Cum dorm puii de bufniță? Care este motivul poziției corpului lor?

17.05.2021
Cum dorm puii de bufniță? Care este motivul poziției corpului lor?

Când crezi că le-ai văzut și auzit pe toate apare în mediul virtual câte un filmuleț sau o fotografie care te fac să realizezi că lucrurile nu stau nici pe departe astfel. Cine și-ar fi putut imagina vreodată că bufnița, una dintre păsările în jurul cărora s-au născut numeroase mituri și curiozități, doarme asemenea omului?

Bufnițele sunt creaturi misterioase, adorabile sau înfricoșătoare, în funcție de preferințele fiecăruia. Cu peste 200 de specii care trăiesc răspândite pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii, bufnițele au simțuri super-reglate care le ajută să vâneze prada indiferent de mediu. Păsările maiestuoase sunt cunoscute pentru ochii lor mari și hipnotici și pentru faptul că își pot roti capul cu aproape 360 ​​de grade.

Cum dorm puii de bufniță?

Potrivit specialiștilor, există multe specii de păsări care se nasc având capul prea mare și prea greu. Dar, în cazul puilor de bufniță, capul este atât de greu încât nu pot dormi în poziție verticală. De aceea, simt nevoia adesea să se întindă cu fața în jos pentru ca să se odihnească și chiar să doarmă în această poziție foarte asemănătoare cu a unui om.

Bufnițele se întind pe burtă, își întorc capul în lateral și adorm. Somnul lor este scurt, iar când dorm, nu le place să fie trezite, nici măcar pentru a fi hrănite.

Prin comparație, ajunse la maturitate, bufnițele devin păsările care dorm și se odihnesc cel mai puțin. Ele sunt păsări nocturne, care folosesc întunericul pentru a putea vâna. O bufniță tânără nu cade din copac în timp ce doarme, deoarece vârful de la spate, haluxul, se ține pe ramură.

Haluxul nu se va deschide să cadă până când pasărea nu își va îndoi piciorul. Totuși, înainte de a putea zbura, majoritatea bufnițelor explorează și ajung adesea pe pământ, uneori căzând chiar în preajma oamenilor. Spre deosebire de majoritatea păsărilor, bufnițele nu fac practic niciun zgomot când zboară. Au pene speciale care rup turbulența în curenți mai mici, ceea ce reduce sunetul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot