E adevărat că există un lac în apropierea căruia păsările se… mumifică?

04.01.2021
E adevărat că există un lac în apropierea căruia păsările se… mumifică?

Un lac unic în lume. Pământul este plin de locuri frumoase și ciudate care, încă, nu au fost descoperite de oameni. Din când în când cineva reușește să ajungă într-o zonă neatinsă de civilizație, iar natura își dezvăluie puritatea în toată splendoarea ei. Așa este și cazul unui lac din nordul Tanzaniei, unde nicio vietate nu poate supraviețui.

Lacul Natron sau Lacul Morții

Lacul Natron se găsește la granița Tanzaniei cu Kenya. Acesta a fost denumit așa din cauza substanțelor care se găsesc în apă: carbonat de sodiu decahidrat, Na2CO3x10H20. Acest cocktail de substanțe a ajuns în apă de la erupțiilor vulcanice din apropiere.

Potrivit istoricilor, acest amestec de substanțe era folosit de egipteni la ritualurile de mumificare. Acest lucru trebuia specificat, fiindcă orice vietate care atinge suprafața lacului se transformă în statuie de piatră. Cu toate acestea, există o singură specie de pește care reușește să supraviețuiască în aceste ape toxice.

Potrivit datelor obținute de cercetători, temperatura lacului poate ajunge la 60 de grade Celsius, iar alcalinitatea poate ajunge la un pH de 9 – 10.5 (aproape la fel de alcalin ca amoniacul). Păsările care ating suprafața acestui lac sunt transformate în „stane de piatră” și arată precum niște exponate de la un muzeu.

Flora și fauna

Lacul are o culoare roșie datorită sau din cauza fotosintezei, cianobacteriile producând un pigment roșu. În timpul sezonului uscat apa se evaporă, iar salinitatea crește foarte mult, favorizând dezvoltarea anumitor microorganisme.

Din cauza substanțelor care se găsesc în lac, zona nu este una frecventabilă de animale. Cu toate acestea, s-au adaptat destul de bine păsările flamingo și unele alge endemice, iar în jurul marginilor trăiesc chiar pești (Alcopia latilabris și Alcolapia ndalalani).

Pe data de 4 iulie 2001, Tanzania a inclus bazinul Lacului Natron în lista a Zonelor umede de importanță internațională. Lacul este, de asemenea, ecoregiune a World Wildlife Fund.

Așa arată păsările mumificate, după ce au atins suprafața apei

Foto: modernism.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot