Ce este memoria RAM?

27.06.2023
Ce este memoria RAM?

Calculatorul este considerat un super creier menit să ne ajute în task-urile zilnice de la muncă sau de acasă. Folosit pentru proiecte, documente sau jocuri, pentru a funcționa în mod corespunzător este necesar ca acesta să fie dotat cu componente performante. Ce este memoria RAM și cum ajută la rularea corectă a sistemului?

Ce este RAM?

RAM

Computerul este format din mai multe componente, iar una dintre cele mai importante este memoria RAM. Fără aceasta, viața sistemului este compromisă, chiar inexistentă. Conform specialiștilor din domeniu tehnologiei, memoria RAM este spațiul unde datele sunt prelucrate de către microprocesor.

RAM este acronimul denumirii complete „Random Acces Memory”. Orice program și fișier din calculator este prima dată încărcat de pe Hard Disk în memoria RAM. Având în vedere că toate fișierele și programele trebuie să ajungă mai întâi în acest loc, dimensiunea și viteza de lucru a ramilor influențează direct calitatea și performanța calculatorului.

Memoria RAM este construită din numeroase componente electronice, fiind volatilă, adică pierde instant informații la întreruperea alimentării cu curent. Există două tipuri principale de astfel de memorii: static RAM și dinamic RAM. În prezent, plăcuțele de memorie dinamice sunt cele mai folosite datorită rezistenței în timp. Totodată, există 4 categorii separate de memorii dinamice:

În concluzie, cu cât computerul are mai multe plăcuțe cu capacitate ridicată, cu atât sistemul funcționează la parametri cât mai înalți.

Care sunt cele mai importante componente ale computerului?

Deși foarte mulți oameni au în casă, nu toți cunosc toate componentele pe care computerul le are. Principalele structuri din interiorul carcasei sunt:

Placa de bază reprezintă temelia sistemului, fără de care nu poate funcționa. Aceasta alocă putere și permite comunicarea între componente, livrând datele în timp real. În același timp, procesorul este creierul de care calculatorul are nevoie. Acesta se ocupă de procesarea datelor, comenzi și instrucțiuni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot