Este adevărat că toți oamenii cu ochii albaștri sunt înrudiți?

04.08.2023
Este adevărat că toți oamenii cu ochii albaștri sunt înrudiți?

Se spune că ochii sunt oglinda spre sufletul omului. Genele umane permit mai multe culori ale ochilor, precum: căprui, negri, verzi sau cenușii. Persoanele cu ochii albaștri nu pot trece neobservați, culoarea irisului făcându-le mai atrăgătorare. Este adevărat că oamenii cu ochii albaștri sunt rude?

Ochii albaștri sunt speciali

albaștri

Potrivit oamenilor de știință, aproximativ 8-10% dintre oameni au ochii albaștri. Culoarea globului ocular este o trăsătură care reprezintă o moștenire determinată de mai mulți factori. Gena OCA2 limitează melanina în iris, limitând ochii de la maro la albastru. Dacă aceasta ar fi complet distrusă sau oprită, ființele umane ar fi lipsite complet de melanină în păr, ochi sau chiar pe piele. Acest lucru se întâmplă la persoanele care suferă de albinism.

Diferența de la verde la maro poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris. Cu toate acestea, cei cu ochii albaștri au un grad mic de melanină în glob.

Toți oamenii cu ochii albaștri sunt legați de același strămoș – a explicat profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară de la Universitatea din Copenhaga.

Conform aceluiași cercetător, la origini, culoarea căprui este cea pe care o aveau stramosii nostri, iar de la aceasta pornesc diverse variații.

Există și cazuri de albastru care se modifică în timp. Astfel că, cei care se nasc cu ochii albaștrii este posibil să aibă o altă culoare când cresc. Acest lucru se întâmplă deoarece ochiul la naștere nu are cantitatea necesară de pigmentare. Pe măsură ce bebelușii cresc, culoarea ochilor se schimbă, producându-se mai multă melanină în iris.

Care sunt cele 4 culori rare?

Potrivit oamenilor de știință, există mai multe variații de culori de ochi, care sunt rare, neputând fi găsite foarte ușor.

  1. Ochii negri. Aceștia în esență nu sunt negri, ci căprui foarte închis din cauza concentrației foarte mari de melanină.
  2. Ochii roșii sau roz. Persoanele cu această culoare la ochi pot suferi de albinism, o afecțiune determinată de absența parțială sau totală a melaninei.
  3. Ochii de culoarea chihlimbarului. Melanina este prezentă în concentrație mică, iar lipocromul, culoarea galbenă, este în cantitate mare.
  4. Ochii de culoare violet. Aceasta este cea mai rară culoare. Persoanele care suferă de albinism pot avea ochii cu această culoare. Cel mai cunoscut exemplu a fost artista Elizabeth Taylor.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot