Cum îți protejezi ochii când stai la computer?

28.07.2022
Cum îți protejezi ochii când stai la computer?

În prezent, computerul a devenit parte integrantă din viața de zi cu zi a multor oameni. Încă de la vârste fragede, copiii au fost învățați să utilizeze un PC sau un laptop. Drept urmare, la maturitate mulți dintre ei ajung să aibă un serviciu care implică folosirea unui astfel de dispozitiv.

Statul cu orele în fața unui computer poate dăuna ochilor. Cel puțin asta susțin medicii oftalmologi. Totodată, apare oboseala psihică, lipsa de concentrare și problemele de vedere. În cazul acestora din urmă, riscurile se pot diminua dacă sunt luate anumite măsuri de precauție.

Ce trebuie să faci ca să nu ai probleme cu ochii din pricina ecranelor?

Computerul este utilizat tot mai des atât de copii, cât și de adulți. Practic, trăim într-o eră în care tehnologia ne dictează viața. Faptul că tu citești această știre înseamnă că folosești un PC, un laptop sau un smartphone. Specialiștii în sănătate, recomandă câteva sfaturi pentru protejarea ochilor atunci când stăm foarte mult în fața unui computer.

În primul rând, monitorul trebuie poziționat la o distanță între 45 și 70 de centimetri de ochi. Totodată, dispozitivul trebuie așezat direct în fața capului și înclinat 10 – 20 de grade, precum o carte. Lumina din cameră este foarte importantă. Studiile au arătat că o persoană de peste 50 de ani are nevoie de mai multă lumină pentru a vedea bine decât o persoană tânără.

Doctorii recomandă ca monitorul unui computer să fie așezat în așa fel încât lumina naturală să vină din lateral, niciodată din față sau din spate. Totodată, pereții camerei să nu fie văruiți în alb, iar lumina, fie ea naturală sau artificială, să nu reflecte în ecranul monitorului fiindcă va deranja foarte mult vederea.

Persoanele care lucrează pe computer ar trebui să își achiziționeze un model nou, fiindcă tehnologia de ultimă generație respectă anumite standarde de sănătate. Ecranele noi au o rezoluție mult mai bună, iar rata de refresh este de peste 75 de hertzi, iar aceste lucruri ajută vederea să stea cât mai relaxată.

Mărimea fontului ar trebui să fie de trei ori mai mare decât decât textul cel mai mic pe care îl poți citi. De exemplu, dacă vezi să citești un text scris cu un font de mărimea 5, atunci fontul ideal, pentru ca vederea să nu îți obosească, ar trebui să fie de mărimea 15. Totodată, este indicat ca textul să aibă culoarea neagră pe fundal alb, fiindcă orice alte schimbări îți vor obosi ochii.

În concluzie, nu este de joacă cu protecția ochilor în fața unui computer. Specialiștii în sănătate, recomandă să se respecte regulile de mai sus pentru a nu avea probleme cu vederea în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot