Cum îți protejezi ochii când stai la computer?

28.07.2022
Cum îți protejezi ochii când stai la computer?

În prezent, computerul a devenit parte integrantă din viața de zi cu zi a multor oameni. Încă de la vârste fragede, copiii au fost învățați să utilizeze un PC sau un laptop. Drept urmare, la maturitate mulți dintre ei ajung să aibă un serviciu care implică folosirea unui astfel de dispozitiv.

Statul cu orele în fața unui computer poate dăuna ochilor. Cel puțin asta susțin medicii oftalmologi. Totodată, apare oboseala psihică, lipsa de concentrare și problemele de vedere. În cazul acestora din urmă, riscurile se pot diminua dacă sunt luate anumite măsuri de precauție.

Ce trebuie să faci ca să nu ai probleme cu ochii din pricina ecranelor?

Computerul este utilizat tot mai des atât de copii, cât și de adulți. Practic, trăim într-o eră în care tehnologia ne dictează viața. Faptul că tu citești această știre înseamnă că folosești un PC, un laptop sau un smartphone. Specialiștii în sănătate, recomandă câteva sfaturi pentru protejarea ochilor atunci când stăm foarte mult în fața unui computer.

În primul rând, monitorul trebuie poziționat la o distanță între 45 și 70 de centimetri de ochi. Totodată, dispozitivul trebuie așezat direct în fața capului și înclinat 10 – 20 de grade, precum o carte. Lumina din cameră este foarte importantă. Studiile au arătat că o persoană de peste 50 de ani are nevoie de mai multă lumină pentru a vedea bine decât o persoană tânără.

Doctorii recomandă ca monitorul unui computer să fie așezat în așa fel încât lumina naturală să vină din lateral, niciodată din față sau din spate. Totodată, pereții camerei să nu fie văruiți în alb, iar lumina, fie ea naturală sau artificială, să nu reflecte în ecranul monitorului fiindcă va deranja foarte mult vederea.

Persoanele care lucrează pe computer ar trebui să își achiziționeze un model nou, fiindcă tehnologia de ultimă generație respectă anumite standarde de sănătate. Ecranele noi au o rezoluție mult mai bună, iar rata de refresh este de peste 75 de hertzi, iar aceste lucruri ajută vederea să stea cât mai relaxată.

Mărimea fontului ar trebui să fie de trei ori mai mare decât decât textul cel mai mic pe care îl poți citi. De exemplu, dacă vezi să citești un text scris cu un font de mărimea 5, atunci fontul ideal, pentru ca vederea să nu îți obosească, ar trebui să fie de mărimea 15. Totodată, este indicat ca textul să aibă culoarea neagră pe fundal alb, fiindcă orice alte schimbări îți vor obosi ochii.

În concluzie, nu este de joacă cu protecția ochilor în fața unui computer. Specialiștii în sănătate, recomandă să se respecte regulile de mai sus pentru a nu avea probleme cu vederea în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot