Este adevărat că toți oamenii cu ochii albaștri sunt înrudiți?

04.08.2023
Este adevărat că toți oamenii cu ochii albaștri sunt înrudiți?

Se spune că ochii sunt oglinda spre sufletul omului. Genele umane permit mai multe culori ale ochilor, precum: căprui, negri, verzi sau cenușii. Persoanele cu ochii albaștri nu pot trece neobservați, culoarea irisului făcându-le mai atrăgătorare. Este adevărat că oamenii cu ochii albaștri sunt rude?

Ochii albaștri sunt speciali

albaștri

Potrivit oamenilor de știință, aproximativ 8-10% dintre oameni au ochii albaștri. Culoarea globului ocular este o trăsătură care reprezintă o moștenire determinată de mai mulți factori. Gena OCA2 limitează melanina în iris, limitând ochii de la maro la albastru. Dacă aceasta ar fi complet distrusă sau oprită, ființele umane ar fi lipsite complet de melanină în păr, ochi sau chiar pe piele. Acest lucru se întâmplă la persoanele care suferă de albinism.

Diferența de la verde la maro poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris. Cu toate acestea, cei cu ochii albaștri au un grad mic de melanină în glob.

Toți oamenii cu ochii albaștri sunt legați de același strămoș – a explicat profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară de la Universitatea din Copenhaga.

Conform aceluiași cercetător, la origini, culoarea căprui este cea pe care o aveau stramosii nostri, iar de la aceasta pornesc diverse variații.

Există și cazuri de albastru care se modifică în timp. Astfel că, cei care se nasc cu ochii albaștrii este posibil să aibă o altă culoare când cresc. Acest lucru se întâmplă deoarece ochiul la naștere nu are cantitatea necesară de pigmentare. Pe măsură ce bebelușii cresc, culoarea ochilor se schimbă, producându-se mai multă melanină în iris.

Care sunt cele 4 culori rare?

Potrivit oamenilor de știință, există mai multe variații de culori de ochi, care sunt rare, neputând fi găsite foarte ușor.

  1. Ochii negri. Aceștia în esență nu sunt negri, ci căprui foarte închis din cauza concentrației foarte mari de melanină.
  2. Ochii roșii sau roz. Persoanele cu această culoare la ochi pot suferi de albinism, o afecțiune determinată de absența parțială sau totală a melaninei.
  3. Ochii de culoarea chihlimbarului. Melanina este prezentă în concentrație mică, iar lipocromul, culoarea galbenă, este în cantitate mare.
  4. Ochii de culoare violet. Aceasta este cea mai rară culoare. Persoanele care suferă de albinism pot avea ochii cu această culoare. Cel mai cunoscut exemplu a fost artista Elizabeth Taylor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot