Vederea la animale. Expresia „ochi de vultur” își are rostul în lumea animală?

09.04.2025
Vederea la animale. Expresia „ochi de vultur” își are rostul în lumea animală?

Când spunem despre cineva că are „ochi de vultur”, ne gândim imediat la o vedere excepțională, o abilitate de a percepe detalii de la mari distanțe. Dar cât adevăr se ascunde în această expresie și care sunt, de fapt, necuvântătoarele cu cea mai bună vedere din regnul animal?

Dacă ne referim la nuanțe, pinguinii par să vadă cel mai bine din regnul animal, putând să distingă milioane de nuanţe. Dar, sunt nuanțele totul?

Dar vulturii?

Specii precum vulturul pleșuv (bald eagle) pot detecta o pradă de dimensiunea unui iepure de la o distanță de peste 3 kilometri.

Ochii vulturului sunt de aproape 5 ori mai ageri decât cei ai omului și au un număr dublu de celule fotoreceptoare în retină, ceea ce le permite o percepție extrem de detaliată. În plus, au o fovee centrală foarte profundă, o zonă din retină care mărește claritatea imaginii.

Vulturii sunt animalele care văd clar de la cea mai mare distanță.

Curiozități despre vederea la animale:

Şopârlele Gecko disting culorile de aproximativ 350 de ori mai bine decât omul, chiar şi în condiţii de lumină slabă.

Genele cămilelor au aproximativ 10 centimetri lungime, pentru a le proteja cât mai bine de vânt şi nisip. De asemenea, cămilele au trei pleoape, menite să le protejeze ochii tot de vânt şi nisip.

Vederea tigrilor pe timp de noapte este de şase ori mai bună decât a oamenilor.

Bufnițele sunt adaptate pentru a capta orice urmă de lumină, având un număr impresionant de bastonașe (fotoreceptori pentru lumină slabă). În întuneric, vederea bufniței este de până la 100 de ori mai bună decât a omului, ceea ce le face prădători redutabili sub lumina lunii.

Dacă oamenii au un câmp vizual de aproximativ 180 de grade, libelulele ating aproape 360 de grade.

Pisicile domestice au și ele o vedere adaptată pentru întuneric, de aproximativ 6 ori mai sensibilă la lumină decât cea umană. Acest lucru le permite să se deplaseze elegant și precis chiar și în cele mai slabe surse de iluminare, un avantaj moștenit de la strămoșii lor vânători.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot