Cum arată vulturul zăgan? Când a fost văzut în România?

02.06.2021
Cum arată vulturul zăgan? Când a fost văzut în România?

În urmă cu două sute de ani, vulturul zăgan putea fi zărit în toate zonele montane din sudul Europei, de la vestul Spaniei până la Balcani. Din pricina lipsei hranei, populația de zăgani a scăzut tot mai mult. 

Cum arată vulturul zăgan?

Vulturul zăgan sau vulturul cu barbă este o pasăre inconfundabilă, cu „perciuni” negri, inele roșii în jurul ochilor și o coadă lungă în formă de pană. Vulturii zăgani au semne faciale negre și aripi negre, restul capului, gâtului și corpului sunt de un portocaliu ruginiu.

Acest lucru se datorează faptului că vulturii în sălbăticie se freacă cu oxizi ferici. Prin urmare, păsările născute în captivitate nu sunt ruginii, ci de culoare albă. Vulturii cu barbă juvenilă sunt complet închiși la culoare și suferă multiple năpârliri de-a lungul vieții.

Vulturul cu barbă este o pasăre de pradă diurnă, caracteristică zonelor montane, fiind de obicei prezentă la altitudini cuprinse între 500 și 4.000 de metri. Totuși, a fost găsit și la 7.500 de metri altitudine, în Himalaya. Are 105 –125 cm lungime și cântărește între 4,5 și 7,8 kg. Femela este puțin mai mare decât masculul. Anvergura aripilor este între 235 și 275 cm.

Cu ce se hrănește un vultur zăgan?

Oamenii credeau că pasărea ucide miei și uneori chiar și copii mici. Vulturii cu barbă au fost vânați fanatic, iar în Munții Alpi a existat chiar o recompensă pentru fiecare animal ucis. Ultimul exemplar viu din vestul Spaniei a fost împușcat în 1913.

În prezent, vulturii zăgani sunt cei mai rari vulturi din Europa, care apar doar în Pirinei (aproximativ 100 de perechi reproducătoare), Corsica (8 perechi), Creta (9-10 perechi reproducătoare) și o populație reintrodusă în Alpi (20 de perechi reproducătoare) ). Populația totală din Europa (inclusiv Turcia și Rusia) este estimată la 600 până la 1000 de perechi.

Spre deosebire de ceea ce credeau oamenii, vulturii zăgani nu vânează prada vie și chiar evită carnea. Dieta vulturului cu barba constă în 80 până la 90% din oase. Pasărea este capabilă să înghită și să digere oasele de mărimea vertebrelor unei oi.

Vulturul Zagan

Dacă oasele sunt prea mari, acestea sunt aruncate pe roci de la o înălțime de până la 100 de metri, pentru a le sparge. Acest obicei alimentar unic face din aceste păsări o parte esențială a ecosistemului.

Din cauza numeroaselor animale care nu supraviețuiesc iernii, aprovizionarea cu carcasă este cea mai mare în timpul anotimpului rece. Prin urmare, acesta este momentul în care se dezvoltă vulturi zăgani, iar puii eclozează în februarie. Vulturii cu barbă depun două ouă, dar doar cei mai puternici pui supraviețuiesc.

Vulturul zăgan în România

În țara noastră este o specie de vultur declarată dispărută. Cu toate acestea, în 2016, un vultur cu barbă a fost văzut zburând din nou peste România, pentru prima dată în 83 de ani, potrivit unei declarații a Societății Ornitologice Române. Vulturul cu barbă (Gypaetus barbatus) este una dintre cele patru specii de vulturi care trăiau în România. Cu toate acestea, vulturul a fost văzut ultima dată pe teritoriul României în 1933.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
Cele mai norocoase zodii ale lunii aprilie 2023. Vor fi lovite de o mare șansă
Celebra cântăreaţă de muzică populară care s-a RETRAS la mănăstire! Nimeni nu se aştepta: 'Nu...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Lovitura momentului privind aderarea României la Schengen! Eugen Tomac a confirmat: CE recunoaște că decizia...
Cât de repede expiră benzina din rezervorul tău: sunt brânzeturi care au termenul de valabilitate...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Scandal la Survivor după ce patru foști concurenți s-au întors în Dominicană: «Nu e corect!»
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising