce îmbătrânim. Acest lucru face dificilă focalizarea corectă asupra obiectelor apropiate.

Îngălbenirea cristalinului: Cristalinul ochiului poate deveni mai opac și îngălbenit odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate afecta calitatea vederii.

Diminuarea luminii intraoculare: Cantitatea de lumină care ajunge la retină poate scădea odată cu vârsta, ceea ce poate face ca obiectele să pară mai puțin clare și să necesite mai multă lumină pentru a fi văzute corespunzător.

Pentru a corecta aceste schimbări ale vederii asociate îmbătrânirii, mulți oameni încep să folosească ochelari de citit sau lentile de contact pentru presbiopie. Aceste dispozitive optice ajută la compensarea dificultăților de focalizare a ochilor pentru obiectele apropiate.

Este important să menționăm că deteriorarea vederii cu vârsta este un proces normal și comun, iar cei mai mulți oameni se confruntă cu această problemă într-o măsură sau alta pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, vizitele regulate la oftalmolog pot ajuta la monitorizarea sănătății ochilor și la prescrierea tratamentelor adecvate pentru a menține o vedere cât mai clară și confortabilă posibil.

Ce trebuie să faci pentru a avea ochi sănătoși?

Pentru a avea ochi sănătoși și pentru a menține o vedere bună, este important să urmați câteva măsuri de îngrijire și să acordați atenție sănătății oculare. Iată câteva sfaturi importante:

Vizite regulate la oftalmolog: Programați consulturi oftalmologice regulate, chiar dacă nu aveți probleme de vedere evidente. Examinările regulate pot ajuta la detectarea precoce a problemelor oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta sau retinopatia diabetică.

Mâncați sănătos: O dietă echilibrată, bogată în antioxidanți și nutrienți precum vitamina A, C și E, zinc și acizi grași omega-3 poate ajuta la menținerea sănătății oculare. Consumați legume cu frunze verzi, morcovi, pește gras, nuci și semințe.

Protejați ochii de razele UV: Purtați ochelari de soare cu protecție UV atunci când vă expuneți la soare pentru a preveni deteriorarea ochilor cauzată de radiațiile ultraviolete.

Utilizați ecranele cu moderație: Dacă lucrați în fața unui computer sau petreceți mult timp privind ecranele dispozitivelor mobile, luați pauze regulate pentru a vă odihni ochii. Regula 20-20-20 este o metodă eficientă: la fiecare 20 de minute, priviți un obiect aflat la cel puțin 6 metri distanță timp de 20 de secunde.

Evitați fumatul: Fumatul poate crește riscul de dezvoltare a bolilor oculare grave, cum ar fi degenerescenta maculară și cataracta. Renunțarea la fumat sau evitarea fumatului este benefică pentru sănătatea oculară.

Mențineți o igienă bună: Spălați-vă mâinile înainte de a vă atinge ochii pentru a preveni infecțiile oculare. Evitați frecarea ochilor, deoarece aceasta poate agrava iritațiile sau infecțiile.

Hidratați ochii: Folosiți picături oftalmice lubrifiante dacă simțiți că ochii sunt uscați sau iritați. Menținerea ochilor bine hidratați este importantă pentru confortul ocular.

Controlați nivelurile de zahăr din sânge: Dacă aveți diabet, menținerea nivelurilor de zahăr din sânge sub control este crucială pentru prevenirea retinopatiei diabetice, o afecțiune care poate afecta vederea.

Evitați traumatismele oculare: Purtați echipament de protecție atunci când efectuați activități care pot prezenta un risc de leziuni oculare, cum ar fi sporturile cu risc sau lucrul cu unelte periculoase.

Mențineți o distanță corespunzătoare în timpul lecturii sau a lucrului la computer: Asigurați-vă că lumina este adecvată și că monitorul este poziționat la nivelul ochilor pentru a reduce oboseala oculară.

Amintiți-vă că sănătatea ochilor este esențială pentru o viață sănătoasă și activă. Dacă observați orice schimbare în vedere sau dacă aveți simptome precum vedere încețoșată, roșeață, senzație de corp străin sau durere oculară, este important să consultați un oftalmolog pentru evaluare și tratament adecvat.

Ce este cataracta și cât de periculoasă este?

Cataracta este o afecțiune oculară comună care afectează lentila ochiului, care este partea ochiului care ajută la focalizarea luminii pe retina din spatele ochiului. O cataractă se formează atunci când lentila devine încețoșată sau opacă, ceea ce poate duce la scăderea vederii. Cataracta poate apărea la un ochi sau chiar la amândoi și, în general, se dezvoltă treptat odată cu înaintarea în vârstă.

Cauzele cataractei pot include:

  1. Îmbătrânirea: Cataracta este adesea asociată cu îmbătrânirea naturală a ochilor.
  2. Expoziția la radiații UV: Expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV) din lumina soarelui poate crește riscul apariției cataractei.
  3. Diabetul: Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile să dezvolte cataractă.
  4. Fumatul: Fumul de țigară poate crește riscul de cataractă.
  5. Traume oculare: Leziuni oculare anterioare pot contribui la dezvoltarea cataractei.

Cataracta poate afecta vederea într-un mod progresiv și poate provoca simptome precum:

Cataracta în sine nu este periculoasă, dar poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată. Cu toate acestea, cataracta este una dintre cele mai comune afecțiuni oftalmologice și este tratată cu succes prin intervenție chirurgicală. În timpul unei operații de cataractă, lentila afectată este îndepărtată și înlocuită cu o lentilă artificială, numită implant intraocular.

Intervenția chirurgicală pentru cataractă este una dintre cele mai frecvent efectuate intervenții chirurgicale în lume și este, în general, considerată sigură și eficientă. După operație, majoritatea pacienților își recâștigă vederea clară și capacitatea de a vedea detaliile fine.

Este important ca oricine observă schimbări în vederea sa să consulte un oftalmolog pentru o evaluare. Diagnosticarea și tratarea cataractei într-un stadiu incipient pot ajuta la prevenirea pierderii semnificative a vederii.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot