E adevărat că există un lac în apropierea căruia păsările se… mumifică?

04.01.2021
E adevărat că există un lac în apropierea căruia păsările se… mumifică?

Un lac unic în lume. Pământul este plin de locuri frumoase și ciudate care, încă, nu au fost descoperite de oameni. Din când în când cineva reușește să ajungă într-o zonă neatinsă de civilizație, iar natura își dezvăluie puritatea în toată splendoarea ei. Așa este și cazul unui lac din nordul Tanzaniei, unde nicio vietate nu poate supraviețui.

Lacul Natron sau Lacul Morții

Lacul Natron se găsește la granița Tanzaniei cu Kenya. Acesta a fost denumit așa din cauza substanțelor care se găsesc în apă: carbonat de sodiu decahidrat, Na2CO3x10H20. Acest cocktail de substanțe a ajuns în apă de la erupțiilor vulcanice din apropiere.

Potrivit istoricilor, acest amestec de substanțe era folosit de egipteni la ritualurile de mumificare. Acest lucru trebuia specificat, fiindcă orice vietate care atinge suprafața lacului se transformă în statuie de piatră. Cu toate acestea, există o singură specie de pește care reușește să supraviețuiască în aceste ape toxice.

Potrivit datelor obținute de cercetători, temperatura lacului poate ajunge la 60 de grade Celsius, iar alcalinitatea poate ajunge la un pH de 9 – 10.5 (aproape la fel de alcalin ca amoniacul). Păsările care ating suprafața acestui lac sunt transformate în „stane de piatră” și arată precum niște exponate de la un muzeu.

Flora și fauna

Lacul are o culoare roșie datorită sau din cauza fotosintezei, cianobacteriile producând un pigment roșu. În timpul sezonului uscat apa se evaporă, iar salinitatea crește foarte mult, favorizând dezvoltarea anumitor microorganisme.

Din cauza substanțelor care se găsesc în lac, zona nu este una frecventabilă de animale. Cu toate acestea, s-au adaptat destul de bine păsările flamingo și unele alge endemice, iar în jurul marginilor trăiesc chiar pești (Alcopia latilabris și Alcolapia ndalalani).

Pe data de 4 iulie 2001, Tanzania a inclus bazinul Lacului Natron în lista a Zonelor umede de importanță internațională. Lacul este, de asemenea, ecoregiune a World Wildlife Fund.

Așa arată păsările mumificate, după ce au atins suprafața apei

Foto: modernism.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot