Ce este memoria RAM?

27.06.2023
Ce este memoria RAM?

Calculatorul este considerat un super creier menit să ne ajute în task-urile zilnice de la muncă sau de acasă. Folosit pentru proiecte, documente sau jocuri, pentru a funcționa în mod corespunzător este necesar ca acesta să fie dotat cu componente performante. Ce este memoria RAM și cum ajută la rularea corectă a sistemului?

Ce este RAM?

RAM

Computerul este format din mai multe componente, iar una dintre cele mai importante este memoria RAM. Fără aceasta, viața sistemului este compromisă, chiar inexistentă. Conform specialiștilor din domeniu tehnologiei, memoria RAM este spațiul unde datele sunt prelucrate de către microprocesor.

RAM este acronimul denumirii complete „Random Acces Memory”. Orice program și fișier din calculator este prima dată încărcat de pe Hard Disk în memoria RAM. Având în vedere că toate fișierele și programele trebuie să ajungă mai întâi în acest loc, dimensiunea și viteza de lucru a ramilor influențează direct calitatea și performanța calculatorului.

Memoria RAM este construită din numeroase componente electronice, fiind volatilă, adică pierde instant informații la întreruperea alimentării cu curent. Există două tipuri principale de astfel de memorii: static RAM și dinamic RAM. În prezent, plăcuțele de memorie dinamice sunt cele mai folosite datorită rezistenței în timp. Totodată, există 4 categorii separate de memorii dinamice:

În concluzie, cu cât computerul are mai multe plăcuțe cu capacitate ridicată, cu atât sistemul funcționează la parametri cât mai înalți.

Care sunt cele mai importante componente ale computerului?

Deși foarte mulți oameni au în casă, nu toți cunosc toate componentele pe care computerul le are. Principalele structuri din interiorul carcasei sunt:

Placa de bază reprezintă temelia sistemului, fără de care nu poate funcționa. Aceasta alocă putere și permite comunicarea între componente, livrând datele în timp real. În același timp, procesorul este creierul de care calculatorul are nevoie. Acesta se ocupă de procesarea datelor, comenzi și instrucțiuni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot